Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 424 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Drożdżówki ze śliwkami i lukrem

sobota, 29 września 2012 9:18
Skocz do komentarzy

 

 

 

Udało mi się kupić pyszne, słodkie węgierki i zrobiłam drożdżówki, które jak zwykle wyszły bardzo smaczne. Uznałam, że tym razem, do śliwek, zamiast kruszonki idealnie będzie pasować lukier. I faktycznie - całość wyszła przepyszna.

 

 

 

 

 

Przepis na około 18 drożdżówek:

 

 

 

Ciasto:

 

3 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mleka

2,5 dag drożdży

1 jajko

5 łyżek cukru

100 g stopionego letniego masła

szczypta soli

1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Owoce:

 

1/2 kg śliwek węgierek

 

 

Lukier:

 

200 g cukru pudru

1,5 łyżki soku z cytryny

1,5 łyżki ciepłej wody

 

 

 

Ciasto: Drożdże rozcieramy w misce z 3 łyżkami cukru do płynnej konsystencji. Dodajemy letnie mleko i 3 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Do wyrośniętego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozmącone jajko, stopione letnie masło, sól, 3 łyżki letniej wody, 2 łyżki cukru i wszystko dokładnie wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość (około godziny).

 

 

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkowujemy je na placek grubości 1 cm. Dużym kubkiem wycinamy kółka (wycinałam o średnicy 8,5 cm), w każdym robimy zagłębienie i wypełniamy je 3 połówkami śliwek, dociskając do ciasta. Drożdżówki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze (układałam po 6 na jednej blaszce). Brzegi drożdżówek smarujemy rozmąconym żółtkiem i odstawiamy je ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20-30 minut (można dłużej, żeby ładnie urosły). Drożdżówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem 160). Pieczemy 20-25 minut.

 

Po upieczeniu pozostawiamy drożdżówki na kratce do ostudzenia.

 

 

Lukier: Cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny oraz wodą, aż powstanie gładka, jednolita masa. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wody lub soku z cytryny w zależności jaki lubimy smak lukru. Płynnym lukrem smarujemy brzegi ostudzonych drożdżówek. Pozostawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

Źródło: "Stylowa kawiarenka - receptury z dawnych lat" - Beata Woźniak

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


 

Podziel się
oceń
4
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 08 października 2012 15:29

    Iwona, cieszę się bardzo :)

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 08 października 2012 15:28

    Avia-malina, w 180 stopniach przez 20-25 minut. Dziękuję za wrócenie uwagi.

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 08 października 2012 13:02

    Drożdżówki wyszły przepyszne! Dziękuję za świetny przepis.

    autor Iwona

  • dodano: 07 października 2012 21:58

    a ile powinnam piec te drożdżówki???

    autor avia-malina

  • dodano: 03 października 2012 23:12

    Pysznie i pięknie się prezentują i też takie najlepiej lubię ! Pozdrawiam :)

    autor Samantha

    blog: kulinarnyblogsamanthy.com

  • dodano: 01 października 2012 23:10

    lubię. bardzo! :) uwielbiam takie drożdżówki. I z serem też.

    autor asiathinksthings

    blog: http://www.asiathinksthings.com/

  • dodano: 01 października 2012 9:00

    Ale apetyczne, chyba w przyszły weekend zrobię z Młodą :)

    autor 77asik

    blog: mojakrainasmakow.bloog.pl

  • dodano: 30 września 2012 18:26

    Łaaa jakie pyszne i piękne drożdżóweczki!:-)

    autor judik1119

    blog: www.escapeintokitchen.blox.pl

  • dodano: 30 września 2012 9:52

    ale sliczne :))) porywam jedną do kawy

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 29 września 2012 12:27

    Świetnie się prezentują!

    autor Capacitier

    blog: http://capacitier.blogspot.com/

  • dodano: 29 września 2012 11:24

    Bardzo piękne, "apetyczne" zdjęcia. :)

    autor Adela lat 73

    blog: www.protestadeli.blogspot.com

  • dodano: 29 września 2012 11:07

    myślę, że pokochałabym drożdżówki dzięki Tobie

    autor dusiowakuchnia.pl

    blog: www.dusiowakuchnia.pl

  • dodano: 29 września 2012 10:12

    Jakie ładne te bułeczki. Pozdrawiam

    autor wwwilovebake

    blog: www.ilovebake.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5914147
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2638 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl