Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 690 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Piernik z masą z kaszy manny

środa, 15 czerwca 2011 18:46
Skocz do komentarzy

 

 

 

Pyszne, mięciutkie ciasto przełożone dżemem wiśniowym i masą z kaszy manny. Jak dla mnie rewelacja. Polecam.

 

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka sztucznego miodu

1 szklanka oleju

1 szklanka mocnej herbaty (ostudzonej)

4 jajka

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 przyprawa do piernika

1 szklanka cukru

 

Masa:

6 łyżek błyskawicznej kaszy manny

1/2 litra mleka

1 niepełna szklanka cukru

1 kostka masła

sok z połowy średniej cytryny

 

Dodatkowo:

1 słoik dżemu wiśniowego



[Listonic]

 

 

 

Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody oczyszczonej i dalej miksujemy. Następnie wlewamy powoli olej, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej miksując. Wlewamy miód, miksujemy i wsypujemy 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką sody nadal miksując. Na koniec wlewamy herbatę oraz wsypujemy przyprawę do piernika. Miksujemy. Ciasto dzielimy na 3 równe części - najlepiej rozlać ciasto do 3 głębokich talerzy. Blachę o wymiarach 34x23 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy pierwszą część ciasta. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 150 stopni (termoobieg 140). Ciasto po upieczeniu przekładamy wraz z papierem do pieczenia na deseczkę i studzimy. W ten sam sposób pieczemy pozostałe dwa ciasta.

 

Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, a pozostałe mleko mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, ponownie zagotowujemy, aż masa zgęstnieje i odstawiamy do ostudzenia. W misce miksujemy miękkie masło i cały czas miksując, dodajemy po 1 łyżcze ostudzonej kaszy manny. Na koniec gotową masę mieszamy z sokiem z połowy cytryny.

 

Pierwszą część ciasta smarujemy połową dżemu wiśniowego i wykładamy połowę masy. Przykrywamy kolejnym ciastem, smarujemy pozostałym dżemem i równo rozsmarowujemy pozostałą masą. Całość przykrywamy trzecim ciastem.

 

Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

 

 

Smacznego!

Podziel się
oceń
2
7


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 28 marca 2013 14:34

    Ubijamy białka na piane czy porostu zmiksowac nie oddzielajac zółtek od białek

    autor aga

  • dodano: 30 grudnia 2012 13:37

    'sztuczny miód' ?

    autor patrycja__0

  • dodano: 22 grudnia 2012 17:04

    Aniu...;) zrobiłam i dzis musiałam ukroic do zdjęcia . Piernik bardzo mi smakuję ;))

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 17 grudnia 2012 16:53

    Izuś, koniecznie zrób go 2 dni wcześniej, żeby "przegryzł się". Mam nadzieję, że będzie Ci smakować, bo u mnie w domu to przepadają za nim :)
    Pozdrawiam :)

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 17 grudnia 2012 8:26

    Aniu planuje zrobic Twój piernik i mam pytanie czy lepiej zrobic go za 2-3 dni przed żeby się "przegryzł" czy wystarczy upiec dzien wcześniej?

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 27 września 2012 16:37

    Robiłam ten piernik , ja i moja teściowa i to jest najlepszy piernik jaki znalazłam na necie więc polecam !!!! Jest miękki , wilgotny - po prostu strzał w dziesiątkę :)

    autor Klaudia

  • dodano: 19 czerwca 2011 15:41

    Mmmmm ale apetycznie wygląda
    Lubię takie ciacha :)
    Pozdrawiam

    autor 77asik

    blog: mojakrainasmakow.bloog.pl

  • dodano: 19 czerwca 2011 7:14

    za pienikami nie przepadam ale takiego chętnie bym spróbowała...;) Kocham taka masę;)

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 16 czerwca 2011 22:23

    Qualietko, to ciasto na pewno będzie Ci smakować :)

    Zauberi, poczęstowałabym Cię chętnie, ale niestety, ciasta już nie ma. Ma jedną wadę... szybko znika :)

    Kaj, cieszę się, że znowu kolejny przepis przypadł Ci do gustu :)

    Chantel, bardzo smakowite :)

    Jolu, daj znać, czy smakowało Ci ciasto :)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 16 czerwca 2011 17:11

    Alkeż puszyśce wyglada ten piernik. zapiszę sobie przepis i jak zacznie mi sie faza piernikowa to upiekę:) pozdrawiam

    autor Jolanta Szyndlarewicz

    blog: www.smakmojegodomu.blox.pl

  • dodano: 16 czerwca 2011 17:09

    smakowite połączenie

    autor chantel

    blog: przykubkukawy.blox.pl

  • dodano: 16 czerwca 2011 14:34

    Faktycznie nawet z wyglądu pulchne, wygląda pysznie, aż ślinka leci :)

    autor Kaj

  • dodano: 15 czerwca 2011 22:55

    chętnie bym się poczęstowała, bo piernik uwielbiam

    autor zauberi

    blog: niebieskapistacja.blox.pl/html

  • dodano: 15 czerwca 2011 19:40

    Zapowiada się ciekawe ciasto :)))

    autor qualietta

    blog: qualietta.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« sierpień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 26614

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 3158804
Wpisy
  • komentarze: 3378
Bloog istnieje od: 1549 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl