Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 788 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kurczak w cieście musztardowym

piątek, 17 września 2010 18:50
Skocz do komentarzy

 

Kurczak w cieście musztardowym

Kolejna propozycja przygotowania kurczaka. Jak się okazuje, jest wiele możliwości i każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Ciekawe połączenie musztardy miodowej i czosnku nadaje kurczakowi oryginalny smak. Tak przygotowany kurczak może też stanowić samodzielną przekąskę.

Dla 3 osób:

60 dag filetów z kurczaka

2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki musztardy miodowej np. Kamis
2 jajka
2 ząbki czosnku
2,5 szklanki oleju
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka

// 2 ząbki czosnku60 dag filetów z kurczaka2 jajka2 łyżki musztardy miodowej np. Kamisprzyprawa do kurczaka2,5 szklanki olejusól, pieprz';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>
[Listonic]
//

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dosyć grubą kostkę. Lekko oprószamy solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy je, dodajemy mąkę, musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Można dodać również przyprawę typu maggi. Dokładnie mieszamy, tak, aby ciasto było gładkie i nie miało grudek. Do przygotowanego ciasta wkładamy kurczaka tak, aby wszystkie kawałki dokładnie pokryły się ciastem. Miseczkę szczelnie przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy partiami kawałki kurczaka w cieście i smażymy na złoty kolor, obracając od czasu do czasu delikatnie widelcem. Olej nie powinien być zbyt mocno rozgrzany, ponieważ ciasto bardzo szybko przyrumieni się, a kurczak pozostanie w środku surowy. Po usmażeniu przekładamy kurczaka na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Podajemy od razu po usmażeniu.

Smacznego!

Zobacz również:
Filety z kurczaka w krakersach
                 Kurczak w sosie jasnym z kukurydzą

Kurczak w cieście musztardowym

Podziel się
oceń
3
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 27 sierpnia 2012 12:08

    Uwielbiam kurczaka a Twój przepis zapowiada się bardzo ciekawie :) Przy najbliższej okazji wypróbuje napewno!!!

    Pozdrawiam :):):)

    autor Natalcia

    blog: http://www.deliciouseating.bloog.pl/

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025994
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl