Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Drożdżówki z borówką amerykańską i kruszonką

niedziela, 15 lipca 2012 8:26
Skocz do komentarzy

 

 

 

 

 

Pierwsze domowe drożdżówki robiłam z serem, przepis tutaj i ponieważ wyszły bardzo smaczne, to stwierdziłam, że warto zrobić z innym nadzieniem np. borówkowym i kruszonką, bazując właśnie na tym przepisie.  Po upieczeniu, z borówek zrobiła się lekko kwaskowata marmolada, która w połączeniu ze słodką kruszonką dała świetne połączenie.  Polecam bardzo - można użyć różnych sezonowych owoców, tworząc pyszne domowe drożdżówki.

 

 

 

 

Przepis na około 18 drożdżówek:

 

 

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Owoce:

 

30 - 40 dag borówek amerykańskich

 

 

Kruszonka:

 

1 szklanka mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 kostki masła

 

 

 

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.  Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).

 

 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka (wycinałam o średnicy 8,5 cm), w każdym robimy zagłębienie i wypełniamy je borówkami (ilość według uznania, natomiast ja kładłam po 6-7 borówek). Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut (można dłużej, żeby ładnie urosły) .

 

 

Kruszonka: Zimne masło siekamy z mąką i cukrem, aż powstanie sypkie ciasto. Posypujemy przed samym pieczeniem kruszonką drożdzówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem 160). Pieczemy 20-25 minut.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

Podziel się
oceń
3
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 31 lipca 2013 14:08

    robiłam je kilkakrotnie. ostatnio z czarna porzeczką - są obłędne!!
    dzisiaj tez sie szykuje na nie :) ale z borówką. pozdrawiam

    autor doti

  • dodano: 06 września 2012 11:22

    Mmmmmm wprost fantastyczne są te drożdżówy, wczoraj moja żona zrobiła nam i jesteśmy zachwyceni!:) Na zdjęciu tutaj prezentują się pięknie, a te borówki jakie ogromniaste ;D

    autor Robert

    blog: http://www.borowkalewikow.pl

  • dodano: 22 lipca 2012 20:59

    Mmmm ale apetyczne bułeczki,
    muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    autor 77asik

    blog: mojakrainasmakow.bloog.pl

  • dodano: 22 lipca 2012 19:09

    Novakos, bardzo, bardzo się cieszę i gratuluję udanego wypieku! :-) Jeśli tak świetnie poradziłaś sobie z ciastem drożdżowym, to jestem przekonana, że teraz inne rzeczy również będą Ci wychodzić. Małymi kroczkami do przodu. Życzę powodzenia! :)

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 22 lipca 2012 18:12

    Ja niżej podpisana, oświadczam, iż jako kuchenna niedołęga, spróbowałam upiec w/w drożdżówki. Jakoż że mam dwie lewe ręce i brak pojęcia o gotowaniu, ściśle przestrzegałam przepisu. Muszę oświadczyć, że drożdżówki wyszły super! Jakież było me zdziwienie, że w końcu mi się coś udało. Jakież wielkie było zdziwienie mojego chłopaka! Nawet domowy ekspert do spraw drożdżówki, tj. moja babcia, nie omieszkał wspomnieć jakie są dobre.
    Ślicznie dziękuję za przepis!

    autor novakos

  • dodano: 21 lipca 2012 19:29

    ja mam tylko jedna uwagę, jeśli ktos lubi bardziej słodkie to odrobine wiecej cukru dodac do ciasta. są przepyszne ale dla mnie moglyby byc bardziej slodkie.

    autor ja

    blog: a

  • dodano: 20 lipca 2012 20:44

    Mam nadzieję, że będą smakować :-)

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 20 lipca 2012 19:38

    pierwsza blaszka siedzi w piecu... tylko o kruszonce zapomniałam.. strasznie zakręcona dzisiaj jestem :))

    wyglądają obłędnie

    autor dori

  • dodano: 19 lipca 2012 19:21

    pycha idealne na sniadanie

    autor michal

  • dodano: 19 lipca 2012 15:59

    Anasik, chodzi o sztuki :-)

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 19 lipca 2012 15:37

    Prosze o wyjaśnienie - chodzi o 6-7 sztuk borówek, czy może odmierza się je inaczej:)

    autor Anasik

  • dodano: 19 lipca 2012 15:16

    to sobie ponarzekam,-szkoda ze pączki i drozdziwki sklepowe zeszly na psy,nic tylko zysk sie liczy. Pączki są małe,albo twarde ciasto,albo płaskie jak naleśnik zgniecione,często brak dobrego lukru i nadzienie albo az sie wylewa,albo prawie wcale (brak zlotego srodka) Drozdzówki; Czasem nawet i duże i ładnie wyglądają...i to koniec zalet,w zwierzchu widac najwiecej niby lukru (na byle białkowocukrowej zaprawie) troche i ma sie wrazenie ze caly taki sycący bedzie,ale gdzie tam,nadzienie w tej duzej drozdzowce jest niewielkie a reszta w srodku to w zasadzie bułka słodka lub gorsza chałka (podobnie niektore pączki) ze jak jesz glodny szybko taką z pozoru sycącą i wypełnioną drozdzowke,to lepiej miej przy sobie wodę do popicia bo tą niespodziewaną suchizną wiekszosciową mozna sie zapchać. No i na koniec moja rada,nie wszystkie są takie tragiczne.Po prostu trzeba sprobowac roznych z roznych cukierni czy sklepow i kupowac te najmniej oszukane (idealnych nie ma nigdzie,chyba ze za duzą cenę) Ja nie patrze na wielkosc,a na wagę,duza waga duze niadzienie,i jem sprawdzone juz smakujące mi wypieki.

    autor jack

  • dodano: 19 lipca 2012 15:10

    tylko, że pewnie 100x smaczniejsze niż z piekarni, super, na swoich produktach i własną pracą zawsze smakuje lepiej

    autor dareq

    blog: www.noend.pl

  • dodano: 19 lipca 2012 15:03

    Doskonały przepis!
    Drożdżówki wyglądają zdecydowanie lepiej niż te ze sklepu, czy z cukierni. Owoce i kruszonka na cieście drożdżowym- czy może być coś lepszego?:)
    Myślę, że w wersji z jagodami byłyby równie smaczne.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Edith

    autor Madame Edith

    blog: http://madameedith.blogspot.com/

  • dodano: 19 lipca 2012 13:49

    mniam mniam mniam

    autor ada

    blog: www.noend.pl

  • dodano: 17 lipca 2012 15:14

    Wyglądają pięknie! Jak z najlepszej piekarni! :)

    autor Smaczny Kąsek

    blog: http://www.smacznykasek.com/

  • dodano: 16 lipca 2012 23:13

    Poczęstuję się Twoją drożdżówką ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    autor Ewa Biedr_ona

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 16 lipca 2012 22:10

    Umarłam i znalazłam się w niebie!!

    autor Fun & Taste

    blog: http://funandtaste.blogspot.co.uk/

  • dodano: 16 lipca 2012 15:52

    ale śliczne :) takie okrąglutkie

    autor zauberi

    blog: http://niebieskapistacja.blox.pl/html

  • dodano: 15 lipca 2012 22:38

    Wyglądają wspaniale, z przyjemnością sięgnęłabym po jedną:)
    Pozdrawiam słonecznie!

    autor Asiek

    blog: babeczka.zuzka.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906352
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl