Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Sernik z brzoskwiniami i czekoladową polewą

niedziela, 05 lutego 2012 20:48
Skocz do komentarzy

 

 

 

Ser, brzoskwinie, a do tego czekoladowa polewa tworzą bardzo dobrane i smaczne trio. Jeszcze dobrze nie zdążyłam rozsmakować się w serniku, a już zniknął. To dobrze, bo to znaczy, że smakował moim domownikom.

 

 

 

 

Masa serowa:

 

50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego

10 dag margaryny

5 jajek

20 dag cukru pudru

1 puszka brzoskwiń w zalewie

1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru) - 64g

1 torebka cukru waniliowego

olejek cytrynowy

 

 

Polewa:

 

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając, dodajemy na zmianę po jednym żółtku i łyżce sera białego oraz proszek budyniowy. Do smaku dodajemy parę kropel olejku cytrynowego. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy delikatnie z masą serową. Na koniec dodajemy brzoskwinie i ponownie mieszamy.

 

Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę serową. Sernik pieczemy 45-60 minut (ja piekłam 60 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem wystygnie.

 

Przygotowujemy polewę: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na serniku, który następnie wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła. 

 

 

 

 

Źródło: "Kuchnia Polska - 1500 przepisów" - Małgorzata Caprari.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 02 lipca 2012 21:08

    Sernik z przepisu wspaniały,robiłam,ale polewa za niczym.Jest za rzadka i nie gęstnieje, tylko sływa lub wsiąka w sernik.

    autor telewidzka.

    blog: bez bloga

  • dodano: 02 lipca 2012 19:05

    Właśnie zajrzałem na Twojego bloga i od razu znalazłem ten właśnie przepis na sernik. I muszę stwierdzić, że na pewno zrobię go żonie na urodzinki :) A zaraz zabieram się do studiowania innych przepisów. Pozdrawiam i zapraszam na naszego bloga :)

    autor marcin

    blog: http://zrodzinkapowyspie.wordpress.com

  • dodano: 02 lipca 2012 12:33

    Cudny ten Twój serniczek :) Jeszcze takiego nie robiłam. Zazwyczaj robię sernik królewski, ostatnio znalazłam super przepis na sernik z rosą. Bardzo mnie zaciekawił, bo sam się "dekoruje" kropelkami jak wystygnie :). Dużą sztuką było dla mnie go zrobić. Świetny przepis ze zdjęciami znajdziecie wpisują "sernik sukceswkuchni".

    autor Karolina

  • dodano: 18 czerwca 2012 13:33

    Zapewne jest pyszny ale kaloryczny. Ja mam inną pychotę, ale mało kaloryczną, ZDROWĄ, tylko 5 minut przygotowania i zawsze się udaje.

    autor kaszubanna

  • dodano: 18 czerwca 2012 9:23

    Do polewy masło, a do sernika margaryna... Kiedyś kobiety piekąc dla rodziny ciasta używały tylko masła, twarogu zrobionego samemu i dlatego nic nie pobije smaku sernika mamusi... Rzadziej, ale lepiej- tak powinno się jeść słodkości. Ale plus za to, że nie z osiedlowej cukierni :)

    autor dz

  • dodano: 18 czerwca 2012 8:52

    Super sernik ;) Dobrze, że z brzoskwiniami, a nie rodzynkami ;) Pozdrawiam!

    autor Kobiece varia

    blog: www.kobiecevaria.blogspot.com

  • dodano: 18 czerwca 2012 7:34

    smaczny sernik

    autor grazdab@hotmail.com

    blog: grazdab@hotmail.com

  • dodano: 17 czerwca 2012 21:22

    można na biszkoptach

    autor tenia

    blog: dorsz

  • dodano: 17 czerwca 2012 21:02

    Nie ma żadnego kruchego spodu :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 17 czerwca 2012 19:34

    to na pewno jest sernik na "kruchym" spodzie tylko podany odwrotnie.

    autor mojstyl

  • dodano: 17 czerwca 2012 17:09

    Anja, to jest sam ser. Więc to tylko złudzenie. Faktycznie, boki wyglądają jakby to był biszkopt.

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 17 czerwca 2012 16:51

    na obrazku jest sernik i jakby biszkopt...na górze to tylko złudzenie czy tak jest?

    autor anja

  • dodano: 17 czerwca 2012 15:04

    Terka, nie zapomniałam o proszku do pieczenia, bo jego po prostu nie ma w tym serniku. Polecam zrobić, a potem ewentualnie się dziwić :-)

    autor tastefully

    blog: http://tastefully.bloog.pl

  • dodano: 17 czerwca 2012 14:41

    Pierwszy raz słyszę, żeby ktoś nigdy w życiu nie jadł sernika z brzoskwiniami.To ciasto króluje u mnie na każdą okazję,nie wyobrażam sobie uroczystości bez tego cymesu.pa ULA

    autor ULA

  • dodano: 17 czerwca 2012 14:32

    Bez proszku do pieczenia?Może autorka przepisu zapomniała napisać.

    autor terka

  • dodano: 17 czerwca 2012 13:11

    z wiśniami jeszcze lepszy !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    autor smakosz

    blog: sernik z wiśniami

  • dodano: 17 czerwca 2012 9:31

    zamiast margaryny masło, zamiast olejku cytrynowego sok z cytryn ai będzie perfekcyjny

    autor ewka

  • dodano: 10 lutego 2012 15:46

    Anulka, ale Ty to jesteś! Takie pyszności robisz a nawet mnie nie poczęstowałaś :P <foch> :D
    Bozh...jak ja dawno sernika nie jadłam...

    autor Russkaya

    blog: www.dzismamochotena.blox.pl

  • dodano: 10 lutego 2012 13:41

    Wspaniały sernik! Slinka cieknie!

    autor kubek

    blog: kubekbezucha.mm5.pl/

  • dodano: 08 lutego 2012 19:30

    Wspaniały i z pewnością pyszny. Pozdrawiam :)

    autor qualietta

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027491
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl