Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 729 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Rolada jabłkowa

czwartek, 16 grudnia 2010 17:36
Skocz do komentarzy

 

Rolada jabłkowa

 

 

Rolada jabłkowa jest jednym z moich ulubionych ciast. Robi się ją bardzo szybko. Jest delikatna i bardzo wilgotna. Jabłka z cynamonem i puszystym biszkoptem sprawiają, że rolada smakuje wyśmienicie.

 

5 jajek

1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cynamon (ilość według uznania)

 

 

// 2 opakowania cukru waniliowego5 jajek1 szklanka cukrucynamon (ilość według uznania1,5 kg jabłek (najlepiej szare renety)1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

 

[Listonic]

//

 

 

Jabłka: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, owoce kroimy w cząstki i układamy na dużej blasze dołączonej do wyposażenia piekarnika (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

 

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Do piany z białek wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę z jabłkami, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.

 

Gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i przewracamy papierem do góry. Blachę i papier do pieczenia zdejmujemy delikatnie z ciasta i na gorąco zwijamy, pomagając sobie ściereczką. Roladę pozostawiamy do ostudzenia.

 

Smacznego!

 

Rolada jabłkowa

Podziel się
oceń
3
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 19 grudnia 2010 18:35

    Asik, polecam, naprawdę :)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 19 grudnia 2010 18:34

    Qualietko, a ja z bitą śmietaną i lodami uwielbiam szarlotkę :)
    A w tej roladzie, to naprawdę nic się nie popsuje. Spróbuj kiedyś :)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 16 grudnia 2010 21:07

    Też nigdy nie robiłam rolady, ale może się skuszę :)
    Wygląda bardzo apetycznie

    autor 77asik

    blog: mojakrainasmakow.bloog.pl

  • dodano: 16 grudnia 2010 18:56

    Nigdy nie robiłam rolady, bo mam wrażenie, że ją popsuję. Uwielbiam taką z cukierni z bitą śmietaną. :)))

    autor qualietta

    blog: qualietta.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025545
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl