Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 788 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Velouté z kurczaka

niedziela, 20 listopada 2011 21:10
Skocz do komentarzy

 

 

 

Ta pyszna zupa pochodzi z kuchni francuskiej. Velouté znaczy "zupa krem", a jako przymiotnik - "aksamitny". I faktycznie, taka też jest - aksamitna, a smak kurczaka wcale nie jest dominujący, tylko bardzo delikatny. Zupę najlepiej podać z grzankami z chleba tostowego upieczonymi na oleju z dodatkiem czosnku, który nada zupie lekko czosnkowego posmaku. Oczywiście, grzanki można śmiało zastąpić groszkiem ptysiowym. 

 

 

 

 

Dla 3 osób:

 

350 g filetu z kurczaka

1 średnia cebula

5 dag masła

1 litr bulionu (z kostki rosołowej)

6 łyżek śmietanki 36%

 

 

Grzanki:

5 kromek chleba tostowego

parę łyżek oleju

3-4 ząbki czosnku

 

 

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, aż będzie złocista. Kurczaka oczyszczamy i też kroimy w bardzo drobną kostkę (na około pół centymetra) i wrzucamy do podsmażonej cebulki. Zalewamy gorącym bulionem, ugotowanym z 2 kostek rosołowych drobiowych, przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy pod przykryciem około 7 minut. Zupę miksujemy, a na koniec dodajemy śmietankę. Po dodaniu śmietanki zupy już nie gotujemy, bo straci smak. Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z grzankami.

 

Grzanki: Kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni trochę oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę go podsmażamy. Wrzucamy kawałki pieczywa i smażymy, aż grzanki nabiorą złocistego koloru.

 

 

 

Źródło: "Kuchnie Świata- Kuchnia Francuska".

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Podziel się
oceń
1
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 23 listopada 2011 16:00

    coz za rewelacyjny i prosty pomysl, zeby po zmiksowaniu dodac smietanki! ja niestety nie mam poki co odpowiedniego miksera, ale przepis zachowam sobie na przyszlosc.

    autor cyna

    blog: zapachcynamonu.cotygadasz.eu/

  • dodano: 22 listopada 2011 23:07

    ależ ta zupa apetycznie wygląda...:)

    autor izaa

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 22 listopada 2011 22:32

    Musi być pyszna. Jej aksamitność widać nawet na zdjęciu.

    autor qualietta

  • dodano: 22 listopada 2011 19:25

    Kolor nie za wiele może mówi o kurczaku.. ale najważniejszy jest smak, prawda? ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 21 listopada 2011 22:16

    Wspaniała ta francuska zupka:-) Bardzo by mi smakowała:-)

    autor judik1119

    blog: escapeintokitchen.blox.pl/html

  • dodano: 21 listopada 2011 17:01

    pożywna taka zupka, i pyszna :-)

    autor SmacznaPyza

  • dodano: 21 listopada 2011 9:48

    Rzeczywiście niezwykle gładka i aksamitna, nawet na zdjęciu pięknie to uchwyciłaś. Nie mam najmniej szych wątpliwości, że jest przepyszna. ;)

    autor Prezydentowa

  • dodano: 20 listopada 2011 22:50

    Wygląda bardzo apetycznie, ja uwielbiam takie kremy:) Przydałaby mi się miseczka, może pogoniłaby precz nasze choróbstwa!
    Pozdrawiam Cię cieplutko!

    autor Asiek

    blog: Śladami Słodkiej Babeczki

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6026020
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl