Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Królewicz

piątek, 06 stycznia 2012 17:12
Skocz do komentarzy

 

 

 

Królewicz lub Królewiec, bo z takimi nazwami tego ciasta spotkałam się. Przepyszne ciasto miodowe, biszkopt i masa budyniowa, a całość dopełnia mocno czekoladowa polewa. Królewicza najlepiej zrobić nawet 3-4 dni przed planowanym podaniem, ponieważ dopiero wtedy nabiera właściwego smaku.  To ciasto wymaga trochę pracy, ale gwarantuję Wam, że z końcowego efektu będziecie zadowoleni.

 

 

 

 

Ciasto miodowe:

 

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

2 łyżki miodu sztucznego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 jajko

1/2 kostki margaryny

 

 

Biszkopt:

 

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Krem budyniowy:

 

1/2 litra mleka

1 szklanka cukru

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

1 kostka margaryny

 

 

Polewa:

 

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

 

Ciasto miodowe: Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, jajko, posiekaną margarynę oraz miód i zarabiamy ciasto nożem, a potem rękami. Kształtujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Prostokątną formę o wielkości 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.

 

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy trochę, przekładamy do formy i rozklepujemy cienko ciasto palcami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 17-20 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przekładamy na deseczkę i zostawiamy do ostudzenia.  Tak samo postępujmy z drugą częścią ciasta. Ciasta miodowe po upieczeniu są mięciutkie, ale po ostygnięciu robią się twarde. Nie należy się tym przejmować, ponieważ w połączeniu z masą budyniową staną się miękkie.

 

 

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy po jednym  żółtku. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia.  Biszkopt przekładamy do tej samej formy w której pieczone były ciasta miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

Masa budyniowa: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy pozostałe 1/2 szklanki mleka z mąkami i chwilę gotujemy. Zmiejszamy ogień i dodajemy po kawałku margarynę cały czas mieszając, aż margaryna rozpuści się. Jeszcze chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Masy nie studzimy. Gorącą masą przekładamy ciasto.

 

 

Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.

 

 

Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe - połowa gorącej masy budyniowej - biszkopt - połowa gorącej masy budyniowej - ciasto miodowe - polewa.

 

 

 

Ciasto najlepiej smakuje po 3-4 dniach.

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
5
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 17 października 2012 10:52

    To ciasto jest bardzo dobre, ale nie nazywa się Królewicz tylko orginalna nazwa to "Królewiec" i przepis był dostepny swego czasu około 20 lat temu w książeczkach"Prószyński i spółka" Polecam bo sama to ciasto pieke od momentu, kiedy sie ukazało.

    autor ba_rka

  • dodano: 21 lipca 2012 13:38

    zrobilam te ciasto,pyszne napewno jeszcze nie raz zagosci u nas..polecam i nie jest trudne w wykonaniu;0)

    autor niusia

  • dodano: 07 czerwca 2012 16:20

    Ewelino, to ciasto jest miodowe i dlatego ma taki kolor. Nie jest spieczone. Ono tylko tak wygląda :-)
    Pozdrawiam.

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 07 czerwca 2012 15:58

    piekę królewca od wielu lat i troszkę ładniejszy mi wychodzi bo nie spiekam aż tak kruchego ciasta ;) wyrzyscy zawsze są zachwyceni a ci co wiedza wcześniej o nim to proszą bym upiekła dla nich

    autor ewelina

  • dodano: 08 stycznia 2012 11:22

    Chyba mnie Kochana przekonałaś do upieczenia tego ciacha ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 08 stycznia 2012 10:48

    Łał! I ten kwiatuszek :-) Cudne a do tego jestem pewna, że przepyszne :-)

    autor asialc1

    blog: lavanna.2k4.pl/

  • dodano: 08 stycznia 2012 8:40

    ojj tak pyszne tez robilam i potwierdzam najlepsze zaczyna sie od 3 dni;) tylko mnie za malo bylo kremu...;) ale ja taka kremowa jestem

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 07 stycznia 2012 17:39

    Russkaya, stoi :D Ale dodasz jedną magdalenkę? <oczy kota ze Shreka> ;-)))

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 07 stycznia 2012 12:49

    Na pewno wypróbuję ;)
    Zapraszam do mnie na dwa nowe wpisy: "Rolada z boczku" i "Pasztet mięsny"
    wypieki-agi.bloog.pl

    autor pierniczek65

    blog: wypieki-agi.bloog.pl

  • dodano: 07 stycznia 2012 10:48

    Kolejna rzecz, na którą chętnie bym się wprosiła! Ooo, zamianę zróbmy :D ja Ci dam 4 galaretki do kąpieli a Ty mi dwa kawałki ciacha ;-) :*

    autor Russkaya

    blog: www.dzismamochotena.blox.pl

  • dodano: 07 stycznia 2012 9:04

    Zauberi, dziękuję :-)

    Asiu, ten przepis jest sprawdzony i starałam się opisać w nim wszystko dokładnie, tak, żeby nie było żadnych wątpliwości :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2012 23:22

    Cudownie wygląda!! Idealnie! I wiesz co, właśnie takiego przepisu szukałam od jakiegoś czasu:)
    Pozdrawiam cieplutko!

    autor Asiek

    blog: Śladami Słodkiej Babeczki

  • dodano: 06 stycznia 2012 19:38

    potwierdzam, że jest pyszne, a Twoje wspaniale wygląda

    autor zauberi

    blog: niebieskapistacja.blox.pl/html

  • dodano: 06 stycznia 2012 19:00

    Sandrina, a ja dodaję sztucznego, bo ktoś mi kiedyś powiedział, że wtedy ciasto miodowe szybciej zmięknie.
    A z nazwą "Placek Królewski" nie spotkałam się wcześniej :-) Brzmi bardzo dostojnie ;-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2012 18:54

    uwielbiam to ciasto - wychodzi duże i im starsze tym lepsze; czego chcieć więcej:)
    Ja znam je pod nazwą Placek Królewski i dodaję prawdziwego miodu -reszta tak samo pysznie :D

    autor sandrina

    blog: slodkieZapiski

  • dodano: 06 stycznia 2012 18:21

    Ale smakowicie wygląda ten "królewicz", ma wszystko co najlepsze: ciasto miodowe, masę budyniową i czekoladę, mniamciu:) Pozdrawiam:)

    autor kasia

    blog: do-kawy.blog.onet.pl

  • dodano: 06 stycznia 2012 17:52

    Oliwek, hahaha :-) rozbawiłaś mnie setnie! :D
    Kwiatuszek jest z cukru pudru :-)))
    Pozdrawiam również :* :-)))

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2012 17:40

    fiu fiu, królewicz jak z bajki, do tego z kwiatami, chyba się zakocham :)

    pozdrawiam serdecznie :*

    autor zawsze.oliwek

    blog: kulinarnyoliwek.blox.pl

  • dodano: 06 stycznia 2012 17:31

    Kasiu, przepis mam od sąsiadki, która lata temu poczęstowała mnie tym ciastem. Od dwóch lat piekę to ciasto tylko na Święta Bożego Narodzenia :-)

    Moniś, a to ciekawe, bo byłam przekonana, że każdemu, przynajmniej ze słyszenia jest znane :-)

    Pozdrawiam dziewczyny :-))

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 06 stycznia 2012 17:24

    Wygląda mega apetycznie, aż ślinka cieknie. Musi być pyszne, nigdy o nim nie słyszałam.

    autor qualietta

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906420
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl