Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Sałatka z ogórków na słodko

poniedziałek, 31 stycznia 2011 18:08

 

Sałatka z ogórków na słodko

 

 

Połączenie ogórków z rodzynkami i śmietany z miodem sprawia, że sałatka ma słodki i delikatny smak. Polecam.

 

1 duży ogórek

pół szklanki rodzynek

pół szklanki śmietany 18%

1 łyżka płynnego miodu

sok z połowy małej cytryny

sól

 



// 1 duży ogórek1 łyżka płynnego miodupół szklanki śmietany 18%sok z połowy małej cytrynypół szklanki rodzynek';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ogórki obieramy i kroimy w cienkie talarki, solimy i odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru soku. Rodzynki sparzamy na sicie. Śmietanę łączymy z miodem i sokiem z cytryny. Całość lekko ubijamy trzepaczką. Ogórki łączymy z rodzynkami, zalewamy śmietaną i podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kotlety schabowe w sosie piwnym

piątek, 28 stycznia 2011 18:37

 

Kotlety schabowe w sosie piwnym

 

 

Ostry sos zrobiony na bazie piwa z dodatkiem ostrej mielonej papryki, koncentratu pomidorowego i musztardy. Kotlety z sosem  piwnym najlepiej smakują z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. Dla mnie rewelacja. Polecam. Przepis na pieczone ziemniaki tutaj. 

 

4 kotlety wieprzowe

musztarda

150 ml jasnego piwa

250 ml bulionu wołowego (z kostki)

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka ostrej mielonej papryki (sos będzie bardzo ostry)

1 kromka chleba

sól, pieprz



// 150 ml jasnego piwa2 łyżki koncentratu pomidorowego4 kotlety wieprzowemusztarda250 ml bulionu wołowego ( z kostki )1 łyżka mielonej papryki ( sos będzie bardzo ostry )1 cebula2 ząbki czosnku1 kromka chleba';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Mięso rozbijamy na cienkie plastry, doprawiamy solą i pieprzem i smarujemy musztardą. Olej rozgrzewamy na patelni i podsmażamy kotlety z obu stron. Następnie przekładamy do miski i zalewamy piwem. Odstawiamy.

 

Sos: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę i czosnek, oprószamy mieloną papryką, dodajemy koncentrat pomidorowy i chwilę jeszcze podsmażamy.

 

Kotlety razem z piwem przekładamy do garnka, dodajemy sos pomidorowy, 250 ml bulionu wołowego i wszystko razem dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec dodajemy rozkruszony chleb (bez skórki), aby sos nieco zgęstniał.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kalafior zapiekany z sosem serowym

środa, 26 stycznia 2011 20:30

 

Kalafior zapiekany z sosem serowym

 

 Pyszna wariacja na temat kalafiora. Polecam.

 

1 duży kalafior

1 łyżeczka masła

cukier

 sól

 

Sos:

15 dag utartego sera żółtego

1 łyżka masła

1 łyżka mąki

1/2 szklanki śmietany 18%

sól, pieprz, vegeta

 

Dodatkowo:

15 dag utartego żółtego sera

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka utartych wiórków zmrożonego masła 

 

Kalafior dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą wodę z dodatkiem soli, cukru i masła. Gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut (kalafior nie powinien się rozgotować). Odlewamy szklankę wywaru z gotującego się kalafiora i odcedzamy.

 

Sos: Na roztopionym maśle zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, rozprowadzamy zasmażkę szklanką wywaru z kalafiora, zagotowujemy, dodajemy ser żółty, śmietanę, sól, pieprz i ewentualnie vegetę do smaku.

 

Żaroodporną formę smarujemy tłuszczem i oprószamy łyżką tartej bułki. Układamy porcje kalafiora, zalewamy sosem, posypujemy serem żółtym, jedną łyżką tartej bułki i wiórkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Sałatka sycylijska

poniedziałek, 24 stycznia 2011 17:51

 

Sałatka sycylijska

 

 

Połączenie ryżu, kukurydzy, papryki, tuńczyka i czerwonej fasoli. Bardzo smaczna i ładnie kolorowa.

 

2 woreczki ryżu

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

1 duża czerwona papryka

3 łyżki majonezu

sól, pieprz

natka pietruszki



// sól, pieprz1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy3 łyżki majonezu1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 duża czerwona paprykanatka pietruszki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ryż gotujemy i studzimy. Czerwoną fasolkę odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Kukurydzę i tuńczyka również odcedzamy. Paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy i dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki. 

 

Smacznego! 


Podziel się
oceń
8
2

komentarze (4) | dodaj komentarz

Precelki czekoladowe

czwartek, 20 stycznia 2011 20:45

 

Precelki czekoladowe

 

 

Chrupiące, słodkie i bardzo czekoladowe.

 

 

Przepis na około 60 precelków:

 

100 g masła

7 łyżek cukru

1 jajko

225 g mąki pszennej

1 łyżka kakao



// 225 g mąki pszennej7 łyżek cukru225 g mąki pszennej1 łyżka kakao1 łyżka kakao1 jajko1 jajko100 g masła100 g masła';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej ucieramy. Mąkę przesiewamy z kakao, dodajemy do masy i dokładnie ucieramy na gładką masę. Następnie ciasto przez chwilę wyrabiamy w rękach. Chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Kawałeczki ciasta rolujemy w palcach, aż powstaną wałeczki długości około 10 cm i grubości 5 mm i zaplatamy precelki - robimy kółko, następnie zawijamy końce tak, by przypominały literę "B".

 

Precelki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu precelki zostawiamy kilka minut na blasze, a potem przekładamy na metalową kratkę, do całkowitego ostudzenia.

 

Smacznego!

 

 Precelki czekoladowe


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Owocowe ptasie mleczko o smaku wiśniowym

poniedziałek, 17 stycznia 2011 18:56

 

Owocowe ptasie mleczko o smaku wiśniowym

 

Ptasie mleczko o smaku wiśniowym jest bardzo delikatne i puszyste, ale dopiero dodatek wiśni kandyzowanych i bitej śmietany sprawia, że deser jest naprawdę słodki.  Taki deser można zrobić na bazie ulubionej galaretki z dodatkiem odpowiednich owoców. Polecam.

 

 

Dla 4 osób:

 

 

1 galaretka o smaku wiśniowym

0,5 litra zsiadłego mleka lub kefiru

wiśnie kandyzowane

bita śmietana



// bita śmietana0,5 litra zsiadłego mleka lub kefiruwiśnie kandyzowane';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej w przepisie, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Zsiadłe mleko lub kefir ubijamy mikserem, aż się spieni i, cały czas ubijając, wlewamy bardzo powoli jeszcze ciepłą galaretkę. Masa dwukrotnie powiększy objętość, będzie puszysta i lekka. Zaraz po przygotowaniu napełniamy masą pucharki i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aż masa stężeje. Przed podaniem ptasie mleczko dekorujemy wiśniami kandyzowanymi i bitą śmietaną.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Schab pieczony w jarzynach

czwartek, 13 stycznia 2011 18:50

 

Schab pieczony w jarzynach

 

 

Schab pieczony z marchewką, pietruszką i cebulą jest bardzo delikatny w smaku. Pyszny i prosty do zrobienia. Polecam.

 

4 plastry schabu

2 średnie marchewki

1 średnia pietruszka

1 duża cebula

3-4 ząbki czosnku

musztarda

kostka rosołowa

sól

 

 

// 4 plastry schabumusztardakostka rosołowa2 średnie marchewki1 średnia pietruszka1 duża cebula3 - 4 ząbki czosnku';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mięso rozbijamy na cienkie plastry, solimy, nacieramy posiekanym czosnkiem, smarujemy musztardą i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Żaroodporne naczynie smarujemy olejem i układamy połowę warzyw, na nie kładziemy plastry mięsa i przykrywamy drugą częścią warzyw. Całość zalewamy rozpuszczoną w szklance wody kostką rosołową. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.

 

Smacznego!

 Schab pieczony w jarzynach 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Zupa-krem z pieczarek

niedziela, 09 stycznia 2011 12:22

 

Zupa-krem z pieczarek

 

 

Delikatna, kremowa i bardzo pieczarkowa. Polecam.

 

50 dag pieczarek

1 średnia cebula

1-2 kostki rosołowe bulion grzybowy

zielona pietruszka

groszek ptysiowy

2 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka mąki

2 łyżki masła

sól, pieprz



// groszek ptysiowysól, pieprz2 łyżki śmietany 18%1 - 2 kostki rosołowe bulion grzybowy2 łyżki masła50 dag pieczarek1 średnia cebulazielona pietruszka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki, chwilę podsmażamy, dodajemy sól, pieprz do smaku i dusimy około 10 minut, tak, żeby płyn nie odparował całkiem, ale, żeby pieczarki były miękkie.  Następnie pieczarki studzimy i miksujemy. Zmiksowane pieczarki zalewamy 1,5 litra wrzącej wody, dodajemy 1 lub dwie kostki rosołowe bulion grzybowy i zagotowujemy.  W małym garnuszku rozprowadzamy śmietanę z mąką, dolewamy kilka łyżek zupy i dokładnie mieszamy. Dolewamy do zupy i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku. Krem z pieczarek rozlewamy do miseczek, posypujemy zieloną pietruszką i podajemy z groszkiem ptysiowym.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Ciasto brzoskwiniowo-wiśniowe

czwartek, 06 stycznia 2011 13:16

 

Ciasto brzoskwiniowo-wiśniowe

 

 

Ciasto brzoskwiniowo-wiśniowe, to połączenie kakaowego biszkoptu, wiśniowych delicji, masy budyniowej śmietankowo-brzoskwiniowej, kawałków brzoskwiń oraz galaretki wiśniowej. 

 

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

niepełna szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki kakao

 

Masa budyniowa:

2 opakowania budyniu  śmietankowego (każdy po 40g)

2 łyżeczki cukru

1 kostka margaryny (250g)

 

Dodatkowo:

3 wiśniowe galaretki

1 puszka brzoskwiń (850g)

2 opakowania delicji wiśniowych



// szklanka niepełna mąki pszennej2 łyżeczki cukru2 opakowania budyniu śmietankowego ( każdy po 40g )3 wiśniowe galaretki2 opakowania delicji wiśniowych1 puszka brzoskwiń ( 850g )3 łyżeczki kakao6 jajek1 kostka margaryny ( 250g )1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania wsypujemy powoli cukier, a następnie żółtka. Do masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wlewamy do blachy (23x34 cm) wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt można nasączyć paroma łyżeczkami odlanego syropu z brzoskwiń.

 

Masa: Brzoskwinie osączamy z syropu, który przelewamy do garnuszka i kroimy je w drobną kostkę. Do syropu dolewamy wody, uzupełniając do 500 ml. 400 ml odlewamy do innego garnka, wsypujemy cukier i zagotowujemy. Wlewamy budyń wymieszany z pozostałym syropem (100ml), zagotowujemy i studzimy. Margarynę miksujemy, dodając porcjami masę budyniową.

 

Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w 600 ml wrzącej wody i studzimy.

 

Na biszkopta wykładamy połowę masy budyniowej, następnie delicje, pozostałą masę i pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki i schładzamy.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
7
2

komentarze (7) | dodaj komentarz

Sałatka pieczarkowo-selerowa

niedziela, 02 stycznia 2011 12:06

 

Sałatka pieczarkowo-selerowa

 

 

Sałatka pieczarkowo-selerowa z dodatkiem jajek, kukurydzy i jabłka. Lekko kwaskowata w smaku. Smaczna i prosta do zrobienia. Polecam.

 

 

5 ugotowanych jajek na twardo

1 mały słoiczek selera konserwowego nitki

1 mały słoiczek pieczarek marynowanych

1 puszka kukurydzy

1 duże kwaskowate jabłko (najlepiej szara reneta)

majonez (ilość według uznania)

sól, pieprz

 

 

// 1 mały słoiczek selera konserwowego nitki1 mały słoiczek pieczarek marynowanych1 puszka kukurydzymajonez ( ilość według uznania )1 duże kwaskowate jabłko ( najlepiej szara reneta )5 ugotowanych jajek na twardo';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

 

[Listonic]

//

 

 

Selera odsączamy i szatkujemy. Pieczarki marynowane, jajka i jabłko kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906362
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl