Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 116 358 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Ciasto "Krysia"

niedziela, 26 lutego 2012 8:38
Skocz do komentarzy

 

 

 

Przepis na ciasto "Krysia" pochodzi z ksiązki  "Słodki Świat Ewy Wachowicz. Ewa wspomina: "kiedy byłam dzieckiem, mama często piekła to ciasto, a ja za każdym razem pytałam, dlaczego nazywa się  "Krysia". Nikt nie umiał mi na to odpowiedzieć".

 

Ciasto wyszło wspaniałe. U mnie w domu stało się hitem numer jeden. Więc nie dziwię się, że w rodzinnym domu Ewy tak często się je piekło. Połączenie słodkiego i mięciutkiego biszkoptu, lekko kwaśnej masy jabłkowej, słodkiej masy budyniowej oraz mega czekoladowej polewy tworzy wspaniałą całość. Polecam serdecznie.

 

 

 

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżki wody

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa jabłkowa:

1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej "szara reneta")

2 opakowania galaretki cytrynowej

cukier do smaku

 

 

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka

1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g) bez cukru

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

 

 

Polewa:

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

 

 

Ciasto: Oddzialamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy powoli cukier, cały czas ubijając. Kiedy cukier się wmiesza, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (25x36) posmarowanej margaryną lub masłem i posypanej mąką. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne cząstki. Przekładamy do rondelka i dusimy, cały czas mieszając, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kiedy z jabłek zrobi się mus, wsypujemy galaretki oraz cukier do smaku i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Gorącą masę jabłkową nakładamy na ostudzony biszkopt i zostawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

Masa budyniowa: Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Cały czas ucierając, dodajemy po jednej łyżce ostudzony budyń, aż powstanie jednolista masa, którą rozsmarowujemy na ostudzonej masie jabłkowej. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała.

 

 

Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na zastygniętej masie. Ciasto przekładamy w chłodne miejsce.

 

 

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 


Źródło: "Słodki Świat Ewy Wachowicz".

 

 

 

 

Smacznego!

 

Podziel się
oceń
8
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 15 marca 2012 15:45

    Wyglada bosko! :-)

    autor asialc

    blog: http://lavanna.pl/

  • dodano: 01 marca 2012 22:08

    Każde ciasto masą budyniową musi być genialne. I ja również nie mam pojęcia czemu nazywa się ono "Krysia" , hahaha.

    autor Marta @ CoDzisZjemNaSniadanie

    blog: http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/

  • dodano: 29 lutego 2012 10:04

    Hihi też mnie ta nazwa zastanowiła:) Wygląda pysznie! Od razu ma sie ochotę sięgnąć po kawałeczek:)

    autor judik

    blog: http://escapeintokitchen.blox.pl/html

  • dodano: 28 lutego 2012 20:36

    Przepysznie wygląda.
    Zapisuje przepis;)

    autor amaranthrose

    blog: www.searchingforanamaranth.blox.pl

  • dodano: 28 lutego 2012 12:17

    Cudne jest, zakochałam sie w tym cieście :) przepis już oczywiscie zapisany do wypróbowania :)

    autor kasia,slodkiefantazje

    blog: www.slodkiefantazje.pl

  • dodano: 28 lutego 2012 7:13

    Nie jadłam Krysi ;)), a wygląda smakowicie... :)

    autor Prezydentowa

  • dodano: 27 lutego 2012 23:19

    To jak z jabłecznikiem - im starszy tym lepszy :) Chyba skusze się na "Krysię" :)

    autor Cysia

    blog: lovewithmasterpiece.blogspot.com

  • dodano: 27 lutego 2012 19:04

    Bardzo dziękuję wszystkim za komentarze i naprawdę szczerze polecam to ciasto, bo jest przepyszne :-)
    Pozdrawiam wszystkich :-)

    autor tastefully

    blog: http://tastefully.bloog.pl

  • dodano: 27 lutego 2012 14:20

    Wygląda smakowicie.. tylko kto mi piecze? Piszesz się? Świetnie ;-D Też tak myślałam.. A nie nie.. tak na poważnie, to z pewnością ciekawy Kąsek..tylko przypadł mi do gustu bardziej biszkopt kakaowy.. ciekawa jestem tej małej modyfikacji w tym przepisie ;-)


    Pozdrawiam, Ewa.

    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 27 lutego 2012 6:58

    Wygląda smakowicie, też bardzo lubię taką szarlotkę, tylko znam ją pod nazwą "szarlotka królewska". Bardzo ładne i apetyczne zdjęcia. Aż ślinka cieknie:) Pozdrawiam serdecznie:)

    autor kasia

    blog: do-kawy.blog.onet.pl

  • dodano: 26 lutego 2012 23:10

    rodzinka uwielbia takie przekładańce, więc zapisuję. wygląda wspaniale

    autor Ka%u015B

    blog: http://bakeandtaste.blogspot.com

  • dodano: 26 lutego 2012 20:33

    Pysznie, też lubimy to ciacho, dawno nie robiłam, dziękuję za inspirację;)

    autor mojetworyprzetwory

    blog: mojetworyprzetwory.blogspot.pl

  • dodano: 26 lutego 2012 20:12

    Wygląda bardzo, bardzo apetycznie! Idealne połączenie! Nie dziwię się, że ciacho skradło Wasze serca. Zapisuję do kolejki:)
    Pozdrawiam!

    autor Asiek

    blog: babeczka.zuzka.pl

  • dodano: 26 lutego 2012 19:01

    ooo cudne ciacho :) moje w lodówce leżakuje 24godz

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 26 lutego 2012 11:25

    fajna ta Kryśka :)

    autor oliwek

    blog: kulinarnyoliwek.blox.pl

  • dodano: 26 lutego 2012 9:55

    oj,racja - połączenie wspaniałe!

    autor cukrowa

    blog: http://www.ciasteczkowepotwory.blox.pl

  • dodano: 26 lutego 2012 8:59

    świetne ciacho, zapisuję sobie

    autor zauberi

    blog: http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  • dodano: 26 lutego 2012 8:57

    Gdzieś chyba już jadłam to ciasto, albo podobne, nazwy tej nie znałam ;) Wygląda bardzo apetycznie;)

    autor DarkANGELika

    blog: www.duringthefreetime.blogspot.com

  • dodano: 26 lutego 2012 8:44

    Wyglada smakowicie.

    autor Bożena

    blog: http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 9%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 26707

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 3387305
Wpisy
  • komentarze: 3443
Bloog istnieje od: 1598 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl