Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 107 010 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Sernik wiedeński

niedziela, 17 marca 2013 18:21
Skocz do komentarzy

 

 

 

Sernik wiedeński pyszny i wilgotny. U mnie bez żadnych bakalii i bez kruchego spodu, ponieważ najbardziej lubię smak samego sera. Ale oczywiście, jeśli lubicie, to możecie upiec z  ulubionymi dodatkami.

 

 

 

 

1 kg tłustego białego sera trzykrotnie mielonego

25 dag ugotowanych ziemniaków

8 jajek (białka oddzielamy od żółtek)

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

 

 

 

Ser i ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce i mieszamy. W dużej misce ucieramy miękkie masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz jednej łyżce masy serowo-ziemniaczanej, cały czas ucierając. Jeśli masa jest zbyt mało słodka, to można dodać cukru. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą serową delikatnie mieszając.

 

 

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy (27 cm) posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik jest upieczony. Sernik zostawiamy do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach.

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę - czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

Podziel się
oceń
89
38


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 14 kwietnia 2013 19:53

    autor nhbb n

  • dodano: 01 kwietnia 2013 18:44

    Dziękuję za przepis! Sernik wygląda i smakuje świetnie:)

    Serdecznie Cie pozdrawiam,
    Agnieszka

    autor Agnieszka

    blog: http://zdrowszakuchnia.blogspot.com/2013/04/sernik-wiedenski.html

  • dodano: 30 marca 2013 8:45

    pycha

    autor SLAWEKP12

  • dodano: 30 marca 2013 6:51

    Najlepszy sernik wiedeński jaki kiedykolwiek jadłem, był według starego przepisu: 1,5 kg sera białego, 8 jaj, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 0,5 kostki masła, 2 szklanki cukru, zapach cytrynowy, starta skórka z 1 cytryny, bakalie. Cukier, masło, żółtka, zapach i skórkę ucieramy w makutrze na jednolitą masę. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Do większej miski dajemy ser, na to utartą masę, bakalie (ile i jakie kto lubi) oraz ubite na pianę białka. DELIKATNIE mieszamy ręką!!!! na jednolitą masę. Wykładamy na dowolnego kształtu blachę wytłuszczoną i posypaną bułką/kaszą manną. Piec ok.45 min w 180 st. Tyle!!! :) Jest boskie :) czas czasem trzeba nieco modyfikować, ale nigdy nie zdarzyło mi się krócej niż 40 min i dłużej niż 1h. Polecam!!

    autor bacik

  • dodano: 29 marca 2013 22:41

    Upiekłam ten sernik.PYCHA.Tylko dlaczego po upieczeniu opadł? mimo uchylonych dzwiczekpiekarnika???

    autor Teresa

  • dodano: 29 marca 2013 22:31

    wlasnie dzis zrobilam Twoj serniczek ...wyglada dokladnie jak na zdjeciu dodalam tylko skorke pomaranczowa i jak poeknie pachnie hmm...:)

    autor jusia

  • dodano: 29 marca 2013 22:21

    ten przepis znam od conajmiej 40 lat. Stary sprawdzony polecam, a dodatki ulubione .....

    autor jojaha

    blog: dancia.bloog.pl

  • dodano: 29 marca 2013 22:20

    Właśnie dziś upiekłam ....studzi się zapach niesamowity w całym domu....

    autor edyp

    blog: tasty

  • dodano: 29 marca 2013 19:45

    ileż zawiści jest w niektórych komentarzach....albo pychy-obie cechy straszne.

    autor Lukrecja83

  • dodano: 29 marca 2013 16:53

    Ja obcinam kalorie...i nie dodaje masla....tlusty ser wystarczy.... Sernik , bez dodatkowego masla, tez jest rewelacyjny..

    autor zosia

    blog: sernik wiedenski

  • dodano: 29 marca 2013 15:28

    SERNIK KONTRA PIERNIK

    Mówi piernik do sernika
    Jam jest lepszy bom z Torunia
    A smak mój korzenny
    Ludzie od wieków znają
    I się nim zachwycają
    Poza tym sławny jestem
    I na całym świecie
    Ludzie mnie rozpoznają
    Sernik na to rzecze
    Smak twój cóż rzecz gustu
    Ale we mnie witaminek
    I rodzynek cała masa
    I co prawda jestem z Wiednia
    Ale jakość moja przednia!
    I sprzeczali się tak ciągle
    Który z nich przedniejszy smakiem
    Lecz po chwili
    Obaj znikli z lady
    Piernik kupił turysta z Wiednia
    A sernik cóż turysta z Torunia!

    autor Angielskie przepisy kulinarne

    blog: http://przepisy-po-angielsku-sortedfood.blogspot.com/

  • dodano: 29 marca 2013 14:36

    Upieklam go wczoraj,wydawal mi sie bardzo mokry az sie "pocil".Ale po wystygnieciu wyglada OKWieczorem odroilam ociupinke...dobry jest. Ale bakalii nie dawalam.Pozdrawiam zimowo .Brrrrrr.Wesolych Swiąt!!!!

    autor nuta

  • dodano: 29 marca 2013 11:41

    Wczoraj kupiłam twaróg i właśnie się zastanawiam,czy do wielkanocnych wypieków dołączyć sernik :)

    autor Słodka Babeczka

    blog: http://kulinarneprzeboje.blogspot.com/

  • dodano: 29 marca 2013 11:35

    Sernik zawsze opadnie.
    Jest tylko jeden sposób by tego za bardzo nie eksponować po wystudzeniu.
    Po upieczeniu delikatnie odkleić (cienkim nożem) od boku formy, a potem zostawić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
    Opadnie ale równo - bok nie będzie wystawał nad foremkę.
    I uwaga. Ciasta nie może być za dużo - bo wówczas wyleje się poza foremkę i nie da się odciąć.

    autor St

  • dodano: 19 marca 2013 0:32

    wygląda OSZAŁAMIAJĄCO. jutro piekę swój sernik :)

    autor Jasia

    blog: www.psychiatraslask.pl

  • dodano: 18 marca 2013 22:29

    co zrobic,zeby pozniej nie opadl,bo otfarte dzrzwiczki w tym nie pomoga

    autor cela

  • dodano: 18 marca 2013 21:58

    sserjnik wyglada rewelacyjnie!! i nie ma w nim rodzynek. ktorych nie lubie. Wiec pewnie skusilabym sie na porcje :) pozdrawiam!!

    autor magda

    blog: www.eterycznegotowanie.bloog.pl

  • dodano: 18 marca 2013 20:28

    Droga kuchareczko,najpierw upiecz ,a potem krytykuj.Ten sernik to prawdziwy cymes,rarytas i co tam jeszcze pysznego.Pieke go od lat i cała rodzina jest nim zachwycona.Dodaje bakalie,za każdym razem inne.Palce lizać.

    autor Amelia

  • dodano: 18 marca 2013 18:30

    ja od laat robię ten sernik, a zamiast ziemniaków i mąki ziemniaczanej, dodaje 2 suche, śmietankowe, albo waniliowe budynie, rodzynki i zapach pomarańczowy.
    Zawsze wychodzi i jest wspaniały. Naprawdę polecam :)

    autor elma5050

  • dodano: 18 marca 2013 18:21

    Idealnie?? Phi... zwykły sernik bez żadnej rewelacji. Czym się tu zachwycać.

    autor kucharka

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 26598

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 3126647
Wpisy
  • komentarze: 3376
Bloog istnieje od: 1542 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl