Bloog Wirtualna Polska
Są 1 202 742 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Tasty Blog pod nowym adresem

niedziela, 23 lutego 2014 19:16

 

 

Zapraszam na mojego bloga pod nowym adresem:

 

http://tastefullyblog.blogspot.com/


Podziel się
oceń
20
5

komentarze (0) | dodaj komentarz

Ciasto dyniowe

środa, 30 października 2013 20:35

 

ciasto22a.JPG

 

 

 

Przepyszne ciasto dyniowe z dodatkiem skórki z mandarynki, która podkreśla smak ciasta. Całość dopełnia słodka polewa. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach.

 

 

 

 

 

Ciasto:

 

250 g purée z dyni (przepis tutaj)

200 g masła

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

skórka starta z 2 mandarynek

3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Dodatkowo na polewę:

 

50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego

 

 

 

 

Masło przekładamy do garnka i roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając, uważając, aby nie podgrzać masła zbyt mocno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy purée z dyni, skórkę z mandarynek i mieszamy (masa może być lekko ciepła). Odlewamy 1/2 szklanki masy na polewę, a do reszty masy (tej większej) dodajemy żółtka i mieszamy łyżką.

 

Do drugiego garnka  przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i w 3 partiach wsypujemy do ciasta, bardzo dokładnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając.

 

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 45 minut, do suchego patyczka.

 

 

 

 

Polewa:

 

Do odłożonej masy dodajemy białą czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Następnie rozprowadzamy polewę na ostudzonym cieście. Ja dodałam cukier puder.

 

 

 

 

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

ciasto33a.JPG

 

ciasto44a.JPG

 

ciasto55a.JPG

 

ciasto11a.JPG


Podziel się
oceń
11
5

komentarze (2) | dodaj komentarz

Purée z dyni

niedziela, 27 października 2013 18:49

 

puree33a.JPG

 

 

 

Purée z dyni często wykorzystywane jest do ciast i innych potraw. Można je przechowywać 2-3 dni w lodówce. Można również zamrozić i dzięki temu  cieszyć się potrawami z dyni cały rok.

 

 

 

 

 

 

Dynię kroimy na kawałki, oczyszczamy i każdy kawałek owijamy folią aluminiową. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kawałki dyni i pieczemy w piekarniku góra-dół w 180 stopniach przez 60 minut.  Studzimy. Wydrążamy miąższ i miksujemy na gładkie purée.

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

puree22aa.JPG

 

puree11a.JPG


Podziel się
oceń
8
2

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sernik z rosą

poniedziałek, 26 sierpnia 2013 21:06

 

sernik z rosa222a.JPG

 

 

Wspaniały, kremowy sernik na kruchym spodzie ze słodką bezą z kropelkami rosy. Sernik zrobiony przeze mnie pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Polecam.

 

 

 

Kruche ciasto:

 

300 g mąki tortowej

100 g masła zimnego

100 g cukru pudru

1 jajko

2 żółtka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Masa serowa:

 

1 kg białego sera

1/2 szklanki oleju

3 szklanki mleka

2 jajka

1 szklanka cukru

4 żółtka

1 budyń śmietankowy (40g)

aromat cytrynowy

 

 

Rosa:

 

5 białek

3/4 szklanki cukru

 

 

 

 

Kruche ciasto: Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia z kawałkami zimnego masła siekamy nożem.  Dodajemy cukier puder, całe jajko, 2 żółtka i wyrabiamy szybko ciasto. Formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Przygotowujemy prostokątną formę (24x34), smarujemy ją masłem lub margaryną i oprószamy mąką. (ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia). Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 160).

 

 

Masa serowa: Ser mielimy, dodajemy mleko, olej, jajka, żółtka, wsypujemy cukier, budyń i wlewamy kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystko miksujemy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 50-55 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Zmniejszamy temperaturę piekarnika na 150 stopni (termoobieg 130)

 

 

Rosa: Białka ubijamy, pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Nakładamy łyżką kleksy piany na sernik i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 15-20 minut, aż beza nabierze złotego koloru. Sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia. Na bezie w ciągu kilku godzin wytworzą się kropelki rosy.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

sernik z rosa111a.JPG

 

sernik333a.JPG


Podziel się
oceń
91
13

komentarze (1) | dodaj komentarz

Lekka sałatka z roszponką, pomidorkami cherry i serem mozzarella

niedziela, 14 lipca 2013 21:23

 

salatka22a.JPG

 

 

Lekka sałatka z roszponką, słodkimi pomidorkami cherry, serem mozzarella i aromatycznym kurczakiem. Całość dopełnia sos koperkowo - ziołowy.

 

 

 

Dla 3 osób:

 

 

1 opakowanie roszponki

1 opakowanie pomidorków cherry

1 podwójna pierś z kurczaka

przyprawa do kurczaka

ser mozzarella (użyłam mini kulek)

sos do sałatek koperkowo - ziołowy

olej

 

 

 

 

Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i posypujemy przyprawą do kurczaka. Odrobinę oleju rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kawałki mięsa i smażymy. Studzimy.

 

Do miski wkładamy roszponkę, pomidorki cherry pokrojone w ćwiartki, ser mozzarella pokrojony w drobną kostkę (użyłam mini kulek) i kawałki ostudzonego kurczaka. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

salatka11a.JPG

 

salatka33a.JPG


Podziel się
oceń
12
7

komentarze (1) | dodaj komentarz

Ciasto "Cielaczek"

wtorek, 11 czerwca 2013 19:58

 

cielaczek11a.JPG

 

Przepis na Cielaczka dostałam od koleżanki z pracy. Czekał na swoją kolej w upieczeniu i doczekał się w ubiegły weekend. Cielaczek od razu zyskał sympatię wszystkich domowników i zniknął w ekspresowym tempie. Cielaczek łączy w sobie wilgotne, mocno czekoladowe ciasto oraz ser z nutką wanilii. Do tego jest proste w wykonaniu i robi się je bardzo szybko, a sama nazwa wywołuje uśmiech.

 

 

 

 

Ciasto:

 

2 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2 łyżki kakao

3/4 szklanki oleju

1 szklanka mleka

 

 

 

 

Masa serowa:

 

500 g zmielonego twarogu

3 jajka

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka zapachu waniliowego

3/4 szklanki cukru

 

 

 

 

Masa serowa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami. Cały czas miksując, wsypujemy cukier, mąkę ziemniaczaną oraz dodajemy zapach waniliowy. Ser powinien mieć taką konsystencję, aby lał się z łyżki - jeżeli taki nie jest, to można rozrzedzić go odrobiną mleka.

 

 

Ciasto:  Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Następnie wsypujemy kakao. Na koniec, cały czas miksując, wlewamy powoli olej, a potem mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy (24x34) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Na ciasto nakładamy łyżką kleksy z masy serowej. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 - 55 minut (ja piekłam na termoobiegu w 160 stopniach).

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

cielaczek222aa.JPG

 

cielaczek33a.JPG


Podziel się
oceń
192
43

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zupa-krem brokułowo-kalafiorowa (dwukolorowa)

sobota, 01 czerwca 2013 13:49

 

 

 

Takie zupy to samo zdrowie i to podwójne, bo połączenie dwóch w jednej. A do tego, takie dwukolorowe zupy świetnie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Śmiało można tworzyć kompozycje z ulubionych warzyw. U mnie brokułowo-kalafiorowa.

 

 

 

 

Dla 2-3 osób:

 

 

Krem z kalafiora:

 

250 g kalafiora

1 mała cebula

1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego

sól, pieprz

 

 

 

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy olej lub masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, którą chwilę podsmażamy. Wrzucamy różyczki kalafiora i smażymy około 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż kalafior będzie miękki. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

Krem z brokuł:

 

500 g brokuł

1/2 litra bulionu warzywnego lub mięsnego

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz

 

 

Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki. Cebulę i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na oleju lub na maśle. Dodajemy brokuły i zalewamy 1/2 litra bulionu. Gotujemy do miękkości. Wszystko razem miksujemy i doprawiamy do smaku.

 

 

 

 

Zupy wylewamy na talerz jednocześnie z obu stron, tworząc właśnie taką dwukolorową zupę.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
20
15

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pani Walewska (Pychotka)

niedziela, 05 maja 2013 12:11

 

 

 

Dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo wyjątkowy, ponieważ dokładnie trzy lata temu założyłam Tasty Blog. To takie moje małe, cenne dzieło, które staram się pielęgnować. Nie ukrywam, że wielką motywację dajecie mi WY. Dziękuję Wam bardzo za wszystkie oznaki sympatii, zarówno na blogu, Facebook'u, jak w również w mailach. Za słowa krytyki (konstruktywnej) również dziękuję, bo przecież ja też cały czas uczę się zgłębiać tajniki kuchni :)

 

 

 

A skoro wyjątkowa okazja, to i musi być wyjątkowe ciasto. Pani Walewska, znana też jako Pychotka. Kruche ciasto, dżem z czarnej porzeczki, słodka, krucha beza, migdały, a całość przełożona kremem budyniowym. To wszystko tworzy idealną całość.  Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne, chociaż nie ukrywam, że miałam obawy przed zrobieniem go. To ciasto nie jeden raz zagości na naszym stole. Polecam.

 

 

 

 

Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

6 żółtek

1/2 szklanki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy: cukier, masło pokrojone w drobne kawałki oraz żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. 

 

 

 

Ciasto bezowe:

3 białka

3/4 szklanki cukru zwykłego

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.

 

 

 

Dodatkowo:

225 g x 2 dżemu z czarnej porzeczki

60 g x 2 płatków migdałowych

 

 

 

Pierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy (można rozklepać palcami). Ciasto smarujemy dżemem (225 g). A na dżem wykładamy ubitą pianę (z 3 białek). Całość posypujemy płatkami migdałowymi (60 g). Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut (ja piekłam na termoobiegu w temp. 155 stopni).

 

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.

 

Pieczemy identyczne ciasto z drugiej części ciasta kruchego, piany z 3 białek, dżemu (225 g) i płatków migdałowych (60 g).

 

 

 

Masa budyniowia:

2 szklanki mleka (500 ml)

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

3 łyżki cukru

16 g cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

 

 

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

 

Miękkie masło ucieramy (miksujemy). Cały czas uceirając, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy kremową masę.

 

 

Ostudzone ciasta przekładamy masą budyniową. Całość wkładamy do lodówki, na minimum 3 godziny.

 

 

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
68
34

komentarze (5) | dodaj komentarz

Rolada z kremem straciatella

sobota, 04 maja 2013 9:41

 

 

 

Rolada kakaowa z kremem straciatella to pyszna propozycja na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Rolada bardzo ładnie wygląda, a do tego naprawdę nie jest trudna do zrobienia, bo ciasto jest bardzo plastyczne i bez problemu się zwija.

 

 

 

 

Ciasto:

3/4 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)

1 szklanka cukru pudru

6 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao

 

 

 

Krem:

1 opakowanie waniliowego kremu do tortów w proszku

1 tabliczka (100g) mlecznej czekolady (chłodzimy w lodówce)

 

 

 

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i cały czas ucierając, stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy ją do żółtek i bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

 

Ciasto wylewamy na blachę (30x40 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównujemy. Pieczemy w 170 stopniach (termoobieg 150) przez około 20 minut. Upieczone ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i dużą deską. Odwracamy blachę z ciastem. Blachę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

 

Krem: Przygotowujemy krem według przepisu na opakowaniu. Schłodzoną czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Trochę wiórek odkładamy. Resztę dodajemy do kremu i mieszamy.

 

Ostudzoną roladę rozwijamy, zdejmujemy ściereczkę. Ciasto smarujemy kremem (trochę odkładamy) i ponownie zawijamy. Pozostałym kremem smarujemy wierzch rolady i posypujemy pozostałymi wiórkami czekolady. Roladę schładzamy w lodówce, żeby krem stężał.

 

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

 

 


Podziel się
oceń
53
23

komentarze (1) | dodaj komentarz

Tort kakaowy z masą jogurtową i jabłkową

niedziela, 28 kwietnia 2013 17:50

 

 

 

 

Na Urodziny Taty zrobiłam tort kakaowy przełożony masą jogurtową połączoną z galaretką oraz masą jabłkową. Tym tortem trafiłam idealnie w gust mojego Taty, który bardzo lubi lekko wilgotne i kwaskowate smaki.  Tort jest bardzo delikatny w smaku i wbrew pozorom robi się go bardzo łatwo, a do tego ładnie i kolorowo prezentuje się na stole. W oryginalnym przepisie podane jest, żeby tort polać polewą, ale według mnie polewa nie jest konieczna.

 

 

 

 

Ciasto:

 

3 jajka

1 szklanka mąki tortowej (1 szklanka = 250 ml)

3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

1 cukier waniliowy

1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Masa jogurtowa:

 

1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu

1 zielona galaretka (u mnie agrestowa)

 

 

 

Masa jabłkowa:

 

2 średnie kwaskowate jabłka

1 galaretka brzoskwiniowa

 

 

 

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę i cały czas ucierając, stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao (ciasto zrobi się bardzo suche i gliniaste, ale nie należy się tym przejmować). Ubijamy pianę z białek i stopniowo dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką drewnianą (dzięki temu ciasto powoli zrobi się płynne). Ciasto przekładamy do małej tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni (termoobieg 160 stopni) przez około 30 minut.

 

Masa jogurtowa: Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Odlewamy około 80 ml do miseczki. Pozostałą galaretkę dokładnie mieszamy z jogurtem. Gdy galaretka w miseczce stężeje kroimy ją w drobną kostkę.

 

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy w drobną kostkę. Do rondelka wlewamy odrobinę wody, wrzucamy jabłka i dusimy, aż jabłka trochę zmiękną (nie rozgotowujemy jabłek). Studzimy. W 250 ml gorącej wody rozpuszczamy brzoskwiniową galaretkę i postawiamy do ostudzenia. Odlewamy 80 ml galaretki do miseczki. Gdy galaretka w miseczce stężeje kroimy ją w drobną kostkę. Resztę galaretki ostudzonej wlewamy do ostudzonych jabłek. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.

 

 

Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki. Każdy blat ciasta nasączamy delikatnie zimnym naparem z herbaty. Na pierwszym kładziemy tężejącą masę jabłkową (nie może być zbyt rzadka, żeby ciasto za bardzo nie nasiąknęło). Przykrywamy drugim ciastem i wykładamy tężejącą masę jogurtową w którą wciskamy delikatnie kwadraciki galaretek. Całość przykrywamy trzecim ciastem. Tort wstawiamy do lodówki, żeby masy dokładnie stężały.

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
33
15

komentarze (20) | dodaj komentarz

Marmurkowe ciasto

niedziela, 21 kwietnia 2013 9:56

 

 

 

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca gospodyni. Dzięki marmurkowemu wzorkowi ciasto wygląda bardzo ładnie. A do tego jest bardzo smaczne. Idealnie smakuje z ciepłym mlekiem.

 

 

 

6 jajek

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki kakao

1/2 szklanki oleju

2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, cały czas ucierając wlewamy powoli olej oraz dodajemy po jednej łyżce obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do drugiej miski, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

 

 

Formę (25x36) smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Wylewamy jasną część ciasta, a na nią ciemną, z kakao. Widelcem mieszamy w cieście, tworząc w ten sposób marmurkowy wzór. Ciasto pieczemy w 190 stopniach (termoobieg 170) przez około 50 minut (do suchego patyczka).

 

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta i ciasteczka Siostry Marii"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
24
15

komentarze (9) | dodaj komentarz

Galaretki w owocowych skórkach

poniedziałek, 15 kwietnia 2013 21:33

 

 

 

Owocowe galaretki podane w skórkach pomarańczy są idealnym pomysłem na przyjęcia dla najmłodszych. Z takich ćwiartek możemy stworzyć galaretkowe łódeczki, wbijając wykałaczkę, a z kawałka papieru tworząc żagiel.

 

 

 

 

pomarańcze

galaretki w różnych smakach i kolorach

 

 

 

 

 

Galaretki przyrządzamy według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości wody (ja rozpuściłam w 400 ml). Pomarańcze sparzamy, kroimy na pół, wyciskamy sok, a potem łyżeczką usuwamy delikatnie miąższ, tak, żeby nie uszkodzić skórek. Połówki owoców umieszczamy na mniejszym kubku i zalewamy je ostudzoną galaretką. Wstawiamy do lodówki, aż galaretki stężeją. Przed podaniem kroimy na ćwiartki.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Moje Smaki Życia", Nr 4/2013

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
20
12

komentarze (8) | dodaj komentarz

Sałatka z ananasem, kukurydzą i serem żółtym

środa, 10 kwietnia 2013 21:00

 

 

 

Prosta i szybka sałatka znana prawie każdemu. U mnie zrobiona na bazie jogurtu z dodatkiem czosnku, który dodaje sałatce ostrzejszego smaku.

 

 

 

 

1 puszka kukurydzy

6 plastrów ananasa z puszki

20 dag sera żółtego

250 g jogurtu naturalnego (gęstego)

1 łyżka majonezu

2-3 ząbki czosnku

sól, pieprz

 

 

 

 

Kukurydzę osączamy. Ser żólty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Plastry ananasa osączamy i kroimy w drobną kostkę. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i łączymy z jogurtem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatkę schładzamy w lodówce.

 

 

 

 

 

Źródło: "Przepisy czytelników - Tanie, Szybkie, Sprawdzone", Nr 3/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
51
22

komentarze (37) | dodaj komentarz

Kokosanki

niedziela, 07 kwietnia 2013 19:49

 

 

 

Przepis na te kokosanki dostałam od koleżanki z pracy, która poczęstowała mnie nimi po Świętach Wielkanocnych. Połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta z czekoladową polewą i kokosem zachwyciły mnie tak bardzo, że nie miałam wyjścia i  zrobiłam te właśnie cudeńka. Polecam Wam bardzo, bo robi się je naprawdę łatwo, a efekt końcowy jest przepyszny :)

 

 

 

 

Ciasto:

2 jajka

100 g miękkiego masła

300 g cukru pudru

1 szklanka mleka 3,2%

1/2 kg mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3-4 łyżki miodu sztucznego

 

 

 

Polewa:

300 g masła

300g cukru zwykłego

3/4 szklanki mleka 3,2%

1 łyżka spirytusu

40 g kakao

 

 

 

Dodatkowo:

250 g wiórek kokosowych

 

 

 

Ciasto:  Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i dalej ucierając dodajemy na przemian mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Na koniec wlewamy miód i wszystko razem ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę (34x23) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez około 20-30 minut, do suchego patyczka.

 

 

Polewa: Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, dodajemy masło i cały czas mieszając zagotowujemy. Na koniec wsypujemy kakao oraz dodajemy spirytus. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

 

 

 

Wystudzone ciasto kroimy w kwadraty o bokach (4-5 cm). Na jeden talerzyk wylewamy trochę polewy (powinna być letnia), a na drugi wysypujemy kokos. Kwadraty ciasta obtaczamy najpierw w polewie, a potem w kokosie. Odstawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
90
29

komentarze (27) | dodaj komentarz

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce

sobota, 06 kwietnia 2013 18:48

 

 

 

Kotlety schabowe zawsze obtaczam najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Natomiast ostatnio wypróbowałam przepis na schabowe w panierce z dodatkiem mąki kukurydzianej, która wyszła chrupiąca i bardzo smaczna.  Polecam wielbicielom kotletów schabowych :)

 

 

 

 

4 plastry schabu

2 jajka

3 łyżki bułki tartej

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka mąki pszennej

sól, pieprz

olej do smażenia

 

 

 

 

 

Plastry schabu myjemy, osuszamy i rozbijamy. Oprószamy pieprzem i solą. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę pszenną i dwie łyżki zimnej wody. Bułkę tartą mieszamy z mąką kururydzianą.

 

Kotlety obtaczamy najpierw w cieście z jajek i mąki, a potem w bułce tartej wymieszanej z mąką kukurydzianą. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę, czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
28
32

komentarze (0) | dodaj komentarz

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27628

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5320451
Wpisy
  • komentarze: 5581
Bloog istnieje od: 2308 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl