Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 424 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Zebra

piątek, 20 stycznia 2012 18:41
Skocz do komentarzy

 

 

 

Przedstawiam Wam moją Zebrę. Dwukolorowe, fajnie wyglądające ciasto. Lubię je piec, bo ma wiele zalet: jest proste i szybkie do zrobienia, smaczne, no i ładnie prezentuje się na stole. Zawsze dodaję gazowaną wodę mineralną, bo dzięki temu ciasto staje się bardziej pulchne. Polecam serdecznie.

 

 

 

5 jajek

1 i 1/2 szklanki cukru

1 szklanka mineralnej wody gazowanej

1 szklanka oleju

3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy. Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy. Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając. Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej. I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.

 

 

 

 

Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"

 

 

 

Smacznego!

Podziel się
oceń
11
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 lipca 2012 19:25

    Cieszę się, że Zebra smakowała :-) Też lubią u mnie w domu to ciacho, bo nie dość, że nie jest skomplikowane, to naprawdę świetnie wygląda takie pasiaste ;-) Trzymam kciuki za ciasteczka cynamonowe. Mam nadzieję, że również będą smakować :-)
    Pozdrawiam :-)

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 14 lipca 2012 19:06

    Dziękuję za dodanie tegoż przepisu. Ciacho wyszło superaśne :) Pyszne, ładnie wyglądające i niezbyt mocno słodkie. Może to dlatego, że jako wielbiciel kakao dodałem 4 łyżki...
    Zgodnie z przewidywaniami, ciacho znikło błyskawicznie. Szarańcza wszamała 3/4 wczoraj, resztę dziś rano :) Właśnie piekę ciasteczka cynamonowe. Zobaczymy jak będzie. Sądząc po zapachu pyszne jak wszystkie. Pozdrawiam gorąco

    autor wbchgkv

  • dodano: 28 kwietnia 2012 15:26

    To nie wiem dlaczego, bo Zebra już tyle razy była robiona przeze mnie z tego przepisu i zawsze udawała się.

    autor tastefully

    blog: http://tastefully.bloog.pl

  • dodano: 23 kwietnia 2012 21:10

    Hmm.. paseczki wyszły mi wręcz idealne, lecz zebra zakała! :(

    autor Aleksandra

  • dodano: 01 lutego 2012 12:15

    Ciasto jest nieziemskie! Naprawde jestem pod ogromnie-wielkim wrażeniem. Koniecznie ale to koniecznie musze wypróbować!

    autor zachwyt

    blog: krasnoludki.blogx.pl/

  • dodano: 30 stycznia 2012 21:06

    chodzi za mną zebra już od miesiąca i jakoś nie mogę się zabrać, a Twoja tak pysznie wygląda

    autor zauberi

    blog: niebieskapistacja.blox.pl/html

  • dodano: 24 stycznia 2012 15:08

    Smak mojego dzieciństwa :-)

    autor asialc1

    blog: lavanna.2k4.pl/

  • dodano: 24 stycznia 2012 10:31

    Mmmhmh.. nie ma jak wspomnienie z dzieciństwa.. uwielbiam ten smak ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona Ewa

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 22 stycznia 2012 21:28

    Elemele, nic się nie dzieje :-) Jestem otwarta na wszelkie uwagi, bo przecież chodzi o to, że przepisy mają służyć innym :-)
    Pozdrawiam Cię serdecznie :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 22 stycznia 2012 20:39

    Przepraszam widzę ,ze to ja nie doczytalam porządnie,

    autor elemele

  • dodano: 22 stycznia 2012 18:21

    W przepisie jest pomyłka .Powinno byc :jak sie jaja ubije dodac cukier nie od razu mąke.Rowne paski powstaja z równej wielkości nakladanych na siebie raz masy ciemniej raz jasnej ,zawsze na środek i paski sie same ułoża.Serdecznosci za pyszności.

    autor elemele

  • dodano: 22 stycznia 2012 13:35

    Śliczne ci to ciasto wyszło, takie idealne paski :) Pozdrawiam:)

    autor kasia

    blog: do-kawy.blog.onet.pl

  • dodano: 22 stycznia 2012 11:47

    Aniu zapraszam Cie do sympatycznej zabawy blogowej. Szczegóły u mnie na "Skarbnicy smaków".
    Pozdrawiam gorąco :)

    autor qualietta

  • dodano: 22 stycznia 2012 6:32

    Wygląda prześlicznie, porywam Ci ten kawałek, buziaki :*

    autor anytsujx

    blog: www.mojeciacho.blox.pl

  • dodano: 21 stycznia 2012 23:55

    Cudna ta zebra!!! Nie mogę się na nią wprost napatzreć! :)

    autor kasia,Slodkiefantazje

    blog: slodkiefantazje.pl

  • dodano: 21 stycznia 2012 21:46

    Wspaniała Ci wyszła!:) podziwiam:*

    autor judik

    blog: escapeintokitchen.blox.pl/html

  • dodano: 21 stycznia 2012 9:20

    Zapomniałam dodać, że moja Mama też robiła kiedyś to ciasto, ale wody mineralnej nie dodawała.

    autor qualietta

  • dodano: 21 stycznia 2012 9:19

    Aniu zebra wyszła Ci przepiękna!!! Co za paski!!! 100 lat nie jadłam tego ciasta.
    Cieszę się, że wracasz do zdrowia.
    A co do bloga na blogspocie, to ja jestem bardziej zadowolona niż z WP i tylko jednej rzeczy z mojego starego bloga mi brakuje - sposobu w jaki skonstruowane było menu. Może na blogspocie też da się tak zrobić, ale ja nie mam pojęcia jak :)
    Pozdrawiam M.

    autor qualietta

  • dodano: 20 stycznia 2012 20:00

    Idealna Ci wyszła, jak u prawdziwej zebry - cudo! :)

    autor mollisia

    blog: dukanie.blox.pl

  • dodano: 20 stycznia 2012 19:16

    Ciekawa jestem na ile Mirinda zmienia smak tego ciasta :-)
    To będę czekać z niecierpliwością na Twoje zdjęcie Zebry :D

    P.S.Kiedyś miałam bloga na Wordpress i więcej kumałam niż na Blogspocie. Ale mnie już przeszło przenoszenie się... przynajmniej na razie. Szkoda mi zostawiać to wszystko :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5914117
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2638 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl