Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Biszkopt z kremem waniliowym

poniedziałek, 08 listopada 2010 19:17
Skocz do komentarzy

 

Biszkopt z kremem waniliowym

 

 

Puszysty biszkopt przełożony kremem waniliowym, to połączenie delikatnego ciasta i słodkiego kremu. Idealna propozycja do kawy i herbaty.

 

Biszkopt:

5 jajek

15 dag mąki tortowej

15 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

4 jajka

15 dag cukru

1 cukier waniliowy

1 szklanka mleka

1 kostka masła

 

// 15 dag mąki tortowej15 dag cukru pudru1 cukier waniliowy5 jajek15 dag cukru4 jajka1 kostka masła1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

Biszkopt:  Białka ubijany na sztywno, dodajemy cukier puder i dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę (20x35) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.  

 

Krem: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do białości trzepaczką na małym ogniu. Do ubitej masy jajecznej wlewamy bardzo powoli gotujące się mleko i  wszystko razem dalej mieszamy na małym ogniu, aż masa zacznie się gotować i stanie się gęsta. Krem ostudzić. Miękkie masło ucieramy ręcznym mikserem i dodajemy po jednej łyżce kremu, cały czas miksując, aż krem stanie się gładki i puszysty.

 

Biszkopt przekroić i przełożyć kremem.

 

Smacznego! 

 

Biszkopt z kremem waniliowym

Podziel się
oceń
1
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 17 października 2012 18:14

    a ja robię to mikserem i jest super!

    autor ewa49

  • dodano: 19 września 2012 19:51

    Oczywiście, że nie. Ubija się całe jajka i robi się z tego masę jajeczną.

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 19 września 2012 18:44

    "Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do białości trzepaczką na małym ogniu." białko sie nie zetnie?

    autor Joanna_203

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025499
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl