Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 729 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Leczo z cukinii

niedziela, 18 lipca 2010 18:37
Skocz do komentarzy


Leczo z cukinii


Leczo z cukinii jest jednym z moich ulubionych dań. Podstawą jego jest duża ilość cukinii, czosnku oraz odpowiednie doprawienie. Idealnie sprawdza się w sezonie jako "danie na gorąco" podczas spotkań towarzyskich. Leczo dobrze jest przyrządzić dzień wcześniej, bo wtedy "przegryzie się" i smakuje doskonale!

4 średnie cukinie
3 duże pomidory
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
2 laski kiełbasy toruńskiej
2 kostki rosołowe
3 łyżeczki mąki
natka pietruszki
sól, pieprz


Cukinie myjemy, obieramy, kroimy na pół, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy wodę tak, żeby przykryła dno, zagotowujemy i wrzucamy cebulę. Chwilę gotujemy i wrzucamy cukinię. Gotujemy pod przykryciem (na średnim ogniu), od czasu do czasu mieszając, żeby cukinia równomiernie się gotowała. Dodajemy kostki rosołowe. Po około 10-15 minutach wrzucamy obrane i pokrojone pomidory. Po około 10 minutach  wrzucamy obraną i pokrojoną w talarki kiełbasę. Gotujemy wszystko do miękkości. Pod koniec gotowania wlewamy 3/4 szklanki zimnej wody rozrobionej z 3 łyżeczkami mąki. Mieszamy bardzo dokładnie i zagotowujemy. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem oraz wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!

Podziel się
oceń
8
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 21 czerwca 2012 15:58

    Widocznie Twój wpis nie nadawał się do publikacji.

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 21 czerwca 2012 15:42

    Widzę, że autor przepisu nie lubi krytyki i usunął mój wpis.....:)

    autor rob

  • dodano: 21 czerwca 2012 10:17

    Ja nie daję kostki ros. ani czosnku: daję natomiast czerwoną paprykę, dużo majeranku , tymianku. Danie pyszne i o tej porze roku nie drogie.

    autor gogi

  • dodano: 21 czerwca 2012 8:38

    Potrawa, dobra ale nie specjalnie wyszukana, choć ją lubię. Przepis kulawy, kostki i chemia z toruńskiej dominują w sumaka nad wspaniałym aromatem pomidorów i cukinii

    autor MK

  • dodano: 20 czerwca 2012 23:05

    żadnej trucizny w postaci kostek rosołowych-papryka i liście laurowe!!!!!

    autor gaga

  • dodano: 20 czerwca 2012 21:30

    ½Fajny przepis
    Zapraszamy do klubu ksiazki thebookclub.bloog.pl
    Jesli lubisz czytac brytyjska lub hiszpanqska literature i chcesz podzielic sie swoimi uwagami, napisz do nas !!!

    autor ½Maja

    blog: thebookclub.bloog.pl

  • dodano: 20 czerwca 2012 20:41

    A gdzie papryka.Czy widział ktoś leczo bez papryki?DopieroWegier by się usmiał z takiego przepisu.Leczo to potrawa węgierska a papryka to podstawa.Do tego jest to potrawa ostra czyli trzeba dać paprykę ostrą również.Ja robię leczo na oliwie ale tyradycyjne węgierskie jest na smalcu.

    autor mag

  • dodano: 20 czerwca 2012 19:03

    dobre i ladnie wyglada ja to lubie zawsze robie latem

    autor nikol

  • dodano: 20 czerwca 2012 18:56

    Leczo jest super danie, pozbyłem się tym daniem nadciśnienia!

    autor Herman

  • dodano: 20 czerwca 2012 15:43

    przypomina mi to śląską ":śmieciówę"

    autor ewa

  • dodano: 20 czerwca 2012 15:34

    Wygląd może i "papkowaty" ale smakuje doskonale !!!!
    Polecam - SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!

    autor tomex1010

  • dodano: 20 czerwca 2012 14:26

    Leczo 'orginalne' węgierskie jest lepsze, zdrowsze i smaczniejsze - bez przypraw i mięsa. Główną bazą jest papryka, pomidory (bez pestek) i cebula, ostrość zyskuje dzięki dodatkowi papryczek jalapeno, gotowane/smażone jest na smalcu świeżo wytopionym ze słoniny. Poszukajcie Makłowicza.

    autor Kibitz

  • dodano: 20 czerwca 2012 13:54

    Ja najpierw smażę kiełbaskę z cebulką,ew.z pieczareczkami(wszystko pokrojone w kostke),nakniec dodaje pokrojoną w grubsza kostkę cukinie i razem podsmażam ,jesli z kiełbaski malo jest tłuszczyku to dolewam odrobinke wody.
    Jesli w swoich zasobach posiada papryketo na koniec dodaję ją z pomidorami(biedronka w puszce bez skóry pomidorki)
    doprawiam...nie jest to takie sosowate wodniste,tylko jako drugie danko,rodzinka podjada takie cukiniowe leczo ze swiezym chlebkiem z masełkiem.
    Pychotka!!!!!!

    autor mamusia

  • dodano: 20 czerwca 2012 13:51

    jak nie obierzesz cukini to nie będzie papki

    autor braxu

  • dodano: 20 czerwca 2012 13:05

    Osoby piszące, że leczo jest "fuj", "czy jak można takie coś podaćgościom" powinni się stuknąć w łeb. Leczo to jedno z przyjemniejszych i ostrzejszych dań. Bigoś też pięknie nie wygląda, a jest smaczny!

    autor Maleństwo

  • dodano: 20 czerwca 2012 12:44

    fuj

    autor rtrtgrtytr

  • dodano: 20 czerwca 2012 12:10

    Nie rozumiem, jak może smakować taka papka? a podawać takie coś gościom - żenada, chyba na kindrparty lub na geriatryku

    autor A fe

  • dodano: 20 czerwca 2012 11:50

    My to robimy od bardzo dawna. Widzę, że ktoś amerykę odkrył. Dodajemy też paprykę a kiełbasę i boczek wędzony przed zmieszaniem trzeba podsmażyć. Nie zaprawiamy mąkom. U nas cukinia zajmuje połowę całej porcji a reszta dodatków drugą połowę.

    autor Zabawny

  • dodano: 20 czerwca 2012 11:41

    Tylko po co te kostki rosołowe ?? Lepiej zrobic własny wywar :)

    autor JemSwiadomie.pl

  • dodano: 20 czerwca 2012 11:31

    Czosnek, cebula w talarkach na pół podsmażam ok. 1 min., dodaję paprykę, podlewam wodą. Po ok.5-6 min.dodaję cukinię (kosteczka bez pestek), po następnych ~5 min. pomidory bez skórki i pestek (poza sezonem z puszki). Doprawiam ziołami (do pomidorów, bazylią itp.), solą i trochę pieprzy cayenne lub kurkumy. Dodaję też 1 łyżkę koncentratu pomidorowego - poprawia smak. Kolejne 5 min. + czarne oliwki na koniec i gotowe. Oliwa oczywiście z oliwek lub carotino. Warzywa nie rozgotowane na miazgę. No i oczywiście bez żadnych kiełbas.... Można zrobić osobno jakieś mięsko z grilla, lub jakiś upieczony lub uduszony drób. Albo dla wegetarian - samo lub z chlebem.
    Naprawdę najsmaczniejsza wersja leczo.

    autor Karolina

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025529
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl