Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Knedle ze śliwkami

sobota, 20 sierpnia 2011 21:36
Skocz do komentarzy

 

Jeśli sezon na śliwki, to obowiązkowo knedle z ciasta ziemniaczanego. Przepis na ciasto pochodzi z książki "Kuchnia Polska" i jak dla mnie jest rewelacyjne. Już od paru lat robię knedle z tego przepisu i zawsze cieszą się dużym uznaniem.

 

 

 

 

70 dag ziemniaków

25 dag mąki pszennej

1 jajko

50 dag śliwek (u mnie było 35 dużych węgierek) *

margaryna do polania

sól

 

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy z dodatkiem soli. Chwilę studzimy i jeszcze ciepłe mielimy (ja mielę w ręcznej maszynce do mięsa).  Ostudzone ziemniaki wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dodajemy przesianą mąkę, jajko i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie gładkie (ciasto ziemniaczane nie powinno zbyt długo leżeć, bo rzednie).

 

Formujemy wałek o średnicy 3 cm i kroimy w kawałki w zależności od tego jak dużą mamy śliwkę i jaką wolimy grubość ciasta (ja zdecydowanie wolę cienkie ciasto). Kawałeczki ciasta spłaszczamy, kształtujemy placuszki, a na środek dajemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi, formując kulki. Knedle obtaczamy w mące, układamy na deseczce obsypanej dokładnie mąką, żeby nie przywierały i przykrywamy ściereczką.

 

Knedle wkładamy partiami do osolonej i gotującej się wody, mieszając od czasu do czasu i przykrywamy. Gdy zagotują się i wypłyną, odkrywamy i gotujemy przez 2-3 minuty. Wybieramy łyżką cedzakową i przekładamy na półmisek, polewając roztopioną margaryną.

 

 

Najbardziej lubię knedle polane roztopioną margaryną i posypane cukrem.

 

 

 

* U mnie w domu knedle zawsze robiło się z całej śliwki, bez wyciągania pestki, a potem każdy liczył pestki, chwaląc się, ile zjadł knedli.

 

 

 

Smacznego!

Podziel się
oceń
2
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 09 września 2012 12:28

    Pyszne! Ale MARGARYNA??? Fuj..W życiu. Tylko masło!

    autor mikaela

  • dodano: 10 sierpnia 2012 14:42

    Pyyyszne, ciasto idealne. Poczekałam, aż ziemniaki przestygną i dzięki temu ciasto nie kleiło się za bardzo. Podsypywałam mąką w razie potrzeby. Polecam!!!

    autor Mmonyka1

  • dodano: 08 sierpnia 2012 22:32

    Uwielbiam knedle, fajny pomysł z tą całą śliwką w środku, na pewno wypróbuję. :)

    Jedno tylko mnie kompletnie rozbroiło - knedle z MARGARYNĄ?!!! Toż to zbrodnia! Tylko i wyłącznie ze świeżym, prawdziwym masłem, i oczywiście cukrem, ale nigdy przenigdy z margaryną! Fuuuj!

    autor Mokosz

  • dodano: 07 sierpnia 2012 13:05

    Aby ciasto nie było rzadkie wystarczy po odcedzeniu ziemniaków chwile je odparować nad ogniem. Wtedy będzie idealne.

    autor aurelia

  • dodano: 03 października 2011 16:52

    Śliwkowa wtopa, a robiłaś z tego przepisu? Wiesz, czasami nawet ziemniaki są temu winne. Możliwe, że ciasto potrzebowało trochę więcej mąki, bo było za rzadkie. I jak jeszcze nawet chwilę poleżało to zrobiło się jeszcze bardziej rzadsze.
    Ciężko stwierdzić, musiałabym widzieć konsystencję tego ciasta.

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 03 października 2011 16:18

    A ja mam problem. Zawsze robilam i wychodzily...(nie tak piekne jak na zdjeciu) a tym razem mi nie wyszly :( CIasto sie zrobilo rzadkie mimo ze nie trwalo dlugo zanim wrzucalam do gara a po ugotowaniu nie bylo ugotowane i jeszcze ciasto jakies takie grubasne mi wyszlo...Jakies porady?

    autor sliwkowa wtopa

  • dodano: 27 września 2011 12:38

    a ja najbardziej lubie knedle odsmazane .pycha!

    autor gga

  • dodano: 24 września 2011 8:01

    Ugotowane ziemniaki można wycisnąć przez praskę. O wiele szybciej niż mielenie w maszynce do mięsa. I mniej zmywania, a efekt taki sam.

    autor krystyna

  • dodano: 22 września 2011 8:23

    Do polania stosuję śmietanę kremówkę gotowaną i ciągle mieszaną aż wytrąca ze śmietanki wytrąca się złociste krupki, posypuję cukrem.To trochę trwa, ale jest pyszne

    autor anna

    blog: anna

  • dodano: 20 września 2011 11:15

    U mnie knedle ze śliwkami polewa się kwaśną śmietaną i posypuje cukrem i cynamonem...

    autor ewka

  • dodano: 07 września 2011 15:49

    Dziekuje za przepis .
    Własnie robię jak moja śp. Mamusia robiła tak samo):Pozdrawiam życze suksesów kulinarnych i nie tylko ...

    autor isia

  • dodano: 06 września 2011 12:12

    Knedle z reguły są bezmięsne, pod warunkiem, że nie były robaczywe.

    autor obserwator51

  • dodano: 27 sierpnia 2011 9:01

    Wspaniale zdjęcia! całe wieki nie jadłam takich knedli... :(
    ach cudownie wyglądają u Ciebie :*

    autor Russkaya

    blog: www.dzismamochotena.blox.pl

  • dodano: 23 sierpnia 2011 19:20

    Twoje fotografie strasznie przekonują mnie do konsumpcji ;-))



    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 23 sierpnia 2011 15:28

    Wspaniale się prezentują! Knedli to ja miłośniczką jestem!:)

    autor judik1119

    blog: escapeintokitchen.blox.pl/html

  • dodano: 23 sierpnia 2011 13:22

    świetne:)) bardzo lubię knedle i fajny pomysł z tą całą śliwką;)

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 21 sierpnia 2011 22:32

    Wow...sa mega!!! fajnie z tymi pestkami:0 ale ja bym się bała że ząbasobie złamie jak będę w pośpiechu je jesć:)

    autor trzcinowisko

  • dodano: 21 sierpnia 2011 15:23

    Jakie śliczne! Ładne, cieniutkie ciasto, śliwka, jak nienaruszona. I piękne zdjęcia!

    autor Prezydentowa

  • dodano: 21 sierpnia 2011 9:59

    To liczenie pestek bardzo mi się podoba :) Ja ciasto robię na "oko" i w życiu nie mogłabym podać proporcji. Ostatnio jak robiłam knedle, zabrakło mi mąki pszennej i byłam zmuszona dodać 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Śmieszne takie wyszły, bo nie do końca ciągnące jak kluski śląskie, ani nie takie jak normalnie. Zjedliśmy i żyjemy do tej pory :)

    autor qualietta

  • dodano: 21 sierpnia 2011 8:26

    Moje ulubione, ale jeszcze polewam masełkiem i sypię słodkim kakao :) z margaryną bym nie zjadła, brr, ale każdy ma inne smaki z dzieciństwa :)

    autor Domi z kuchni

    blog: www.domiwkuchni.blox.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906349
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl