Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 787 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Ciasto marchewkowe

sobota, 13 października 2012 19:55
Skocz do komentarzy

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe, według mnie, jest jednym z lepszych ciast na jesienne, zimne, ponure dni. Ciasto jest bardzo wilgotne, a dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej aromatyczne. W smaku przypomina trochę piernik. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

 

 

 

 

400 g mąki tortowej

6 jajek

400 g cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka cynamonu

1/2 łyżku startej gałki muszkatołowej

450 ml oleju (można dać mniej, bo ciasto jest trochę tłuste)

400g startej drobno marchewki (nie na łezkach, tylko na jeszcze drobniejszych oczkach)

 

 

 

 

 

Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy lekko jajka, wlewamy olej, dodajemy startą marchewkę i mieszamy dokładnie łyżką. Zawartość tej miski wlewamy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę o wymiarach 35x28 cm smarujemy masłem, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 1 godzinę w 160 stopniach (termoobieg 140).

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta na każdą okazję" - opracowanie Monika Jankowska-Kapica

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

 

Podziel się
oceń
12
4


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 listopada 2012 8:11

    Znam, uwielbiam :)

    autor basinepichcenie

    blog: www.basinepichcenie.blox.pl

  • dodano: 03 listopada 2012 14:33

    Pierwsze ciasto z blogów, które mi wyszło tak jak miało wyjść :) Polecam i dziękuję :)

    autor agas

  • dodano: 22 października 2012 9:43

    Super przepis, łatwy a ciasto pyszne, ja daję tylko szklankę oleju.

    autor justyna

  • dodano: 22 października 2012 9:25

    Smaczne ale bardzo tłuste:]

    autor Asia

  • dodano: 21 października 2012 18:01

    Jak chcecie dam wam moj przepis: 300gram cukru i 4 jajka rozmieszac dodac 2dl oliwy , 275 gr maki, 375 gr. startej marchewki, 1 mala lyzeczka sodki, 2 male lyzeczki proszku do pieczenia, 2 lyzeczki cynamonu, 1 lyzeczka cukru waniljowego, pol lyzeczki soli. Wymieszc wszystko wlac do okraglej foremki 26 cm piec 1 godz. i 175 stopni.
    Jak ciasto wystygnie robie glazure 100gram sera naturell moze byc philadelfia rozgrzac z 100gram /10 dkg/ margaryny dodac 200 gram cukru podru i lyzeczke cukru waniljowego. Po schlodzeniu wylozyc na ciasto Smacznego

    autor Ela

  • dodano: 21 października 2012 16:11

    Ciasto marchewkowe piekłem w/g różnych przepisów, wprowadzałem swoje innowacje i dorobiłem się własnego. Olej - 0,5 szklanki, mąka gryczana - 1,5 szklanki, mąka żytnia, razowa - 0.5 szklanki, jajka - 2, mleka - 0,5 szklanki, marchewka - 2 szklanki, proszek do pieczenia - 2 łyżeczki, po szczypcie soli, pieprzu, kurkumy, gałki muszkatołowej, łyżka nalewki miodowej, łyżeczka octu winnego, zamiast cukru miód - 2/3 szklanki. Po upieczeniu na wierzch budyń waniliowy, posypany proszkiem kakaowym. Coś tam pewnie pominąłem, ale zanim skrytykujecie, upieczcie w/g mego przepisu i spróbujcie. Smacznego.

    autor Pantoflarz :)

  • dodano: 20 października 2012 19:47

    Oleju jest dużo, fakt. Można dać mniej, ale taka ilość oleju nie powoduje, że ciasto może się nie udać.
    Mnie ciasto wyszło i uważam, że jest to jedno z lepszych ciast jakie jadłam.

    autor Tastefully

    blog: http://tastefully.bloog.pl

  • dodano: 20 października 2012 16:44

    Własnie zrobiłam to ciasto i nie wyszło, od razu podejrzewałam, że z tym olejem jest coś nie tak. Sprawdziłam w innych przepisach i rzeczywiście 450 ml oleju to znaczna przesada, myślę, że powinno być 150 ml.

    autor baba

  • dodano: 18 października 2012 15:40

    Mniaaaaam jakie pycha ciacho!:-)

    autor judik1119

    blog: www.escapeintokitchen.blox.pl

  • dodano: 18 października 2012 0:53

    Ciasto i owszem.. Ale ludzie, nie wstyd Wam wpisywać komentarzy z taką ilością błędów ? Używacie języka polskiego, to się go nauczcie.

    autor anusia

  • dodano: 17 października 2012 23:54

    Do startej marchewki można też dodać dwie garstki wiórek kokosowych pychotka.Bardzo często robię to ciasto tylko mam ciutkę inny przepis.

    autor milka

  • dodano: 17 października 2012 23:24

    jadlam je mnostwo razy bedac w Anglii, w Polsce niestety nie jest zbyt popularne. akurat to jest jedna z niewielu angielskich rzeczy, ktora jest dobra. wiekszosc ich produktow nie nadaje sie do jedzenia.
    Jesli ktos ma w domu sokowyciskarke, polecam zamiast scierac marchewke, to po prostu zrobic soczek z marchewki- wypic na zdrowie ;) a do ciasta dac papke marchwiowa- to co zostaje w wyciskarce. to sie znacznie lepiej nadaje, a i przynajmniej wartosciowe substancje z soku sie nie zmarnuja- co by oczywiscie nastapilo w piekarniku. warto wrzucic rowniez orzechy, rodzynki, figi, czekolade. w angli zawsze to ciasto ma na wierzchu gruba warstwe kremu, na necie na pewno sie znajdzie przepisy.

    autor Wiolka

  • dodano: 17 października 2012 20:53

    To nie jest przepis na orginalny żydowski piuernik marchewkowy,
    bo np. cukier powinien być brazowy, brak migdałów, rodzynek w koniku,
    kakao i wielu innych skladników i przypraw. To jakieś nędza.

    autor bezpartyjny

  • dodano: 17 października 2012 20:32

    .. a po co w tym przepisie aż tyle prochu?
    2 łyżeczki sody w zupełności wystarczy.

    Proszek do pieczenia niszczy witaminy z grypy B

    autor ???

  • dodano: 17 października 2012 20:02

    Uwielbiam i bardzo często robię. Wszystkim zawsze smakuje:)

    autor lena

    blog: butcher-blues.blogspot.com

  • dodano: 17 października 2012 19:26

    my lobiriśmy cisato marewkowe
    na warsatach

    autor sylwia iza

    blog: 787866

  • dodano: 17 października 2012 19:04

    musze przyznac ze ciasto jest pyszniutkie i w rzyciu bym nie powiedzial ze to marchwiowe gdyby mi nie opowiedziano

    autor buli

  • dodano: 17 października 2012 18:56

    ja dodaję do tego jabłka lub śliwki oraz orzechy - wtedy coś się w nim dzieje i nie jest nudne

    autor kazione

  • dodano: 17 października 2012 18:13

    Często piekę ciasto marchewkowe. Zamiast mąki tortowej proponuję zastosować mąkę orkiszową. Dodaję też do ciasta pokrojoną w drobną kostkę gorzką czekoladę i rodzynki.
    Pozdrawiam!!

    autor mfr.5o

    blog: miapiagrey.bloog.pl

  • dodano: 17 października 2012 18:08

    Zawsze wychodzi i smakuje doskonale.

    autor Marchewka

    blog: ciastomarchewkowe.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025984
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl