Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 424 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kurczak w cieście musztardowym

piątek, 17 września 2010 18:50
Skocz do komentarzy

 

Kurczak w cieście musztardowym

Kolejna propozycja przygotowania kurczaka. Jak się okazuje, jest wiele możliwości i każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Ciekawe połączenie musztardy miodowej i czosnku nadaje kurczakowi oryginalny smak. Tak przygotowany kurczak może też stanowić samodzielną przekąskę.

Dla 3 osób:

60 dag filetów z kurczaka

2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki musztardy miodowej np. Kamis
2 jajka
2 ząbki czosnku
2,5 szklanki oleju
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka

// 2 ząbki czosnku60 dag filetów z kurczaka2 jajka2 łyżki musztardy miodowej np. Kamisprzyprawa do kurczaka2,5 szklanki olejusól, pieprz';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>
[Listonic]
//

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dosyć grubą kostkę. Lekko oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy mąkę, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można dodać również przyprawę typu maggi. Dokładnie mieszamy, tak, aby ciasto było gładkie i nie miało grudek. Do przygotowanego ciasta wkładamy kurczaka tak, aby wszystkie kawałki dokładnie pokryły się ciastem. Miseczkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy partiami kawałki kurczaka w cieście i smażymy na złoty kolor, obracając od czasu do czasu delikatnie widelcem. Olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, ponieważ ciasto bardzo szybko przyrumieni się, a kurczak pozostanie w środku surowy. Po usmażeniu przekładamy kurczaka na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Zobacz również:
Filety z kurczaka w krakersach
                 Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą

Kurczak w cieście musztardowym

Podziel się
oceń
3
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 27 sierpnia 2012 12:08

    Uwielbiam kurczaka a Twój przepis zapowiada się bardzo ciekawie :) Przy najbliższej okazji wypróbuje napewno!!!

    Pozdrawiam :):):)

    autor Natalcia

    blog: http://www.deliciouseating.bloog.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« lipiec »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5914191
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2638 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl