Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Miodownik

poniedziałek, 17 grudnia 2012 19:29
Skocz do komentarzy

 

 

 

Jeśli Święta, to nie może zabraknąć miodowego akcentu.  Bardzo gorąco polecam Wam Miodownik,  czyli pyszne, świąteczne ciasto przełożone masą z kaszy manny. Ciasto należy zrobić 2-3 dni wcześniej, żeby placki miodowe razem z masą "przegryzły" się, wtedy całość nabiera idealnego smaku.

 

 

 

Ciasto:

250 g margaryny

1/2 szklanki miodu (dałam wielokwiatowy)

 1 szklanka cukru

5 jajek

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

 

Krem:

7 łyżek kaszy manny

750 ml mleka 3,2%

3/4 szklanki cukru

200 g miękkiego masła

120 g margaryny

 

 

 

Polewa:

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

 

 

Ciasto:

Margarynę, miód i cukier cały czas mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z sodą oczyszczoną.  Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. W prostokątnej formie (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia rozklepujemy cienko ciasto na dnie blaszki. Każdą część ciasta pieczemy osobno przez 12 minut w 170 stopniach (termoobieg 150).

 

 

 

Krem:

Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa "pyknie". Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z margaryną na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżcze dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.

 

 

 

 

Polewa:

Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.

 

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

Podziel się
oceń
49
11


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 08 kwietnia 2013 18:51

    Fajowo

    autor Agata

    blog: http://toptorun.pl/zabytki-torunia/ratusz-staromiejski

  • dodano: 27 grudnia 2012 12:45

    Też w tym roku robiłam, wygląda przepięknie u Ciebie!:) Można się wprosić na kawałeczek?:)

    autor judik1119

    blog: www.escapeintokitchen.blox.pl

  • dodano: 23 grudnia 2012 20:12

    polecam,ciasto pyszne,robimy już drugie bo pierwsze nie doczekało świąt
    Mi też wyszło rzadkie, ale porostu roszmarowałam na papier i upiekłam, nic nie dodawałam:)
    ach i polecam przed masą cienką warstę powideł i orzechy na wierzch ciasta:) Wesołych!

    autor anielka

  • dodano: 23 grudnia 2012 14:14

    Zwykły placek , żadna rewelacja, nie wiem czym się tak zachwycacie....

    autor Marta

  • dodano: 23 grudnia 2012 14:04

    witam.zrobiłam tego miodowca i jest przepyszny.zaraz zrobiłam drugiego bo ten pierwszy nie doczekał nawet soboty.polecam-smacznego.

    autor kasiula

  • dodano: 23 grudnia 2012 12:40

    Uwielbiam miodownik!

    autor Adela lat 73

    blog: www.protestadeli.blogspot.com

  • dodano: 23 grudnia 2012 8:50

    To specjalność mojej Babci. Robi to od zawsze . PYCHAAA!

    autor PRZEPISY

    blog: http://przepisy-po-angielsku-sortedfood.blogspot.com/

  • dodano: 23 grudnia 2012 0:30

    zrobilam wg przepisu i ..... ciasto wyszlo lejące, musiałam dodać więcej mąki nie mam pojęcia dlaczego zachowałam wszystkie proporcje. po upieczeniu niby jest dobre jednak troche czuc mąkę. co moglam zrobić źle?

    autor asww

  • dodano: 22 grudnia 2012 23:14

    ja do kremu dodaję wiórki kokosowe 100 g. i dżem (najlepiej jakiś ostry)

    autor ....

  • dodano: 22 grudnia 2012 22:26

    dodaję do posmarowania powidła śliwkowe oraz alkohol plus rodzynki do masy
    PYCHA

    autor ola

  • dodano: 22 grudnia 2012 19:20

    Cudownych i radosnych świąt :) Pozdrawiam :)

    autor kasia

    blog: notatnikkulinarny.blogspot.com

  • dodano: 22 grudnia 2012 18:44

    ja nazywam to ciasto kaszowiec

    autor ania

  • dodano: 22 grudnia 2012 18:06

    Ciasto wbrew pozorom nie jest takie pracochłonne. sładniki ładnie sie mieszają i komponują ze sobą. dzis własnie zrobiłam takie ciacho. prawdopodobnie najlepsze jest nastepnego dnia. ilosc cukru opcjonalnie zmniejszylismy, z racji ,że nie używamy go na co dzień.dodałam też mniej jajek. do masy jak najbardziej masełko. smacznego

    autor kami

  • dodano: 20 grudnia 2012 9:28

    Wersja dla koneserów: do masy przy ucieraniu dodajemy 2,3 aromaty migdałowe i - to jest klou programu - 100-200ml. czystej wódki. Placki przed posmarowaniem masą smarujemy powidłem śliwkowym, a na polewę na wierzchu sypiemy wiórki kokosowe.

    autor beny

  • dodano: 19 grudnia 2012 22:02

    posmarujcie go dodatkowo powidlami- nieamowita sprawa ;)

    autor kuchareczka

  • dodano: 19 grudnia 2012 21:06

    miodownik jak z obrazka!

    autor Adam

    blog: www.bumbelek.pl

  • dodano: 19 grudnia 2012 20:25

    Kasiula, dać możesz margarynę, ale jak dla mnie masa zrobiona na bazie masła jest o wiele lepsza. Nie lubię posmaku margaryny w masach.

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 19 grudnia 2012 20:23

    U mnie szklanka to 250 ml

    autor Tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 19 grudnia 2012 20:15

    pięknie wygląda:) Ale na święta i tak już mam za dużo pomysłów na ciasta,ale po Świętach kto wie?

    autor lena

    blog: butcher-blues.blogspot.com

  • dodano: 19 grudnia 2012 20:14

    A ja polecam prosty przepis na POMARAŃCZOWY TORCIK :) http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/12/pomaranczowy-torcik.html

    autor ambrozija

    blog: http://kuchnianatki.blogspot.com

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5911296
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2637 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl