Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Tosty czekoladowe

czwartek, 25 listopada 2010 19:12
Skocz do komentarzy

 

Tosty czekoladowe

 

 

Chrupiące tosty czekoladowe, posypane cukrem pudrem z cynamonem i polane ulubionym dżemem lub konfiturą, to ciekawa propozycja  bardzo czekoladowego deseru. Polecam.

 

 

8 kromek białego pieczywa tostowego

50 g czekolady deserowej

150 ml mleka

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

masło lub olej

dżem lub konfitura

 

 

// 50 g czekolady deserowej1 jajkodżem lub konfitura150 ml mleka1/2 łyżeczki mielonego cynamonumasło lub olej8 kromek białego pieczywa tostowego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się. Lekko studzimy. W większej misce rozbijamy jajko, wlewamy ciepłe mleko czekoladowe i ubijamy trzepaczką. Odkrawamy skórkę z chleba tostowego, a każdą kromkę kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt zanurzamy w masie czekoladowej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju lub maśle przez parę minut, aż kromki staną się chrupiące. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę. Cynamon wymieszać z cukrem pudrem i posypać nim tosty. Podajemy z dżemem lub konfiturą. Można przyozdobić kleksem bitej śmietany.

 

Smacznego!

Podziel się
oceń
6
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 18 lipca 2012 12:01

    Hmm Pierwsze 4 usmażyłem na oleju - rozgrzanym. Pryskało i strzelało, czekolada się lekko spaliła (niemniej w smaku bomba). Resztę smazyłem na teflonowej patelni do naleśników bez oleju. Troszkę dymiło, ale w smaku jeszcze lepsze. A najlepsze na zimno po posmarowaniu miodem cynamonowym (wielokwiatowy + sporo cynamonu), do dostania w lepszych pasiekach. Wyśmienite :)

    Tak na marginesie: kiedy wreszcie będę niezadowolony? Kiedy wyjdzie mi zakalec? Kiedy zupa będzie za słona?

    Dziękuję i pozdrawiam :)

    autor wbchgkv

  • dodano: 17 lipca 2012 18:28

    mmmm to wygląda na prawdę pysznie muszę spróbować:P

    autor Webber

    blog: http://webber.pl

  • dodano: 15 lipca 2012 22:08

    Muszą być pyszne! =)

    autor kokosdk

  • dodano: 15 lipca 2012 21:22

    Ale pyszota.Zrobię wnuczkowi.

    autor inga_ga

    blog: moje kulinarne inspiracje

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906391
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl