Bloog Wirtualna Polska
Są 1 124 784 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Tort Ambasador

niedziela, 20 maja 2012 0:03
Skocz do komentarzy

 

 

 

Ten wspaniały tort zrobiłam na Imieniny mojej Mamy. Zachwytów nie było końca. Ambasador stał się numerem jeden. Delikatny biszkopt, masa z kawałkami gorzkiej czekolady i kawałkami brzoskwiń tworzą rewelacyjne połączenie. Przygotowanie tortu wymaga trochę czasu, ale gwarantuję, że jest tego wart. Po prostu jest przepyszny.

 

 

 

Biszkopt:

 

6 jajek

1 szklanka mąki tortowej

1 szklanka cukru

1 opakowanie kisielu cytrynowego

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa:

 

2 kostki masła

3 szklanki mleka 3,2%

1,5 szklanki cukru

2 budynie waniliowe (każdy po 40g)

7 żółtek

2-3 łyżki kakao

gorzka czekolada

puszka brzoskwiń

 

 

Biszkopt: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kisielem i proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (26cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

 

Masa: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Żółka dokładnie mieszamy z 0,5 szklanki mleka, wsypujemy budynie, dalej dokładnie mieszamy i bardzo powoli wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje zestawiamy z ognia i studzimy.

 

Miękkie masła ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę. Do drugiej części odsączone (syrop zachowujemy) i pokrojone brzoskwinie (zostawiamy trochę jasnej masy bez brzoskwiń do posmarowania boków tortu).

 

Biszkopt dzielimy na 2 części i nasączamy syropem z brzoskwiń. Ciemną masę nakładamy na pierwszą część ciasta, przykrywamy drugim ciastem i nakładamy jasną masę. Boki smarujemy pozostawioną jasną masą (bez brzoskwiń). Boki i wierzch tortu posypujemy drugą połową gorzkiej czekolady startej na wiórki. Tort wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 

 

Źródło: Smaczny Krążek - Płyta Multimedialna

 

 

 

Smacznego!

 


 

Podziel się
oceń
8
3


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 30 czerwca 2012 11:25

    REWELACYJNY! :-)

    autor Asia

    blog: http://lavanna.pl/

  • dodano: 05 czerwca 2012 0:22

    Możliwe, że wyszedł mi twardy krem ze względu na budyń. Moje budynie z Winiary miały po 60g ....więc chyba przez to kremy wyszły zbyt twarde ;)

    autor Kasica

  • dodano: 04 czerwca 2012 16:39

    Kasica, górny krem jest taki sam jak dolny. I u mnie był bardzo delikatny. Może to kwestia masła. Ja nic bym nie zmieniała w przepisie i zmieniać nie będę, bo jak dla mnie krem, a tym samym tort jest REWELACYJNY :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 04 czerwca 2012 11:43

    Tort wyszedł dość dobry, ale górny krem wymaga poprawek. Wyszedł zbyt twardy i zbyt "masłowy". 2 kostki masła to zdecydowanie za dużo...myślę, że maksymalnie jedna kostka byłaby wystarczająca ;)

    autor Kasica

  • dodano: 26 maja 2012 19:53

    Uwielbiam takie torty, są przepiękne i przesmaczne:)

    Kinga.

    autor Proste Przepisy Kulinarne

    blog: www.prosteprzepisykulinarne.com

  • dodano: 26 maja 2012 10:16

    Ja nie odczuwałam w kremie smaku masła. Bo jeśli chodzi o konsystencję, to jest masłowa, powiedziałabym, że aksamitna.

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 26 maja 2012 10:05

    Czy ten krem jest lekki czy taki masłowy?
    Mam na myśli czy czuć w nim ilość tłuszczu w smaku jak i w konsystencji.

    autor papryczqa

  • dodano: 23 maja 2012 22:46

    deser w sam raz dla mnie, uwielbiam brzoskwinie i oczywiscie sama nie robie takich wspanialych tortów dlatego delektuje się u Ciebie z przyjmnością:)

    autor Restauracja Domowa

    blog: http://restauracjadomowa.blox.pl

  • dodano: 22 maja 2012 13:55

    Aż mi ślinka poleciała z buzi :O Dlaczego takie rzeczy są równie pyszne co kaloryczne? A kto by się tam przejmował kaloriamiiiii :):):):):)

    autor nina915

    blog: deserowadama.bloog.pl

  • dodano: 22 maja 2012 6:36

    Ana, dziękuję za zwrócenie uwagi. W przepisie już poprawiłam ilość mleka. Natomiast masła nie ucieramy z cukrem (też poprawione), tylko całe 1,5 szklanki cukru gotujemy z mlekiem.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję :-)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 21 maja 2012 22:10

    Tort wygląda cudownie. Mam tylko dwa pytania. W składnikach na masę są podane 3 szklanki mleka, a w wykonaniu masy razem są 4 szklanki ?? I drugie. Ile cukru z tych 1,5 szklanki ma iść do budyniu, a ile do utarcia z masłem ??

    autor ana

  • dodano: 21 maja 2012 15:52

    Piękny prezent dla Mamy zrobiłaś. Nie dziwię się, że były zachwyty, bo tort wart zachwytów:) Cudo!

    autor Asiek

    blog: babeczka.zuzka.pl

  • dodano: 20 maja 2012 21:49

    Piękny! Niestety torty nie są moją mocną stroną.

    autor qualietta

    blog: http://www.skarbnica-smakow.blogspot.com/

  • dodano: 20 maja 2012 21:49

    Bardzo smakowity ten tort ;) Niedługo będzie okazja by spróbować :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    autor Kuchnia szeroko otwarta

  • dodano: 20 maja 2012 21:07

    Cudnie wygląda :) Zjadłabym kawałek :)

    autor przecinkowa

    blog: http://przecinkowa.blogspot.com/

  • dodano: 20 maja 2012 19:26

    Niezwykle pięknie się prezentuje !

    autor Samantha

    blog: kulinarnyblogsamanthy.com

  • dodano: 20 maja 2012 18:54

    robię podobny - wyśmienity! niezmiennie zachwyca

    autor Kaś

    blog: http://bakeandtaste.blogspot.com/

  • dodano: 20 maja 2012 17:04

    Smakowicie wygląda, też niedługo muszę się z tortem zmierzyć, ale nie wiem czy mi się taki ładny uda... i wszystkiego dobrego dla Mamy. Pozdrawiam:)

    autor kasia

    blog: notatnikkulinarny.blogspot.com

  • dodano: 20 maja 2012 12:01

    przepiękny:)

    autor oliwek

    blog: kulinarnyoliwek.blox.pl

  • dodano: 20 maja 2012 11:29

    swietny :) nigdy nie robilam .. musze wkoncu sie zdecydowac :) pozdrawiam

    autor olesia

    blog: http://olesia-nagazie.blogspot.co.uk/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 26782

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 3561168
Wpisy
  • komentarze: 3471
Bloog istnieje od: 1634 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl