Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kokosowe kuleczki

piątek, 25 stycznia 2013 12:19

 

 

 

Tym razem coś dla wielbicieli kokosu. Kokosowe kuleczki oblane mleczną czekoladą. To takie domowe bounty. Pyszności.

 

 

 

 

 

25 dag wiórków kokosowych

150 ml śmietanki kremówki 30%

8 dag cukru pudru

8 dag masła

2 łyżki rumu

3 tabliczki mlecznej czekolady (ja zrobiłam z 2 tabliczek, część kulek nie oblałam czekoladą)

 

 

 

 

W garnku, na małym ogniu rozpuszczamy masło, a następnie wlewamy śmietankę, jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając i zestawiamy z ognia. Do wiórków kokosowych wsypujemy cukier puder, dodajemy rozpuszczone masło ze śmietanką i wlewamy rum. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę kokosową lekko studzimy i formujemy kuleczki. Jeśli masa źle się formuje, to można włożyć ją na jakiś czas do lodówki. Kuleczki wkładamy do lodówki, żeby dostatecznie stwardniały.

 

 

W rondelku zagotowujemy trochę wody. W kąpieli wodnej zanurzamy garnuszek z kostkami czekolady i rozpuszczamy, aż powstanie gładka polewa. Studzimy ją lekko, a następnie obtaczamy w niej kulki. Deseczkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej kokosowe kuleczki. Wkładamy do lodówki do momentu, aż polewa na kulkach zastygnie.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Przyślij Przepis - Karnawałowe przekąski, Nr 1/2010

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
36
10

komentarze (16) | dodaj komentarz

Zakręcona czekolada

czwartek, 17 stycznia 2013 20:27

 

 

 

Fantazyjnie zakręcona czekolada dla wielbicieli białej i gorzkiej czekolady.

 

 

 

 

 

20 dag białej czekolady

20 dag gorzkiej czekolady

10 dag masła orzechowego

 

 

 

 

 

 

Oba rodzaje czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i osobno, cały czas mieszając, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do białej czekolady dodajemy 4 dag masła orzechowego, a do gorzkiej 6 dag i dokładnie mieszamy. Płaską, formę (ja użyłam prostokątnej 17x19 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciemną masę wylewamy i wygładzamy. Na nią wylewamy jasną i mieszamy trzonkiem łyżki, tworząc fantazyjne esy-floresy. Wstawiamy do lodówki, żeby czekolada zastygła.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn, 8/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
71
38

komentarze (9) | dodaj komentarz

Ciasto cytrynowe

poniedziałek, 14 stycznia 2013 17:18

 

 

 

Pyszne, lekkie, puszyste ciasto cytrynowe, które robi się naprawdę szybko i poradzi sobie z nim każdy, kto nie ma dużego doświadczenia w pieczeniu. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej ciasto ma bardzo ładny kolor. Ciasto po upieczeniu można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.  Polecam.

 

 

 

 

 

4 jajka

200 g cukru

225 g miękkiego masła

210 g mąki tortowej

60 g mąki kukurydzianej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

otarta skórka z 1 cytryny

60 ml soku z cytryny

1/4 łyżeczki soli

 

 

 

 

 

Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku (po każdym miksując około minuty). Dodajemy skórkę z cytryny. Mąkę tortową mieszamy z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia oraz solą i po jednej łyżce dodajemy do ciasta, miksując na wolnych obrotach. Na koniec wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do małej keksówki (33x11 cm) lub tortownicy (24 cm) posmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Pieczemy w 175 stopniach na termoobiegu przez 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto można udekorować cukrem pudrem lub lukrem.

 

 

 

 

 

Źródło: www.smaker.pl

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
47
8

komentarze (14) | dodaj komentarz

Cytrynowa feta

niedziela, 06 stycznia 2013 11:24

 

 

 

 

Ser feta o smaku cytryny? Dlaczego nie. To ciekawa propozycja na prostą, szybką i smaczną przekąskę. Wystarczy nabijać ser na wykałaczki i zajadać się.

 

 

 

 

1 opakowanie sera feta

2 duże cytryny

oliwa z oliwek

 

 

 

 

Ser fera kroimy w kostkę. Cytryny sparzamy i kroimy w ósemki. Do słoika przekładamy na przemian fetę i cytrynę. Całość zalewamy oliwą z oliwek. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na około 7-8 godzin. 

 

 

 

 

 

 

Źródło: gastronomia.blox.pl

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
7
10

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kalendarz

« styczeń »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027513
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl