Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 729 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Sorbet cytrynowy z imbirem

środa, 25 maja 2011 18:25
Skocz do komentarzy

 

 

Orzeźwiający sorbet cytrynowy, idealny na upalne dni. Dodatek imbiru sprawia, że sorbet ma lekko korzenny i palący smak. Przy robieniu sorbetu należy wykazać się dużą cierpliwością, ponieważ ważne jest, żeby sorbet co 30 minut rozkruszać w blenderze i ponownie zamrażać po to, żeby uzyskał właściwą konsystencję.

 

 

Dla 4 osób:

 

3 duże cytryny

8 łyżek cukru

1/2 łyżeczki mielonego imbiru

listki mięty i plasterki cytryny do dekoracji



// listki i plasterki mięty cytryny do dekoracji1/2 łyżeczki mielonego imbiru3 duże cytryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Cytryny parzymy, skórkę ścieramy na tarce, a z miąższu wyciskamy sok. Skórkę wrzucamy do rondelka, wlewamy 200 ml wrzącej wody, dodajemy cukier i imbir. Po minucie gotowania zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie, do syropu cytrynowego dodajemy szklankę chłodnej, przegotowanej wody i sok z wyciśniętych cytryn. Przekładamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy na kilka godzin do zamrażarki. Kiedy sorbet zacznie zamarzać należy zmiksować go w blenderze i ponownie wstawić do zamrożenia. Postępować tak 3-4 razy, a potem pozostawić już do całowitego zamrożenia.

 

Na 15 minut przed podaniem sorbet wyjąć z zamrażalnika. Łyżką do lodów nakładać sorbet do pucharków. Można udekorować listkami mięty lub plasterkami cytryny.

 

Smacznego!

Podziel się
oceń
4
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 26 sierpnia 2012 19:26

    Powiem szczerze, że nie wiem. Nie posiadam takiej maszyny do lodów, więc nie będę wypowiadała się na ten temat.

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 26 sierpnia 2012 17:46

    A jak wygląda kwestia zamrażania dla maszynistów ? ( posiadaczy maszynki do lodów) czy tez mam zamrozic, a pozniej wrzucic kawalki do maszynki i krecic 20 minut i pozniej juz calkowicie zamrozić?

    autor noffer

  • dodano: 26 sierpnia 2012 8:54

    Boze wspaniałe :D

    autor Ervisha

    blog: www.magicznykociolek.blox.pl

  • dodano: 04 maja 2012 13:21

    Sorbet wygląda wspaniale :) Dodam go do listy smakołyków, które muszę przyrządzić.
    Podzrawiam

    autor Nina

    blog: deserowadama.blog.pl

  • dodano: 03 czerwca 2011 21:08

    Izo, ja też lubię cytrynowe smaki :)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 29 maja 2011 20:24

    wspaniale wygląda...;) w sam raz na letnie dni...kocham wszystko co cytrynowe

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025543
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl