Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 920 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pani Walewska (Pychotka)

niedziela, 05 maja 2013 12:11
Skocz do komentarzy

 

 

 

Dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo wyjątkowy, ponieważ dokładnie trzy lata temu założyłam Tasty Blog. To takie moje małe, cenne dzieło, które staram się pielęgnować. Nie ukrywam, że wielką motywację dajecie mi WY. Dziękuję Wam bardzo za wszystkie oznaki sympatii, zarówno na blogu, Facebook'u, jak w również w mailach. Za słowa krytyki (konstruktywnej) również dziękuję, bo przecież ja też cały czas uczę się zgłębiać tajniki kuchni :)

 

 

 

A skoro wyjątkowa okazja, to i musi być wyjątkowe ciasto. Pani Walewska, znana też jako Pychotka. Kruche ciasto, dżem z czarnej porzeczki, słodka, krucha beza, migdały, a całość przełożona kremem budyniowym. To wszystko tworzy idealną całość.  Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne, chociaż nie ukrywam, że miałam obawy przed zrobieniem go. To ciasto nie jeden raz zagości na naszym stole. Polecam.

 

 

 

 

Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

6 żółtek

1/2 szklanki cukru pudru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy: cukier, masło pokrojone w drobne kawałki oraz żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce. 

 

 

 

Ciasto bezowe:

3 białka

3/4 szklanki cukru zwykłego

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.

 

 

 

Dodatkowo:

225 g x 2 dżemu z czarnej porzeczki

60 g x 2 płatków migdałowych

 

 

 

Pierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy (można rozklepać palcami). Ciasto smarujemy dżemem (225 g). A na dżem wykładamy ubitą pianę (z 3 białek). Całość posypujemy płatkami migdałowymi (60 g). Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut (ja piekłam na termoobiegu w temp. 155 stopni).

 

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.

 

Pieczemy identyczne ciasto z drugiej części ciasta kruchego, piany z 3 białek, dżemu (225 g) i płatków migdałowych (60 g).

 

 

 

Masa budyniowia:

2 szklanki mleka (500 ml)

3 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 żółtka

3 łyżki cukru

16 g cukru waniliowego

200 g miękkiego masła

 

 

Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

 

Miękkie masło ucieramy (miksujemy). Cały czas uceirając, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy kremową masę.

 

 

Ostudzone ciasta przekładamy masą budyniową. Całość wkładamy do lodówki, na minimum 3 godziny.

 

 

 

Źródło: Moje Wypieki

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

Podziel się
oceń
68
34


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 04 czerwca 2013 13:46

    Hmm. właśnie czuję jak kruche płatki migdałów pękają na podniebieniu uwalniając ten niebiański aromat...mmmm... pycha!

    autor Kaj

  • dodano: 01 czerwca 2013 13:05

    super - i dla oka i dla podniebienia

    autor ala

  • dodano: 01 czerwca 2013 11:44

    to mi się podoba, ale dieta w tej chwili nie pozwala na takie słodkości

    autor ksiądz

    blog: http://niepelnosprawny.org

  • dodano: 01 czerwca 2013 11:36

    I jak nie tyć, Panie Premierze?

    autor Adela lat 73+

    blog: protestadeli.blogspot.com

  • dodano: 01 czerwca 2013 10:20

    UWIELBIAM TO CIACHO! :)

    autor iwona

    blog: http://pychotka23.blogspot.com/

  • dodano: 01 czerwca 2013 9:06

    ok

    autor as

  • dodano: 05 maja 2013 16:04

    Wszystkiego naj naj :) i jeszcze wielu lat inspiracji, a ciasta kawałek porywam bo je uwielbiam ;l)))

    autor iza

    blog: mniam-mniam.bloog.pl

  • dodano: 05 maja 2013 13:54

    Pyszne ciacho,cudne te talerzyki i cala reszta,pozdrawiam.

    autor Ladylaura.

    blog: www.myladylaura.wordpress.com

  • dodano: 05 maja 2013 12:15

    o wow...

    autor nikollet85

    blog: mama-laurki-testuje.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27754

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6006173
Wpisy
  • komentarze: 6078
Bloog istnieje od: 2698 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl