Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 788 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Bezy

piątek, 04 listopada 2011 22:28
Skocz do komentarzy

 

 

 

Bezy robiłam pierwszy raz. I musze się pochwalić, że jestem z nich dumna. Długo szukałam dobrego przepisu, zastanawiałam się, który wybrać i zdecydowałam się na przepis Ewy Wachowicz z książki "Słodki świat". No i oczywiście nie  żałuję. Bezy wyszły bardzo kruche, słodziutkie i rozpływające się w ustach.

 

 

 

 

Przepis na około 30 bez:

 

 

3 białka

300 g cukru pudru

1/2 opakowania cukru waniliowego

sok z 1/2 cytryny

 

 

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy (po jednej łyżce) cukier puder (100 g na jedno białko), aż się połączy z pianą. Następnie dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny i dalej ubijamy, aż piana stanie się lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa cukierniczego) tworzymy małe bezy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (bez termoobiegu, poziom góra-dół) i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę).  Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekły. Po upływie 30 minut, wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy w piekarniku na całą noc. Przez ten czas bezy skruszeją.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Podziel się
oceń
7
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 22 listopada 2012 15:38

    Napisałam na początku przepisu, że 30 bez :-)

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 22 listopada 2012 11:51

    ma pytanko , ile mnie więcej wyszło ci tych bez ? :)

    autor muffinka

  • dodano: 11 listopada 2011 19:17

    Jaki śliczne! I mają zachowany kształt! No brawo! :D

    autor Russkaya

    blog: www.dzismamochotena.blox.pl

  • dodano: 08 listopada 2011 16:06

    Moje dzieci i nie tylko One, uwielbiają bezy i czesto je robię :-)A właśnie... chyba nie aż tak czesto ;-) Muszę to nadrobić ;-)

    autor asialc1

    blog: lavanna.2k4.pl/

  • dodano: 08 listopada 2011 12:48

    Są po prostu idealne! Śliczne i taki kształt kuszący-pięknie Ci wyszły:-)Zapisuję koniecznie bo białka z zamrażarki proszą o wykorzystanie:-)

    autor judik1119

    blog: escapeintokitchen.blox.pl/html

  • dodano: 07 listopada 2011 12:57

    Ale ładne ci się te bezy udały.Książkowe. Nie no muszę sobie też upiec :) pozdrawiam :)

    autor kasia

    blog: do-kawy.blog.onet.pl

  • dodano: 06 listopada 2011 19:59

    Wspaniały pomysł kiedy pozostaną nam białka ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 06 listopada 2011 18:29

    Aniu Twoje bezy są powalające! Są tak wzorcowe, że powinni je umieścić w Sevres obok wzorca kilograma i metra. Pozdrawiam :)
    P.S. Jak Ci się udało ciasto?
    http://skarbnica-smkow.blogspot.com

    autor qualietta

  • dodano: 05 listopada 2011 21:08

    Pyzo, aż nie chce mi się wierzyć, że Tobie bezy nie wychodzą...

    Izo, przepis sprzedany! :-)

    Asiu, Dziękuję Ci bardzo :-))

    Kasiu, może jednak przekonasz się do nich :-)

    Margolko, to mam nadzieję, że tym razem się udadzą :-) Czytałam, że bezy są tak kapryśne, że to, że wyszły raz, nie znaczy, że wyjdą też następnym razem. Podobno zależy to nawet od wilgoci w powietrzu. Ciekawe to wszystko :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 05 listopada 2011 20:38

    Wow! Wyszły Ci super! Ja bezy robiłam kilka razy, ale nigdy nie wyszły mi takie śliczne. Przede wszystkim moje nigdy nie były białe, niestety :( Następnym razem wypróbuję ten przepis :)

    autor Margolka

  • dodano: 05 listopada 2011 11:15

    Nie lubię bez. ;) Ale te są tak delikatne, śliczne i eleganckie, że sięgnęłabym z ciekawością po jedną... ;)

    autor Prezydentowa

  • dodano: 04 listopada 2011 23:29

    Aniu, możesz być z nich dumna!! Mi przez długi czas wychodziły krowie placki:) Cudne te woje beziki!
    Pozdrawiam!

    autor Asiek

    blog: Śladami Słodkiej Babeczki

  • dodano: 04 listopada 2011 22:54

    cudne bezy!!! kupuję przepis;)

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 04 listopada 2011 22:44

    powiem Ci, że aż trudno uwierzyć, że piekłaś je pierwszy raz - cudnie Ci wyszły! moje bezy to była totalna porażka i po dwóch razach się poddałam....

    autor SmacznaPyza

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025982
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl