Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 788 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kotlety z tuńczyka

środa, 25 sierpnia 2010 20:18
Skocz do komentarzy


Kotlety z tuńczyka

Należę do grona osób, które bardzo lubią tuńczyka. Dlatego też, kiedy odkryłam przepis na kotlety z tuńczyka wiedziałam, że to danie na stałe zagości w moim domu. Tym bardziej, że przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a to jest dla mnie bardzo ważne. Przepis ten został "sprzedany" dalej i cieszy się dużym uznaniem wśród moich znajomych, dlatego też gorąco polecam.

 

Przepis na około 12 kotlecików:

 

2 puszki tuńczyka w sosie własnym
25 sztuk krakersów
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
6 łyżek majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki musztardy
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta

 

 

Krakersy wkładamy do woreczka foliowego, rozgniatamy wałkiem do ciasta i wsypujemy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, roztrzepane jajko, majonez, musztardę, sok z cytryny, natkę pietruszki oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko mieszamy mokrymi rękami i formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.

 

 

 

 

Smacznego!

Kotlety z tuńczyka

Podziel się
oceń
4
1


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 10 lipca 2012 18:24

    Ale tuńczyk to jest mięso...

    autor Bezmięsne

  • dodano: 27 lutego 2012 19:44

    Jutek, możesz spróbować z mniejszej ilości, ale majonez sprawia, że masa jest spoista. Natomiast nie jest praktycznie wyczuwalny w smaku.

    autor tastefully

    blog: http://tastefully.bloog.pl

  • dodano: 27 lutego 2012 19:26

    a czy te 6 łyżek majonezu to jest naprawdę potrzebne? Ten majonez mnie odstrasza :(

    autor jutek

  • dodano: 27 sierpnia 2010 21:03

    Patrycjo, wbrew pozorom, kotleciki bardzo są spoiste (myślę, że to dzięki krakersom) i naprawdę nic a nic nie rozlatują się podczas smażenia. Już tyle razy je robiłam i zawsze ładnie, w całości smażyły się. Ważne jest tylko, żeby formować kotlety mokrymi rękami i nie robić ich zbyt dużych, tylko takie mniejsze. No i oczywiście kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz :)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 26 sierpnia 2010 22:24

    Jakoś nie mam przekonania do tuńczyka, ale kotleciki wyglądają bardzo zgrabnie i apetycznie, czytając przepis pomyślałam od razu, że trudno jest je uformować. Nie rozlatują się?

    autor patrycjal11

    blog: patrycjal11.bloog.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025997
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl