Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pasztet z selera

środa, 12 października 2011 20:05
Skocz do komentarzy

 

 

 

Taki pasztet to gratka dla wielbicieli selera. Ja za selerem średnio przepadam, ale muszę powiedzieć, że ten pasztet bardzo mi posmakował. Kromka chleba z masłem, na to plasterek pasztetu z selera i naprawdę fajne jedzenie, a do tego zdrowe. Pasztet ma kremową, delikatną  konsystencję, a smak selera nie jest bardzo dominujący.  Polecam.

 

 

 

1/2 kg selera (po obraniu)

1 duża cebula

125 g masła

1/2 szklanki wywaru grzybowego (może być z kostki)

1 łyżka sosu sojowego

2 ząbki czosnku

3 jajka

1/2 szklanki bułki tartej

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

pieprz (dosyć dużo)

sól

 

 

Selera oraz cebulę należy zetrzeć na tarce lub w malakserze na grubych oczkach warzywnych. Następnie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wywar grzybowy, łyżkę sosu sojowego, oraz masło. Ciągle mieszając (na małym ogniu) doprowadzamy do rozpuszczenia masła i od tego momentu gotujemy około 1 - 1,5 godziny bez przykrywania (ja gotowałam dokładnie 1,5 godziny). Gotujemy do momentu, aż seler będzie całkiem miękki, ściemnieje, a masa będzie lekko zbita. Podczas gotowania trzeba uważać, bo masa z selera przywiera do dna garnka, dlatego bardzo ważne jest, żeby dosyć często mieszać i gotować na małym ogniu.

 

Kiedy seler ma już odpowiednią konsystencję, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki chrzanu, roztrzepane lekko jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku. Masę przekładamy do małej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna)

 

 

 

Przepis z programu: "Ewa gotuje".

 

 

 

 

Smacznego!

 

Podziel się
oceń
4
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 06 marca 2013 12:11

    PYSZNY, PYSZNY, PYSZNY!

    autor bb

  • dodano: 16 listopada 2012 11:18

    Super przepis ..ostatnio non stop robię ten pasztet - rewelacyjny smak, zdrowy i ...niskokaloryczny ;)

    autor Hanick

  • dodano: 21 kwietnia 2012 23:52

    Właśnie skończyłam piec mój pasztet! Na wspomnienie mego lubego o takim pasztecie, zdecydowałam się go wykonać.
    Pachniało wyśmienicie już na samym początku. Jednak ja dodałam koperek, natkę pietruszki i chrzan. Rano odbędzie się degustacja.. :D

    autor Aleksandra

  • dodano: 24 stycznia 2012 17:48

    pasztet wzbudza zainteresowanie :)
    Osoba, która nie lubi selera powiedziała, że pasztet jest smaczny, a ta która lubi wszystko orzekła, że ten jest obrzydliwy. Osobiście zjadłam i za 2 dni zrobiłam kolejne wydanie,z tym że dodałam bdb ilość mielonego pieprzu, papryki ostrej, wiecej gałki i sporą garść natki pietruszki. I to było TO!

    autor jutek

  • dodano: 01 listopada 2011 8:03

    Z selera? A to ci dopiero ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 29 października 2011 20:25

    Marylko, bardzo, bardzo się cieszę :-))) Tak, masz rację, na pewno jeszcze lepszy smak uzyska się wykorzystując zmielone grzybki lub właśnie wywar z suszonych grzybów :-)
    Pozdrawiam serdecznie :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 28 października 2011 15:42

    Witam!Robiłam pasztet z selera wg innego przepisu,ale ten jest rewelacyjny!Gratulacje za kompozycję przypraw.Zamieniłam jedynie wywar warzywny na proszek grzybowy(ze zmielonych grzybków).Myślę że polepszyło to smak pasztetu.Pozdrawiam!

    autor marylka

  • dodano: 27 października 2011 9:58

    jadłam ten pasztet, niech się inne chowają, a jak pachnie.... rewelacja

    autor omg

  • dodano: 27 października 2011 9:38

    Jadłam już taki pasztet i polecam go innym.Jest pyszny:-))

    autor newtonka2899

  • dodano: 19 października 2011 7:52

    Fajny przepis, ja robiłam kiedyś ale z soczewicy i bardzo mi smakował. Twój wygląda bardzo apetycznie;))

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 13 października 2011 17:24

    Super przepis!!! Bardzo mi się podoba.
    Pozdrawiam gorąco :))))

    autor qualietta

  • dodano: 13 października 2011 15:13

    Ojej! Nigdy nie jadłam czegoś takiego, muszę to wypróbować, bardzo ciekawi mnie ten smak! Wygląda jak pasztet mięsny!

    autor Prezydentowa

  • dodano: 12 października 2011 22:46

    Przyznaję bez bicia, za selerem też nie przepadam, ale ten pasztet mnie bardzo zaciekawił!
    Pozdrawiam Cię Aniu serdecznie!!:)

    autor Asiek

    blog: Śladami Słodkiej Babeczki

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027460
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl