Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Diabełek

niedziela, 08 lipca 2012 0:52
Skocz do komentarzy

 

 

 

"Diabełek" czyli kakaowy biszkopt przełożony masą z galaretki wiśniowej oraz cytrynowej zrobionej na bazie waniliowego serka homogenizowanego. Ciasto dzięki pastelowym masom w połączeniu z ciemnym biszkoptem prezentuje się ładnie i kolorowo. W przepisie dodatkowo było, żeby wierzch ciasta ozdobić polewą czekoladową ale ja z niej zrezygnowałam, uznając, że z  samymi kolorowymi masami prezentuje się bardzo ładnie. Diabełek łączy w sobie smak słodkiego biszkoptu i lekko kwastkowatych mas. Jak dla mnie - idealne połączenie.

 

 

 

 

 

Ciasto:

5 jajek

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

2 łyżki kakao

 

 

Masa:

60 dag waniliowego serka homogenizowanego

2 galaretki wiśniowe

1 galaterka cytrynowa

 

 

Dodatkowo:

spirytus lub zimny napar z mocnej herbaty (do nasączenia ciasta)

 

 

 

 

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Ciągle ubijając dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. Następnie dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 28x24 wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pozostawiamy w nim ciasto, aż nieco wystygnie (żeby nie opadło).

 

Masa: Każdą galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z 40 dag serka waniliowego. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzącej wody i gdy zacznie tężeć mieszamy z 20 dag serka.

 

Ciasto dzielimy na 2 części. Spód ciasta przekładamy z powrotem do blachy i nasączamy spirytusem lub naparem z herbaty. Rozsmarowujemy na nim tężejącą masę z galaretek wiśniowych i przykrywamy drugim, też nasączonym biszkoptem na który nakładamy tężejącą masę z galaretki cytrynowej. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby masy stężały.

 

 

 

Ciasto można udekorować polewą czekoladową.

 

 

 

 

Źródło: "Przyślij Przepis" Nr  03/2010

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
14
2


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 27 października 2012 13:45

    ciasto pyszne :)

    autor agusia

  • dodano: 16 lipca 2012 23:15

    Wygląda apetycznie!


    www.przysmakiewy.pl

    autor Ewa Biedr_ona

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 12 lipca 2012 0:15

    A skąd się taka nazwa wzięła? Poza ciemnymi warstwami ciasto prezentuje się kolorowo i miło! :P A może dlatego, że za takim smakołykiem to nawet do piekła?! :)

    autor Smaczny Kąsek

    blog: http://www.smacznykasek.com/

  • dodano: 11 lipca 2012 15:32

    Tylko trzeba uważać na jakość produktów zakupionych do diabełka.
    Nie może to być najtańsza galaretka, najtańszy serek

    autor mareczek

  • dodano: 10 lipca 2012 23:32

    Nazwa nie pasuje mi do wyglądu :)

    autor qualietta

    blog: http://www.skarbnica-smakow.blogspot.com

  • dodano: 10 lipca 2012 22:06

    Niesamowicie kuszące ciasto!

    autor Dzikowiec

    blog: http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/

  • dodano: 10 lipca 2012 21:08

    robi podobnie lecz do tego tężejącego serka wiśniowego wkladam wiśnie zsyropu bez pestek

    autor asia

  • dodano: 10 lipca 2012 15:10

    Fajne, kolorowe ciasto :) Ja jednak jestem zwolenniczką kruchych ciast - są konkretniejsze. A teraz... uwielbiam robić kruche ciasto z bezą owocową - na ciepło jest rewelacyjne! Polecam :)

    autor KOBIECE VARIA

    blog: www.kobiecevaria.blogspot.com

  • dodano: 10 lipca 2012 11:14

    Też tak sądzę :). Bardzo ładnie wygląda Diabełek. Również jestem zdania, że gotować każdy może się nauczyć. Z konkretnymi wskazówkami i jak dochodzą do tego zdjęcia- jak krok po kroku zrobić jakąś potrawę czy ciasto. Sukces murowany :).

    autor Kam

    blog: www.sukceswkuchni.pl

  • dodano: 09 lipca 2012 22:02

    takie leczo cukiniowe mówisz.......spróbuję kiedyś :)

    autor oliwek

    blog: kulinarnyoliwek.blox.pl

  • dodano: 09 lipca 2012 17:40

    Rzeczywiście wygląda super! Śliczne te pastelowe kolorki:)

    autor judik1119

    blog: www.escapeintokitchen.blox.pl

  • dodano: 09 lipca 2012 13:18

    Niespecjalnie przepadam za takimi ciastami, ale te zdjęcia są tak świetne, że aż korci :)

    autor promjan

    blog: http://skuteczne-odchudzanie.portabilo.pl/

  • dodano: 08 lipca 2012 19:11

    Bardzo pyszna kosteczka, pięknie :)

    autor Samantha

    blog: kulinarnyblogsamanthy.com

  • dodano: 08 lipca 2012 18:00

    ciasto diabelsko - urocze ;)

    autor Ola

    blog: kokilka.blogspot.com

  • dodano: 08 lipca 2012 16:23

    Bardzo ładnie wygląda i myślę, że tak samo dobrze smakuje:)

    autor Alinka

    blog: In my kitchen

  • dodano: 08 lipca 2012 15:36

    Oliwku, dużo cukinii, pomidorów z puszki i kiełbasy. U mnie zawsze w domu tak się robiło leczo z cukinii. Papryki nigdy Mama nie dodawała, bo nikt nie lubił.

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 08 lipca 2012 15:14

    ładny ten diabełek :)
    a powiedz mi, z czego Ty robisz leczo, skoro nie dodajesz papryki?

    autor oliwek

    blog: kulinarnyoliwek.blox.pl

  • dodano: 08 lipca 2012 13:35

    Wygląda świetnie! Diabełkowy, ciemny biszkopt, przełamany słodkościa różowej i żółtej galaretkowej części. Mniam :)

    autor Lovelykate

    blog: www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

  • dodano: 08 lipca 2012 12:13

    świetnie wygląda :) i nazwa fajna

    autor zauberi

    blog: http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  • dodano: 08 lipca 2012 10:01

    Połączenie ciemnego biszkoptu z pastelowymi kolorami masy galaretkowej daje fajny efekt. Ciekawa jestem tylko smaku :)

    autor Crispy Biscuits

    blog: www.crispybiscuits.blogspot.com

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027500
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl