Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Bezowe duszki

poniedziałek, 29 października 2012 17:16
Skocz do komentarzy

 

 

 

 

Bezowe duszki wcale nie straszą, a poprawiają humor. Są pyszne, słodkie i bardzo kruche.

 

 

 

 

Przepis na około 20 bez:

 

 

2 białka

200 g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka soku z cytryny

cukiernicze perełki złote i srebrne do dekoracji (można użyć też roztopionej czekolady)

krem czekoladowy lub orzechowy do chleba

 

 

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy (po jednej łyżce) cukier puder (100 g na jedno białko), aż się połączy z pianą. Następnie dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny i dalej ubijamy, aż piana stanie się lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa cukierniczego) tworzymy małe bezy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (bez termoobiegu, poziom góra-dół) i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę). Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekły. Po upływie 30 minut, wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy w piekarniku na całą noc. Przez ten czas bezy skruszeją. Na drugi dzień z perełek tworzymy nos i oczy, które przyklejamy na odrobinie kremu czekoladowego.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

Podziel się
oceń
13
2


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 03 grudnia 2012 22:03

    Śliczne i proste w wykonaniu, czego chcieć więcej :)

    autor Smak Poznania

    blog: http://www.smak-poznania.pl/zielone-slonie-ul-ratajczaka-18/

  • dodano: 04 listopada 2012 8:12

    Rewelacyjne duszki, moja córka która teraz je zobaczyła jest zachwycona i chce je robić, już teraz, w tej chwili :D

    autor basinepichcenie

    blog: www.basinepichcenie.blox.pl

  • dodano: 03 listopada 2012 23:36

    Wyglądają bardzo smakowicie!

    autor http://www.alliness.blogspot.com/

    blog: http://www.alliness.blogspot.com/

  • dodano: 03 listopada 2012 21:31

    Bezy suszy sie w temp 100 stopni, wcale nie trzeba otwierać piekarnika, a z termoobiegiem piekarnik nastawiamy na 80 stopni, gdyż termoobieg podnosi temperaturę w piekarniku, można również dodać trochę mąki ziemniaczanej, aby bezy nie naciągły wilgoci.Jest przyjęte że na 0,5 litra białek dodaje się minimum 1 kilogram cukru.

    autor kruczek

  • dodano: 03 listopada 2012 19:58

    wspaniale wyglądają:)

    autor lena

    blog: butcher-blues.blogspot.com

  • dodano: 03 listopada 2012 18:52

    Witaj! Śliczne te duszki bezowe.Pozdrawiam

    autor Teresa

    blog: peja0515.bloog.pl

  • dodano: 03 listopada 2012 11:39

    Te bezy wyglądem przypominają mi kilka pań w sukni ślubnej...

    autor Adela lat 73

    blog: www.protestadeli.blogspot.com

  • dodano: 03 listopada 2012 9:31

    moja babca obila ry pody bezwe i krem kawowy, taki na bazie sera mascarpone, przybierala starta gorzka czeoladą o orzechami wloskimi pyszny byl niestety nie ma przepisu bo wszysto z glowy robila - powinnam zapisac mi nie wychodzi zwlaszcza placki bezowe sa nierowne iniedosuszone

    autor JOASIA

  • dodano: 31 października 2012 14:47

    Ale cudne duszki! :)

    autor asiathinksthings

    blog: http://www.asiathinksthings.com/

  • dodano: 30 października 2012 22:11

    Mam zaległe białka.. także będę musiała coś z nich wyczarować. Może duszki? :>

    www.przysmakiewy.pl

    autor Ewa Biedr_ona

    blog: www.przysmakiewy.pl

  • dodano: 30 października 2012 13:02

    Śliczne duszki :)

    autor 77asik

    blog: mojakrainasmakow.bloog.pl

  • dodano: 29 października 2012 21:30

    roblam w zeszlym roku dla calej klasy mjoej corki, fajny pomysl.

    autor bernika

    blog: http://mojkulinarnypamietnik.blogspot.com/

  • dodano: 29 października 2012 19:52

    Urocze duszki Aniu

    autor qualietta

    blog: www.skarbnica-smakow.blogspot.com

  • dodano: 29 października 2012 19:00

    Wyjątkowo ładne Ci wyszły ; )

    autor Wika

    blog: http://perfectmelt.blogspot.com/

  • dodano: 29 października 2012 17:58

    śliczne duszki;)

    autor soulstorm-everywhere

    blog: http://soulstorm-everywhere.blogspot.com/

  • dodano: 29 października 2012 17:31

    śliczne ;))))

    autor Iza

    blog: www.mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 29 października 2012 17:23

    Piękne, urocze duszki :)

    autor Samantha

    blog: kulinarnyblogsamanthy.com

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027487
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl