Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Chlebek pszenny

wtorek, 26 października 2010 19:16
Skocz do komentarzy


Chlebek pszenny


Chlebek pszenny jest pyszny, delikatny i długo utrzymuje świeżość. To wielka frajda jeść własnoręcznie upieczony chleb. Gorąco polecam.

50 dag mąki pszennej
1 torebka drożdży instant np. Dr.Oetker (7g)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 żółtko
100 ml mleka
150 ml śmietanki 12%

[Listonic]

Mąkę przesiewamy do większego garnka lub miski, wsypujemy drożdże i mieszamy. Dodajemy cukier, sól, wbijamy jajka, żółtko, wlewamy letnie mleko i śmietankę i wyrabiamy ciasto (około 10 minut), od czasu do czasu podsypując ciasto i ręce minimalną ilością mąki. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około godzinę). Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę, przez chwilę wyrabiamy rękoma, a następnie przekładamy do formy keksowej (32x10), posmarowanej margaryną oraz oprószonej mąką. Zostawiamy ponowanie do wyrośnięcia, na około pół godziny. W wyrośniętym cieście robimy wzdłuż nożem dość głębokie nacięcie, smarujemy wierzch wodą i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni (termoobieg 170) na 40-50 minut.

Smacznego!

Podziel się
oceń
0
0


Komentarze do wpisu

Skocz do dodawania komentarzy
  • dodano: 26 stycznia 2013 18:10

    Drożdżówki z Twojego przepisu wyszły pyszne wiec i na ten chlebek pewnie się kiedyś skuszę. Spróbuj upiec z mojego przepisu chleb z siemieniem lnianym. Wychodzi przepyszny :)

    autor kalialt

    blog: http://kalialt.bloog.pl/

  • dodano: 28 października 2010 21:04

    Olu, dobrze wiesz, że wiele też zależy od mąki i od tego jak wyrobionie jest ciasto :)
    Pozdrawiam :)

    autor tastefully

    blog: tastefully.bloog.pl

  • dodano: 27 października 2010 22:46

    Jaki piękny chleb! Wygląda na puszysty i delikatny. Mi pieczywo pszenne na drożdżach tak ładnie nie wychodziło i nie utrzymywało zbyt długo świeżości. Do ciasta dawałam tylko wodę, bez mleka, śmietany i jajek - a to pewnie istotna różnica.

    autor ola.cruz

    blog: 2smaki.pl

Zapamiętaj Nick

Zapamiętaj Blog

Wstaw emotikona

Akceptuję regulamin i zobowiązuję się do przestrzegania jego postanowień.

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027463
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl