Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Rolada cappuccino

niedziela, 02 września 2012 15:41
Skocz do komentarzy

 

 

 

Jeśli lubicie cappuccino, to polecam Wam roladę biszkoptową z masą cuppucino. Biszkopt jest puszysty, delikatny i idealnie komponuje się z kremową masą kawową.  Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Ciasto biszkoptowe:

5 jajek (białka oddzielamy od żółtek)

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

Masa cuppuccino:

1/2 litra mleka 3,2%

2 budynie śmietankowe (każdy po 40 g, bez cukru)

1/2 szklanki cukru

1 kostka miękkiego masła (200g)

4 płaskie łyżki kawy cappuccino (w proszku)

 

 

 

 

Ciasto biszkoptowe: Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania, gdy piana jest już sztywna, wsypujemy powoli cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Do piany z białek wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.

 

Po upieczeniu, gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i odwracamy blachę z ciastem. Blaszkę i papier zdejmujemy ostrożnie z ciasta i razem ze ściereczką zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

Masa cappuccino:

Z 1/2 litra zimnego mleka odlewamy 1/2 szklanki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szklance zimnego mleka rozpuszczamy 2 budynie śmietankowe. Na gotujące się mleko wlewamy powoli mleko z budyniami i ciągle mieszając, gotujemy jeszcze przez chwilę, na małym ogniu. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

 

Miękkie masło ucieramy mikserem na puch i dodajemy po jednej łyżce zimny budyń, cały czas miksując, aż do całkowitego połączenia. Wsypujemy po jednej łyżce kawę cappuccino i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

 

 

 

Ostudzone ciasto rozwijamy, usuwamy ściereczkę i smarujemy ciasto masą. (Masy całej nie zużyłam, zostało jej trochę. Można spróbować zrobić masę z połowy porcji, jeśli ktoś uważa, że jest jej za dużo. Wtedy ciasta będzie więcej, a masy mniej).

Ciasto razem z masą zwijamy ostrożnie wzdłuż dłuższego boku, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby masa stężała. Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu.

 

 

 

 

 

Inspiracja: Blog "Od A do Z na talerzu

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
7
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 marca 2013 12:37

    Wczoraj robiłam i wyszło genialnie. Biszkopt puszysty lekki miękki no cudo. Dzięki za przepis :)

    autor KATRINA

  • dodano: 05 września 2012 23:19

    Witam , podglądam ,smakuję ja i dzieciaki .Nie raz znalazłam tu ratunek na ciekawe ciacho . Donoszę iż nominowałam Panią do nominacji -Versatile na moim blogu .Pozdrawiam :)

    autor Edit

    blog: Edzi świat

  • dodano: 05 września 2012 22:13

    Och jak pysznie wygląda, z chęcią się wproszę na kawałeczek :)

    autor Samantha

    blog: kulinarnyblogsamanthy.com

  • dodano: 05 września 2012 9:55

    Ale słodko tu u Ciebie się zrobiło :) Pysznie ta rolada wygląda Pozdrawiam:)

    autor kasia

    blog: notatnikkulinarny.blogspot.com

  • dodano: 02 września 2012 16:26

    oj, zjadłabym kawałeczek!

    autor Magda

    blog: www.tastyy.blogspot.com

  • dodano: 02 września 2012 16:26

    Ale smakowitości. :) Uwielbiam cappuccino, więc ten krem tez musi być świetny.

    autor whiness

    blog: www.relishingmeals.blogspot.com

  • dodano: 02 września 2012 16:05

    świetnie wygląda! ja kiedyś dawno temu robiłam połamała mi sie ale czasem znów mam chęć sprobować

    autor iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 02 września 2012 15:58

    Jak widzę mogę już do Ciebie wpadać, bo coś na ciepło już przygotowałaś.. a jako deser ta roladka, wspaniale! ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    autor Ewa Biedr_ona

    blog: www.przysmakiewy.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025503
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl