Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 124 814 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pasztet z jajek

poniedziałek, 25 kwietnia 2011 13:24
Skocz do komentarzy

 

 

 

Pasztet z jajek zrobiłam pierwszy raz na Święta Wielkanocne. Jajka w połączeniu z koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem sprawiły, że pasztet był bardzo aromatyczny, a do tego ładnie prezentował się na stole w towarzystwie innych potraw wielkanocnych. Najlepiej smakuje z chrzanem lub majonezem.  Można podawać również na gorąco.

 

10 jajek ugotowanych na twardo

po pół pęczka koperku, natki pietruszki i szczypiorku

3/4 szklanki bułki tartej

100 ml śmietany 18%

1 surowe jajko (żółtko oddzielamy od białka)

3 łyżki groszku z puszki

4 łyżki startego żółtego sera

1 łyżka masła

sól, pieprz

 

 

[Listonic]

 

 

Jajka obieramy i kroimy niezbyt drobno. Zieleninę drobno siekamy. Masę jajeczną mieszamy z bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem i zielonym groszkiem.  Przyprawiamy solą i pieprzem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wąską formę keksową, taką około 22 cm smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Wykładamy masę jajeczną, wyrównujemy powierzchnię, którą posypujemy lekko bułką tartą, żółtym serem i skrapiamy rozpuszczonym masłem.  Zapiekamy w 180 stopniach przez około 35 minut.

 

 

Smacznego!

 

Podziel się
oceń
3
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 22 czerwca 2012 21:37

    Ci co nie wiedzą skąd białko to najlepiej niech nie czytają przepisów bo ich nie rozumieją przecież pisze wszystko na początku w spisie produktów

    autor ewa

  • dodano: 22 czerwca 2012 20:15

    A SÓL? a sól podana w przepisie.

    autor ptn

  • dodano: 22 czerwca 2012 20:08

    Ten sam przepis został zamieszczony w gazetce pt."Przyślij przepis".Robiłam ten pasztet w ubiegłym roku na Wielkanoc zamiast jajek faszerowanych.Smak podobny a pracy zdecydowanie mniej.W tym roku do pasztetu dodałam marchewkę z groszkiem,był bardziej kolorowy.W ramach poprawy smaku dodałam dużo rzeżuchy.Wyszło nieżle,myślę,że ten przepis ma potencjał i nadal będę go ulepszać!

    autor czupiór

  • dodano: 22 czerwca 2012 19:38

    co do pieczenia jajek, to nie sprobowalam, zawsze robilam jajek spowrotem do polowek skorupke jajka i zasmazyc na patelnie. A co do pieczenia to kiedys sprobuje poza swieta :)

    autor Katch

    blog: http://smakiwkuchni.blogspot.com/

  • dodano: 22 czerwca 2012 17:01

    Pyszny! Dziękuję.

    autor axel

  • dodano: 22 czerwca 2012 9:02

    czy wiekszosc z czytajacych ten przepis to ulomy? skad bialko? przeczytajcie to sie dowiecie tlumaki!!!

    autor angel gosc

  • dodano: 22 czerwca 2012 6:27

    autor dana

  • dodano: 21 czerwca 2012 23:51

    Takie "umeczone" jedzenie jest nic nie warte: najpierw gotowanie na twardo, potem jeszcze pieczenie ? Fuj!

    autor vera

  • dodano: 21 czerwca 2012 20:57

    A SÓL?

    autor Gość

  • dodano: 21 czerwca 2012 19:16

    Do tych pytających o białka w pasztecie !. Niech nauczą się czytać i rozumieć prosty tekst. W skład wchodzi 10 jajek -całych - ugotowanych. Inteligentni już zrozumieli , pozostałym szkoda tłumaczyć:-). Ale zawsze mogą o swoją pustą głowę rozbić to jedno surowe jajko, które ma wiązać całość;-)

    autor Alex

  • dodano: 21 czerwca 2012 17:52

    Zrobiłam ten pasztet na Wielkanoc i okazał się Bardzo Pyszny. No właśnie, muszę zrobić znowu mniam

    autor LIV

    blog: Pycha

  • dodano: 21 czerwca 2012 16:47

    Kwestia gustu.

    autor tastefully

    blog: http://tastefully.bloog.pl

  • dodano: 21 czerwca 2012 16:41

    ten pasztet jest niesmaczny

    autor xxx

  • dodano: 21 czerwca 2012 15:35

    Przepis poprawiony. Do masy dodajemy żółtko, a z białka ubijamy pianę. Dziękuję za zwrócenie uwagi.

    autor tastefully

    blog: http://tastefully.bloog.pl

  • dodano: 21 czerwca 2012 15:24

    ochyda nie smaczne, pasztet to jednolita struktura i aromatyczna ziolami zwlaszcza tymiankiem, majerankiem i bazylia , mięso lub soja doprawione sa pasztetami dodatki to ziola i grzyby żurawina

    autor joanna

  • dodano: 21 czerwca 2012 14:24

    Kolejny ciekawy przepis ;) Nigdy nie jadłam takiego pasztetu ;) Świetny pomysł na Wielkanoc:) Pozdrawiam

    autor KOBIECE VARIA

    blog: www.kobiecevaria.blogspot.com

  • dodano: 21 czerwca 2012 14:01

    pewnie do masy wrzucasz żółtko i białko zostaje do rozbicia. Ot i cała filozofia

    autor aga

  • dodano: 21 czerwca 2012 13:44

    No właśnie : skąd to białko ? Może z tego jednego jajka ? Proszę uściślić przepis, szkoda potem naszych zmarnowanych produktów i naszego czasu.

    autor jali

  • dodano: 21 czerwca 2012 13:19

    skąd się wzięło to białko w przepisie ???

    autor nemesis

  • dodano: 02 maja 2011 21:16

    Fajny Wielkanocny przepis :)

    autor 77asik

    blog: mojakrainasmakow.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 26782

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 3561845
Wpisy
  • komentarze: 3471
Bloog istnieje od: 1635 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl