Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pierogi ruskie

piątek, 05 sierpnia 2011 22:46
Skocz do komentarzy

 

 

 

Sztuką jest zrobić naprawdę dobre pierogi. Sekretem jest cienkie ciasto i odpowiednio doprawiony farsz. Wtedy całość nabiera właściwego smaku.

 

 

Przepis na około 47 pierogów:

 

Ciasto:

35 dag mąki pszennej

1 jajko

szczypta soli

około 1/8 litra zimnej wody

 

Farsz:

80 dag ziemniaków

20 dag sera (twarogu)

1 duża cebula

sól, pieprz

 

 

Farsz: Ziemniaki szorujemy, gotujemy, obieramy i mielimy razem z serem. Dodajemy usmażoną na złoty kolor cebulę (ja lubię cebulę trochę mocniej zeszkloną). Całość doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być dosyć mocno doprawiony, ponieważ podczas gotowania pierogów traci trochę smak.

 

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy dołek i wbijamy jajko. Do jajka wsypujemy szczyptę soli. Zarabiamy delikatnie nożem, wlewając powoli wodę, aż składniki połączą się. Wyrabiamy rękami dokładnie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche, to dolewamy trochę wody. Ciasto jest dobrze wyrobione jeśli jest gładkie i sprężyste. Ciasto dzielimy na 3 części. Jedną rozwałkowujemy na dosyć cienkie ciasto, a resztę ciasta przykrywamy miseczką, żeby nie obsychało.

 

Z ciasta wykrawamy szklanką krążki i na środek nakładamy łyżeczką farsz. Składamy na pół i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi, tak, żeby farsz nie dostał się między brzegi, bo wtedy pierogi podczas gotowania pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układamy na deseczce posypanej mąką i przykrywamy serwetką, żeby nie obsychały. Zagotowujemy osoloną wodę w dużym garnku i partiami wkładamy na wrzącą wodę pierogi, mieszając, żeby nie przywarły do dna. Przykrywamy przykrywką i czekamy, aż pierogi podpłyną w górę, wtedy odkrywamy i gotujemy 2-3 minuty.  Wybieramy łyżką cedzakową, wykładamy na półmisek i według uznania polewamy tłuszczem lub skwarkami.

 

 

 

Smacznego!

Podziel się
oceń
3
2


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 18 marca 2013 15:13

    Ja do pierogów ruskich dodaję zioła prowrnsalskie. Uwierzcie mi, naprawdę porawiają smak. Są super. Twoje pierożki są prześliczne i napewno bardzo smakowite. Mniam mniam.

    autor kubus

  • dodano: 29 sierpnia 2012 22:12

    Mam przepis na ciasto do pierogów od mojej babci, a ciasto w jej pierogach jest zawsze miekkie.
    Oczywiscie jak to babcia "na oko" ciasto robi i ja tez... wysypuje np. kg mąki na stolnice i sypie na nią szczypte soli, dodaje stopniowo ciepłą wodę i też nozem je zarabiam. I dalej jak Ty robię, jajko sprawia, że ciasto jest twarde.
    Taki myk robię, że pierogi gdy są już na półmisku i troche obeschna obracam je, a póżniej by zaoszczedzic miejsce w lodowce wrzucam taki jeden półmisek pierogów do miski i skrapiam olejem, przewracam je w misce i dodaje kolejna porcje i wtedy mam pewność, że sie nie pokleja.
    pozdrawiam

    autor kucharaaa

  • dodano: 19 sierpnia 2011 23:28

    Moje ulubione mmm ;-)

    autor openidţevita0007ţhttps://www.google.com/accounts/o8/id?id=AItOawnPADxWr6dxzcpQn2xG3gfuS2j0wK71pc8

  • dodano: 13 sierpnia 2011 20:55

    Mniam,uwielbiam pierożki jeść i lepić też. Twoje wyglądają jak moje, ale moje mają inny środeczek. Spróbowałabym Twoich. :P

    autor Prezydentowa

    blog: .blogspot.co

  • dodano: 13 sierpnia 2011 12:24

    Uwielbiam ruskie ,chyba się wezmę za lepienie:)

    autor cobytuzje%u015B%u0107

  • dodano: 13 sierpnia 2011 11:04

    Wspaniałe pierogi :-)

    autor kaaasiuniaa

    blog: www.przepisyzsercadomu.blox.pl

  • dodano: 12 sierpnia 2011 13:47

    No właśnie, skwarków za mało, do tego masełko i koperek ehh zjadłoby sie nawet bez dodatków... :)

    autor Kaj

  • dodano: 10 sierpnia 2011 23:43

    Pamiętam czasy kiedy chodziło się w koszulkach z napisem nie lubię ruskich. To był front, a na plecach pierogów. Ale kto nielubi ruskich pierogów. Ja uwielbiam. Przepis ekstra.

    autor Paweł Ilnicki

    blog: www.kuchniafaceta.pl

  • dodano: 10 sierpnia 2011 18:20

    zrobiłam dziś pierogi z tego przepisu. sa pyszne!

    autor ania

  • dodano: 08 sierpnia 2011 21:11

    Ruskie jadłam ale sama jeszcze nie robiłam...cudne zdjęcie;)

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 08 sierpnia 2011 20:19

    Uwielbiam ruskie pierogi!

    autor qualietta

  • dodano: 08 sierpnia 2011 19:25

    A ja tak uwielbiam pierożki ruskie.. tylko kto mi je przygotuje? Ja po prostu nie mam kiedy ;-S

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 07 sierpnia 2011 22:06

    Cudności!! Bardzo lubię ruskie! Ja do ciasta nie dodaję jajka...
    Twoje pierogi wyglądają na bardzo smaczne!!
    Pozdrawiam!

    autor Asiek

    blog: Śladami Słodkiej Babeczki

  • dodano: 07 sierpnia 2011 21:17

    U nas królują te z kapustą i pieczarkami. Ale ruskimi nie pogardzę, bo bardzo lubię takie z samym serem.

    autor Pluskotka

    blog: www.brytfanna.blox.pl

  • dodano: 07 sierpnia 2011 17:22

    To teraz moje kubki smakowe zostały podrażnione!:) Kocham pierogi ruskie, Twoje wyglądają prze apetycznie!:)

    autor judik1119

    blog: escapeintokitchen.blox.pl/html

  • dodano: 07 sierpnia 2011 15:13

    A gdzie skawrki?:> Czemu tak mało?:> Ja bym szpinaku dodał..:D

    autor On

  • dodano: 06 sierpnia 2011 19:38

    Trzcinowisko, ja też bardzo lubię :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 06 sierpnia 2011 19:32

    aaaaach...kocham ruskie:)

    autor trzcinowisko

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025517
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl