Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 116 320 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Sakiewki schabowe

czwartek, 11 listopada 2010 20:03
Skocz do komentarzy

 

Sakiewki schabowe

 

 

Pieczarki i ser żółty zapieczone w sakiewce ze schabu. Idealne na wykwintny obiad. Elegancko prezentują się na stole. Polecam!

 

3 kotlety schabowe

30 dag pieczarek

1 cebula

3 plasterki żółtego sera

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżka masła

sól, pieprz

 

 

[Listonic]


 

Mięso rozbijamy na dosyć cienkie i duże kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno pokrojoną cebulę  szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dalej podsmażamy, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Podsmażone pieczarki kładziemy na środku kawałka mięsa, przykrywamy plasterkiem żółtego sera i kształtujemy sakiewki, które związujemy mocno nitką. Sakiewki układamy w żaroodpornej formie, której dno polewamy olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut, podlewając mięso od czasu do czasu powstałym sosem.

 

Smacznego!

 

Sakiewki schabowe

Podziel się
oceń
6
2


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 26 stycznia 2013 20:57

    wiązać należy sparzonym minutę porem we wrzącej wodzie

    autor inka

  • dodano: 07 grudnia 2010 19:41

    Asik, a do tego fajnie smakują :)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 07 grudnia 2010 18:42

    Bardzo efektownie wyglądają te sakiewki :)

    autor 77asik

    blog: mojakrainasmakow.bloog.pl

  • dodano: 22 listopada 2010 1:57

    ok....żartowałem:-) ale i tak uzyje czerwonej nawet jak zafarbuje to mieso nie bedzie wygladalo jak lekko sine;-)

    autor nie-kolo

  • dodano: 22 listopada 2010 1:54

    a nitka moze byc w innym kolorze niz niebieska?

    autor nie-kolo

  • dodano: 20 listopada 2010 14:34

    Qualietko, myślę, że jak najbardziej, tylko zastanawiam się na ile uda Ci się rozbić filet na cienki i duży kawałek, tak, żeby nie było problemu z ukształtowaniem sakiewki. No i wtedy oczywiście należy zmiejszyć czas pieczenia, bo wiadomo, że kurczak szybciej się piecze, a jeśli zbyt długo, to może zrobić się twardawy.

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 19 listopada 2010 9:48

    Zastanawiam się czy schab można zastąpić np. piersią z kurczaka - mięso krócej by się piekło.

    autor qualietta

    blog: qualietta.bloog.pl

  • dodano: 13 listopada 2010 9:03

    Olu, to przed Tobą wielkie wyzwanie kulinarne z tej okazji :) Ale wiem, że dasz sobie radę :)
    Pozdrawiam :)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 12 listopada 2010 0:03

    Wyglądają bardzo smakowicie! Podoba mi się ich elegancki wygląd, w sam raz na uroczysty obiad. Zaznaczam sobie, bo za kilka miesięcy urządzam rodzinny obiad z okazji Pierwszej Komunii Klary.

    autor ola.cruz

    blog: 2smaki.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 9%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 26706

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 3386013
Wpisy
  • komentarze: 3443
Bloog istnieje od: 1598 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl