Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 125 557 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Fale Dunaju z jabłkami

poniedziałek, 24 października 2011 21:04
Skocz do komentarzy

 

 

 

Przepis na Fale Dunaju dostałam od koleżanki z pracy, która po rodzinnej imprezie przyniosła kawałek do skosztowania. Ciasto tak bardzo mi posmakowało, że oczywiście musiałam je zrobić i oto efekt. Cząstki jabłek zatopione w cieście jasnym i ciemnym tworzą w przekroju ładnie wyglądające fale. Miękkie jabłka, ciasto kakaowe, masa budyniowa i mocno czekoladowa polewa sprawiają, że ciasto smakuje wyśmienicie. Gorąco polecam.

 

 

 

Ciasto:

5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 kg jabłek (koniecznie szarej renety)

 

 

Masa:

1 kostka masła

1/2 litra mleka

2 łyżki mąki krupczatki

1 budyń śmietankowy (40g) (bez cukru)

8 łyżek cukru pudru

 

 

Polewa:

14 łyżeczek wody

14 łyżeczek cukru

1/2 kostki masła

4 łyżki kakao

 

 

 

Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i całość ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (drewnianą łyżką). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną (jasną) przekładamy do prostokątnej formy (34x23) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wykładamy na ciasto jasne.   Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na ciemnym cieście brzuszkami do góry (w odległości około 3 cm), lekko dociskając. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

 

Masa: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/4 szklanki mleka. Do 1/4 szklanki mleka dodajemy mąkę krupczatkę i budyń i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy budyń. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po jednej łyżce przestudzony budyń. Ucieramy na gładką masę.

 

Na ostudzone ciasto wykładamy masę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła.

 

 

Polewa: Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło oraz kakao. Na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania (masa ma tylko "pyknąć" - nie gotować!).

 

Lekko ostudzoną polewę wykładamy na ciasto z masą budyniową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

 

 

Ciasto przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu, ale chwilę przed podaniem wyjmujemy z lodówki, żeby trochę się ogrzało, wówczas smak ciasta będzie lepiej wyczuwalny.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

Podziel się
oceń
2
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 25 sierpnia 2012 21:33

    rewelka!!wszysycy zajadali sie ciastem.Delikatnie uprościłam przepis-zamiast polewy poratkowałam czekolade i posypałam na jeszcze ciepły krem :) poezja smaku:)

    autor martita

  • dodano: 01 listopada 2011 7:59

    Nie będę długo zwlekać i poczęstuję się :-)


    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 30 października 2011 12:44

    Fale Dunaju jest pyszne, dzięki za przepis.

    autor Danka

    blog: www.przepis-kulinarny.pl/ciasto-z-dyni-id1217.html

  • dodano: 29 października 2011 20:23

    Russkaya, a jak obłędnie smakuje :-))

    Izo, a ja dopiero drugi raz robiłam to ciasto i też je BARDZO polubiłam :-)))

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 29 października 2011 9:33

    wieki nie jadłam tego ciasta:) a bardzo lubię

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 26 października 2011 11:59

    Jejku, prezentuje się obłędnie!

    autor Russkaya

    blog: www.dzismamochotena.blox.pl

  • dodano: 25 października 2011 19:14

    Pyza, przypomnij, bo naprawdę warto :-)

    Asiu, a ja muszę przetestować z wiśniami :-))

    Anytsujx, dziękuję bardzo. Ja też będę piekła to ciasto na imprezy rodzinne, bo jest naprawdę super! :-))

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 25 października 2011 10:21

    Pyszne ciasto .... znam ten smak, moja Mama, na każde imieniny go piekła !:)

    Ślicznie Ci wyszło, pozdrawiam :)

    autor anytsujx

    blog: www.mojeciacho.blox.pl

  • dodano: 24 października 2011 21:12

    Cudne jest! Muszę przetestować z jabłkami, bo zawsze tylko z wiśniami:)
    Pozdrawiam!

    autor Asiek

    blog: Śladami Słodkiej Babeczki

  • dodano: 24 października 2011 21:11

    cudności i smakowitości - wieki nie piekłam, ale sobie przypomnę :-)

    autor PYZA

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 26793

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 3587672
Wpisy
  • komentarze: 3482
Bloog istnieje od: 1640 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl