Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Drożdżowe ciasto z kruszonką

piątek, 30 marca 2012 19:55
Skocz do komentarzy

 

 

 

Najlepsze na świecie ciasto drożdżowe robiła moja Babcia. Zawsze patrzyłam na nią z podziwem z jaką siłą i umiejętnością wyrabia ciasto. Zapach ciasta drożdżowego pamiętam do dzisiaj i kojarzy mi się ze spokojnym i bezpiecznym domem.  Niestety, nie udało mi się poznać sekretu babcinego ciasta, ponieważ zawsze odpowiadała, że robi je "na oko".

 

Przepis na ciasto drożdżowe, które Wam dzisiaj prezentuję zaczerpnęłam z książki Ewy Wachowicz "Słodki Świat". I jak zwykle, Ewa nie zawiodła mnie. Ciasto wyszło, tak jak zapewniała - miękkie, puszyste i naprawdę rewelacyjne w smaku, a słodka kruszonka dopełniła całości. Myślę, że Babcia byłaby ze mnie dumna! :-)

 

 

 

 

Ciasto:

700 g mąki tortowej

5 łyżek mąki tortowej na zaczyn

3 jajka

2 żółtka

80 g drożdży

1 szklanka mleka

150 g cukru

1 cukier waniliowy

1/2 szklanki oleju

1/2 łyżeczki soli

aromat pomarańczowy (parę kropel do smaku)

 

 

Kruszonka:

1/4 kostki zimnego masła

3 łyżki cukru pudru

4 łyżki mąki tortowej

1 cukier waniliowy

 

 

 

Ciasto: Letnie mleko wlewamy do dużej miski. Dodajemy cukier  i drożdże, które rozpuszczamy w  mleku. Następnie dodajemy 5 łyżek mąki tortowej, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż zaczyn drożdżowy wyrośnie (około 20-30 minut). Po tym czasie dodajemy resztę składników i dokładnie ciasto wyrabiamy maszyną (ja wyrabiałam 12-15 minut) lub rękami (około 30 minut). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż potroi swoją objętość (może to potrwać nawet 1 i 1/2 godziny). Wyrośnięte ciasto przekładamy do blaszki (25x36) posmarowanej masłem i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut.

 

 

Kruszonka: Zimne masło, cukier puder, mąkę i cukier waniliowy rozcieramy w palcach, aż powstanie sypka kruszonka. Posypujemy nią ciasto.

 

 

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut.

 

 

 

Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"

 

 

 

Smacznego!

 

Podziel się
oceń
14
2


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 13 września 2012 15:31

    Aga, czekam z niecierpliwością na wszelkie uwagi :)
    Pozdrawiam :)

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 13 września 2012 11:39

    pięknie wygląda to ciasto drożdżowe :)
    ja też uwielbiałam cisto drożdżowe mojej babci i ona także zawsze odpowiadała, że robi je "na oko" :) dlatego spróbuję zrobić ciasto przedstawione na twoim blogu :)
    dam znać jak mi wyszło :)

    autor Aga

  • dodano: 08 lipca 2012 8:12

    Oliwku, to spróbuj z tego przepisu. Może urośnie :-)

    autor Tastefully

    blog: http://tastefully.bloog.pl

  • dodano: 08 lipca 2012 0:45

    mnie tam nigdy takie piękne nie urosło......... :(

    autor oliwek

    blog: kulinarnyoliwek.blox.pl

  • dodano: 18 kwietnia 2012 19:54

    Kiedy widzę jakikolwiek wypiek z serii drożdżowe.. nigdy nie odmawiam;-DD


    www.przysmakiewy.pl

    autor Biedr_ona

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 01 kwietnia 2012 20:52

    Ciasto wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować ;)

    autor Edith

    blog: madameedith.blogspot.com

  • dodano: 01 kwietnia 2012 15:37

    drożdżowe uwielbiam i zawsze chętnie wracam do niego po różnych eksperymentach :))) Tez widziałam ten przepis, mam tez kilka innych ale jak dochodzi co do czego to i tak piekę swoje sprawdzone, ale muszę sie kiedys skusić

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 01 kwietnia 2012 12:52

    Oj, na pewno Babcia byłaby dumna! Ciasto tak pięknie wyrosło, a jaki kolor wspaniały. :) Dobrze, że już wyzdrowiałaś! ;) Pozdrowionka.

    autor Prezydentowa

  • dodano: 31 marca 2012 19:48

    Jak dobrze, że już wróciłaś do zdrowia i do gotowania! :) Drożdżowe wyszło Ci jak malowane. Pozdrawiam serdecznie i proszę nie choruj już więcej.

    autor qualietta

  • dodano: 31 marca 2012 10:50

    Mmmm...wygląda smakowicie:)
    Zapraszam serdecznie do mnie:))
    Pozdrawiam^^

    autor s.

    blog: czerwonylakier.bloog.pl

  • dodano: 30 marca 2012 23:18

    wygląda przepięknie. u mnie w rodzinie najlepsze drożdżowe robi moja mama. ja się nawet nie odważyłam do tej pory ;) ale kto wie, może ją zaskoczę:) przepis więc zapisuję :)

    autor oliwek

    blog: kulinarnyoliwek.blox.pl

  • dodano: 30 marca 2012 21:02

    Tastusiu, cieszę się, że już jesteś! Dobrze Cię znów widzieć:) A drożdżówa jak malowana! Pięknie wyrośnięta i puchata.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    autor Asiek

    blog: babeczka.zuzka.pl

  • dodano: 30 marca 2012 20:12

    choć nie przepadam za ciastami drożdżowymi to mam na te ochotę ;)
    pozdrawiam!
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    autor szana

    blog: www.gastronomygo.blogspot.com

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025502
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl