Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 729 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Ciasto z truskawkami

sobota, 12 czerwca 2010 18:19
Skocz do komentarzy





2 jajka
25 dag masła
35 dag mąki
20 dag cukru
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
60-70 dag truskawek

Jajka (o temp. pokojowej) z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Porcjami dodajemy miękkie masło i dalej miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i na przemian ze śmietaną i cukrem waniliowym dodajemy do masy, cały czas miksując.  Ciasto (jest dosyć gęste) wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 20x35 cm, wyłożoną papierem do pieczenia.  Truskawki kroimy na pół i układamy na cieście (przekrojoną stroną do góry), lekko dociskając. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg 160).

Smacznego!

 

Podziel się
oceń
4
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 19 czerwca 2010 17:22

    Hmmmmmm... no pięknie napisane, Christianuś :))

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 19 czerwca 2010 15:52

    ....masz racje Lady Moniko...tutaj wszystko wygląda jak zaczarowane.... zaczarowany sernik truskawkowy,zaczarowany tuńczyk w sałatce,zaczarowana cebula w zupie....brak tylko zaczarowanej dorozki która zawiozłaby mnie na miejsce tej kulinarnej uczty :-)

    autor christianuś

  • dodano: 16 czerwca 2010 22:07

    Gorący Wielbicielu, uprzejmię informuję, że poprawiłam w przepisie na " truskawki kroimy na pół". Dziękuję za cenną uwagę.
    A dlatego przekrojoną stroną do góry, bo inaczej truskawki wypuściłyby sok i mógłby zrobić się zakalec.

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 15 czerwca 2010 15:45

    Ja myślę, że to czary z tym krojeniem i układaniem, inaczej ciasto nie wyjdzie :)

    autor lady.monika

  • dodano: 12 czerwca 2010 19:54

    ...przeczytałem :-) i nasuneły mi się dwa pytania 1- dlaczego przekrawamy w poprzek? a nie np-wzdłóz? i kolejne pytanie- dlaczego kładziemy je stroną przekrojoną do góry? czy to ma jakieś znaczenie?
    z wyrazami szacunku -Pani Goracy Wielbiciel

    autor christianuś

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025555
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl