Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 124 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Herbata na rozgrzewkę

piątek, 27 stycznia 2012 20:39

 

 

 

U mnie, na południu Polski, zima zagościła na dobre. W momencie pisania tego wpisu termometr za oknem pokazuje -14 stopni. Na taką temperaturę bardzo dobrym sposobem jest rozgrzewająca herbatka. Dodatek goździków, cynamonu, soku malinowego i pomarańczy sprawia, że herbata jest bardzo aromatyczna i o niebo lepsza od smakowych herbatek, które kupujemy w sklepach. Dla lepszego efektu, herbatę można wzmocnić odrobiną rumu, brandy lub wódki. Zatem, jeśli komuś zimno, to zapraszam na rozgrzewającą herbatę.

 

 

 

4 szklanki wrzącej wody

4 goździki

szczypta cynamonu

4 łyżki soku malinowego

4 plasterki pomarańczy

2 torebki dobrej czarnej herbaty

 

 

 

Herbatę, goździki i cynamon przekładamy do dzbanka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 5-10 minut, w zależności od tego, jak mocną lubimy herbatę. Następnie dodajemy sok malinowy i plasterki pomarańczy pokrojone na ćwiartki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Rozlewamy i dosładzamy do smaku.

 

 

 

Źródło: "Kuchnia Polska - 1500 przepisów" - Małgorzata Caprari

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
2
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Zebra

piątek, 20 stycznia 2012 18:41

 

 

 

Przedstawiam Wam moją Zebrę. Dwukolorowe, fajnie wyglądające ciasto. Lubię je piec, bo ma wiele zalet: jest proste i szybkie do zrobienia, smaczne, no i ładnie prezentuje się na stole. Zawsze dodaję gazowaną wodę mineralną, bo dzięki temu ciasto staje się bardziej pulchne. Polecam serdecznie.

 

 

 

5 jajek

1 i 1/2 szklanki cukru

1 szklanka mineralnej wody gazowanej

1 szklanka oleju

3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy. Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy. Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając. Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej. I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.

 

 

 

 

Źródło: "Słodki świat Ewy Wachowicz"

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
11
0

komentarze (21) | dodaj komentarz

Napój bananowo - pomarańczowy

niedziela, 15 stycznia 2012 17:40

 

 

 

Tak to w życiu bywa, że w najmniej oczekiwanym momencie dopada nas wstrętne choróbsko i jak się człowieka uczepi, to trzyma i trzyma. I tak też stało się ze mną. Najgorzej, że choroba pokrzyżowała mi plany kulinarne i zmuszona byłam zrezygnować z nich, ograniczając do minimum moją aktywność w kuchni. Niemniej jednak, żeby wzmocnić ogranizm witaminami zrobiłam sobie napój bananowo - pomarańczowy, prosty w wykonaniu, pożywny i bardzo smaczny.

 

 

 

 

Przepis na około 750 ml napoju bananowo - pomarańczowego:

 

 

3 średnie banany

4 duże pomarańcze

1 łyżka cukru waniliowego

 

 

 

Owoce schładzamy wcześniej w lodówce. Z pomarańczy wyciskamy sok i miksujemy go z bananami i cukrem waniliowym. Koktajl przelewamy do szklanek i od razu podajemy.

 

 

 

 

Źródło: "Szkoła gotowania Marka Łebkowskiego - Doskonała kuchnia polska"

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Frykadelki wieprzowe faszerowane mozzarellą i suszonymi pomidorami

środa, 11 stycznia 2012 20:42

 

 

 

Klopsiki, czyli tzw. frykadelki faszerowane tym, co najbardziej lubię - serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Należy pamiętać, żeby formować małe klopsiki, wtedy smak sera i pomidorów będzie lepiej wyczuwalny. Frykadelki podałam z dodatkiem sałaty lodowej z sosem sałatkowym włoskim.

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

40 dag  łopatki wieprzowej

1 średnia cebula

1 czerstwa kajzerka

2 jajka

150 g sera mozzarella

5-6 suszonych pomidorów

1 łyżeczka oregano

pół pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

olej

mąka

bułka tarta

 

 

 

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na łyżce oleju na złoty kolor. Kajzerkę moczymy w mleku lub w wodzie. Mięso drobno kroimy i mielimy w maszynce razem z podsmażoną cebulą i odciśniętą kajzerką. Do masy dodajemy 1 jajko, pieprz, sól, oregano i posiekaną natkę pietruszki. Wyrabiamy dokładnie rękoma. Ser kroimy w drobną kostkę, a suszone pomidory na połówki. Z masy mięsnej formujemy małe, owalne kotleciki i w środek każdego wkładamy  kostkę lub dwie sera i połówkę pomidora. Frykadelki panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

 

 

 

Źródło: "Kulinarne Inspiracje z Biedronką" - Jan Kuroń, Jakub Kuroń.

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Królewicz

piątek, 06 stycznia 2012 17:12

 

 

 

Królewicz lub Królewiec, bo z takimi nazwami tego ciasta spotkałam się. Przepyszne ciasto miodowe, biszkopt i masa budyniowa, a całość dopełnia mocno czekoladowa polewa. Królewicza najlepiej zrobić nawet 3-4 dni przed planowanym podaniem, ponieważ dopiero wtedy nabiera właściwego smaku.  To ciasto wymaga trochę pracy, ale gwarantuję Wam, że z końcowego efektu będziecie zadowoleni.

 

 

 

 

Ciasto miodowe:

 

2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru

2 łyżki miodu sztucznego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 jajko

1/2 kostki margaryny

 

 

Biszkopt:

 

4 jajka

3/4 szklanki cukru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Krem budyniowy:

 

1/2 litra mleka

1 szklanka cukru

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

1 cukier waniliowy

1 kostka margaryny

 

 

Polewa:

 

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

 

Ciasto miodowe: Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, jajko, posiekaną margarynę oraz miód i zarabiamy ciasto nożem, a potem rękami. Kształtujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części. Prostokątną formę o wielkości 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia.

 

Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy trochę, przekładamy do formy i rozklepujemy cienko ciasto palcami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 17-20 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika przekładamy na deseczkę i zostawiamy do ostudzenia.  Tak samo postępujmy z drugą częścią ciasta. Ciasta miodowe po upieczeniu są mięciutkie, ale po ostygnięciu robią się twarde. Nie należy się tym przejmować, ponieważ w połączeniu z masą budyniową staną się miękkie.

 

 

Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy po jednym  żółtku. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia.  Biszkopt przekładamy do tej samej formy w której pieczone były ciasta miodowe, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 minut. Pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

Masa budyniowa: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/2 szklanki i mieszamy z mąkami. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wlewamy pozostałe 1/2 szklanki mleka z mąkami i chwilę gotujemy. Zmiejszamy ogień i dodajemy po kawałku margarynę cały czas mieszając, aż margaryna rozpuści się. Jeszcze chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Masy nie studzimy. Gorącą masą przekładamy ciasto.

 

 

Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.

 

 

Przełożenie ciasta: Ciasto miodowe - połowa gorącej masy budyniowej - biszkopt - połowa gorącej masy budyniowej - ciasto miodowe - polewa.

 

 

 

Ciasto najlepiej smakuje po 3-4 dniach.

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 



Podziel się
oceń
5
0

komentarze (21) | dodaj komentarz

Sałatka jarzynowa według przepisu mojej Mamy

poniedziałek, 02 stycznia 2012 19:12

 

 

 

Sałatkę jarzynową robioną w ten sposób jemy tylko na Święta Bożego Narodzenia oraz Wielkiej Nocy. Wymyśliła ją moja Mama, która nie lubi w sałatkach zielonego groszku, kukurydzy ani ziemniaków. Pewnie niektórych zastanowi co jest zatem w  tej sałatce. Otóż, jest w niej: marchewka, pietruszka, seler, jajka, cebula, ogórki kiszone, jabłka i majonez oczywiście.  Co ciekawe -  marchewka, pietruszka, seler i jabłka nie są krojone w kostkę tylko starte na dużych oczkach, czyli tzw. "łezkach". Mama tę sałatkę robi zawsze "na oko", ale poprosiłam ją, żeby podała mi chociaż, jak wyglądać mają proporcje poszczególnych składników. Efekt przedstawiam poniżej.

 

 

 

 

4-5 duże marchewki

3 średnie pietruszki

1 mały seler lub pół dużego

2 średnie jabłka

5 jajek

1 duża cebula

3-4 ogórki kiszone

majonez

sól, pieprz

 

 

 

Marchewki, pietruszki oraz selera obieramy i wrzucamy w całości do osobnych garnków do wrzącej wody i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Ostudzone warzywa ścieramy na tarce na dużych łezkach. Ugotowane jajka, kiszone ogórki (obieram ze skórki) oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wydrążamy i ścieramy na tarce na dużych "łezkach". Całość mieszamy, dodajemy majonez oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy "przegryzie się",  wtedy też dodajemy do sałatki majonez, bo warzywa "spijają" go. Należy dodać większą ilość majonezu, żeby sałatka nie była zbyt sucha.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
      01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5911320
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2637 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl