Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 424 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Schabowe zapiekane z pomidorami, pieczarkami i żółtym serem

niedziela, 31 października 2010 17:44


Schabowe zapiekane z pomidorami, pieczarkami i żółtym serem


Kotlety schabowe, panierowane, zapiekane z pieczarkami, pomidorami i żółtym serem. Chrupiące, bardzo smaczne i łatwe do przygotowania.

4 kotlety schabowe
25 dag pieczarek
15 dag żółtego sera
2 pomidory
2 cebule
jajko
bułka tarta
mąka
olej
sól, pieprz

[Listonic]

Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Wrzucamy pokrojone pieczarki, chwilę smażymy, dodajemy sól, pieprz i dalej smażymy aż odparuje płyn. Pomidory sparzamy, obieramy, wydrążamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Pokrojone pomidory dodajemy do pieczarek, solimy, dokładnie mieszamy i odstawiamy. Kotlety rozbijamy na cienkie plastry, przyprawiamy solą i pieprzem, oprószamy mąką, zanurzamy w jajku oraz panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni. Do żaroodpornego naczycia wlewamy trochę oleju z patelni i przekładamy usmażone kotlety. Na każdym kotlecie układamy porcję pieczarek z pomidorami oraz przykrywamy plasterkami żółtego sera. Zapiekamy w piekarniku 15 minut w 180 stopniach, aż ser zacznie się topić.

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kompot z suszonych moreli

piątek, 29 października 2010 17:54


Kompot z suszonych moreli z goździkami


Kompot z suszonych moreli z dodatkiem cynamonu i goździków. Bardzo pyszny i aromatyczny. Polecam.

30 dag suszonych moreli
2 łyżki cukru
5-6 goździków
szczypta cynamonu
1,5 litra wody

[Listonic]

Morele przelewamy na sicie gorącą wodą, przekładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra przegotowanej, zimnej wody. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień wyjmujemy morele z wody i kroimy na pół. Do wody, w której były moczone morele, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz szczyptę cynamonu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10-15 minut. Wrzucamy do kompotu pokrojone morele i studzimy.

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Chlebek pszenny

wtorek, 26 października 2010 19:16


Chlebek pszenny


Chlebek pszenny jest pyszny, delikatny i długo utrzymuje świeżość. To wielka frajda jeść własnoręcznie upieczony chleb. Gorąco polecam.

50 dag mąki pszennej
1 torebka drożdży instant np. Dr.Oetker (7g)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 żółtko
100 ml mleka
150 ml śmietanki 12%

[Listonic]

Mąkę przesiewamy do większego garnka lub miski, wsypujemy drożdże i mieszamy. Dodajemy cukier, sól, wbijamy jajka, żółtko, wlewamy letnie mleko i śmietankę i wyrabiamy ciasto (około 10 minut), od czasu do czasu podsypując ciasto i ręce minimalną ilością mąki. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od rąk i naczynia. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (na około godzinę). Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy je na stolnicę, przez chwilę wyrabiamy rękoma, a następnie przekładamy do formy keksowej (32x10), posmarowanej margaryną oraz oprószonej mąką. Zostawiamy ponowanie do wyrośnięcia, na około pół godziny. W wyrośniętym cieście robimy wzdłuż nożem dość głębokie nacięcie, smarujemy wierzch wodą i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni (termoobieg 170) na 40-50 minut.

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Sernik z serków homogenizowanych na kruchym spodzie z kakaową posypką

niedziela, 24 października 2010 18:11


Sernik z serków homogenizowanych na kruchym spodzie z kakaową kruszonką


Kruche ciasto, delikatny, puszysty i bardzo waniliowy ser oraz chrupiąca kakaowa posypka. Polecam.

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
3 żółtka
1 łyżka śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa serowa:
5 serków waniliowych Danio; 1 serek = 150g
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
3 żółtka
6 białek
1/2 kostki margaryny

// 3 żółtka1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanejCiasto:1 budyń śmietankowy1 szklanka cukru1 szklanka cukru2 łyżki kakao1 łyżka śmietany5 serków waniliowych Danio1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 kostki margaryny1/2 kostki margarynyMasa serowa:6 białek';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]> [Listonic] //

Ciasto:
Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę i siekamy nożem, aż powstaną grudki. Następnie dodajemy żółtka, cukier oraz śmietanę, szybko zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki, a do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i jeszcze raz wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Chłodzimy pół godziny. Po upływie pół godziny jasne ciasto rozwałkowujemy, podsypując ciasto mąką, żeby nie lepiło się. Jeśli ciasto trudno jest rozwałkować, to można rozklepać je równomiernie palcami na blaszce (wymiary 34x23) posmarowanej margaryną i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.

Masa serowa: Margarynę ucieramy z żółtkami, dodajemy cukier i dalej ucieramy. Dodajemy serki waniliowe, wsypujemy budyń i miksujemy na gładką masę. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy drewnianą łyżką z masą z serków waniliowych. Masę serową wykładamy na ostudzone ciasto i wyrównujemy.

Posypka: Ciasto ciemne wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach na masę serową.

Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-60 minut.

Smacznego!

Zobacz również: Sernik dwukolorowy z galaretką

                  Sernik mojej Mamy


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Paluchy

czwartek, 21 października 2010 19:45


Paluchy


Kruche, chrupiące, idealne jako przekąska na przyjęcia. Posypane grubą solą wyśmienicie nadają się do piwa, a z kminkiem do czerwonego barszczyku. Takie paluchy można też posypać makiem, sezamem lub cukrem - w zależności od naszych upodobań.

Przepis na około 25 paluchów:

2 szklanki mąki
1/2 kostki zimnego masła
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 rozkłócone jajko do posmarowania paluchów
gruba sól
ewentualnie kminek, cukier, sezam lub mak

[Listonic]

Mąkę przesiewamy na stolnicę z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy, kroimy na cienkie paski o długości około 24 cm i 2 cm szerokości i formujemy świderki. Paluchy przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubą solą i pieczemy w 200 stopniach przez 10-13 minut.

Smacznego!

Paluchy


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zupa-krem z zielonego groszku z miętą

wtorek, 19 października 2010 19:28


Zupa-krem z zielonego groszku z miętą


Zupa-krem z zielonego groszku z miętą, to moje ostatnie odkrycie. Bardzo aromatyczna i orzeźwiająca. Mięta nadaje zupie charakterystycznego smaku. Ozdobiona groszkiem i listkami mięty bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.

Dla 3 osób:

80 dag mrożonego zielonego groszku
2 średnie cebule
3 szklanki mocnego gorącego rosołu (może być z kostki)
150 ml śmietanki kremówki
3 łyżki liści mięty pokrojonych w paski
całe liście mięty do przybrania
sól, pieprz

[Listonic]

Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy groszek, chwilę dusimy na małym ogniu, ciągle mieszając, zalewamy gorącym rosołem i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy około 6 łyżek groszku do dekoracji i miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli krem wydaje się nam zbyt gęsty, można dolać trochę wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy śmietankę i gotujemy około 3 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone listki mięty i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, żeby krem przeszedł aromatem mięty. Rozlewamy do talerzy, dodajemy odłożony groszek i ozdabiamy listkami mięty.

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
1

komentarze (1) | dodaj komentarz

Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem

niedziela, 17 października 2010 10:26


Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i żółtym serem


Jeśli zaskoczą nas niespodziewani goście, a wszystkie składniki mamy w lodówce, to w 5 minut wyczarujemy tę oto sałatkę.  

1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
25 dag żółtego sera (Gouda, Edamski)
majonez
sól, pieprz

[Listonic]

Fasolkę odsączamy i przepłukujemy pod zimną wodą. Kukurydzę odsączamy. Ser żółty kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy majonez (według uznania), sól, pieprz do smaku i mieszamy.

Rada: Jeśli sałatka zostaje nam na drugi dzień, to należy dodać do niej trochę majonezu, ponieważ ser żółty "spija" go.

Smacznego!


Podziel się
oceń
8
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Muffinki z bananem

czwartek, 14 października 2010 18:22


Muffinki z bananem


Muffinki z bananem, to takie egzotyczne muffiny. Banan powoduje, że muffinki są bardzo wilgotne. Polecam wielbicielom bananów i nie tylko.

Przepis na 16 muffinek:

35 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego
4 średnie banany

[Listonic]

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajko, mleko, cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy wszystko na gładką masę. Następnie dodajemy olej i ponowanie miksujemy. Dodajemy banany pokrojone w drobną kostkę i delikatnie mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny, do 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut.

Smacznego!

Muffinki z bananem


Podziel się
oceń
6
4

komentarze (11) | dodaj komentarz

Indyk w słodkim sosie z brzoskwiniami

poniedziałek, 11 października 2010 20:16


Indyk w słodkim sosie z brzoskwiniami


Indyk w sosie pomarańczowym z kawałkami brzoskwiń to danie lekkie i wykwitne. Idealne na uroczysty obiad lub romantyczną kolację. Polecam.

60 dag piersi z indyka
5-6 dojrzałych brzoskwiń
250 ml soku pomarańczowego
2 średnie czerwone cebule
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki białego octu winnego
1 płaska łyżeczka imbiru mielonego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
sól, pieprz

[Listonic]

Sos: Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 4 łyżkami soku pomarańczowego. Pozostały sok wraz z sosem sojowym, octem winnym i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Następnie, dodajemy rozrobioną z sokiem mąkę ziemniaczaną i gotujemy 2-3 minuty.

Mięso: Piersi z indyka płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso około 2-3 minuty. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę, mielony imbir, chwilę wszystko smażymy i doprawiamy solą i pieprzem.  Do całości wlewamy sos pomarańczowy i brzoskwinie obrane i pokrojone w kostkę. Mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (1) | dodaj komentarz

Brzoskwiniowa pokusa

czwartek, 07 października 2010 19:09


Brzoskwiniowa pokusa

Brzoskwiniowa pokusa, to połówki brzoskwiń zatopione w galaretce, wypełnione serkiem waniliowym, rodzynkami, orzechami lub migdałami.

Składniki na 5 pucharków:

1 puszka brzoskwiń w zalewie (połówki)
2 torebki galaretki brzoskwiniowej
1/2 szklanki waniliowego serka homogenizowanego
1 łyżka rodzynek
garść posiekanych orzechów (laskowe, włoskie, arachidowe) lub migdałów
1 łyżka rumu lub aromat rumowy

[Listonic]

Galaretki przygotowujemy według przepisu i studzimy do temperatury pokojowej. Rodzynki myjemy i moczymy w rumie lub w wodzie z dodatkiem kilku kropel aromatu rumowego. Odstawiamy aż napęcznieją, a następnie odciskamy. Serek waniliowy mieszamy z bakaliami. Brzoskwinie odsączamy z zalewy. Połówkę brzoskwini wkładamy do pucharka wgłębieniem po pestce do góry, nakładamy serek z bakaliami i przykrywamy drugą połówką, nadając brzoskwini pierwotny kształt. Zalewamy ostudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki, żeby stężała.

Smacznego!

Brzoskwiniowa pokusa


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zupa-krem z surowego ogórka

poniedziałek, 04 października 2010 19:30


Zupa z surowego ogórka


Ta zupa jest dosyć nietypowa. Przeważnie zupę ogórkową robimy z kiszonych ogórków, natomiast ta zupa jest zrobiona z ogórka surowego. Nie ukrywam, że z kiszonych ogórków jest o niebo lepsza. Ale myślę, że z czystej ciekawości można spróbować takiej wersji. Ważne jest, żeby dać dużo koperku, bo dobrze komponuje się z surowym ogórkiem.

Dla 3 osób:

2 średnie ogórki
10 dag serka topionego śmietankowego
1 mała cebula
pół szklanki śmietany 18%
2 kostki rosołowe
szczypta czosnku granulowanego
koperek
grzanki

[Listonic]

Umyte ogórki ze skórką, serek topiony oraz cebulę miksujemy w malakserze na gładką masę. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy 700 ml wody i gotujemy 10-15 minut. Dodajemy do smaku kostki rosołowe oraz czosnek granulowany. Mieszamy. Wlewamy śmietanę rozmieszaną z odrobiną zupy. Ponowanie zagotowujemy, a na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek. Można zupę ponownie zmiksować. Podajemy z grzankami.

Smacznego!


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami

niedziela, 03 października 2010 16:30


Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami


Ta zapiekanka wymaga trochę pracy, ale tak nam w domu posmakowała, że robię ją bardzo często. Ważne  jest, żeby odpowiednio doprawić poszczególne składniki, a wtedy zapiekanka będzie naprawdę pyszna. Polecam.

 

 

Dla 3 osób:

1 kg ziemniaków
2 filety z kurczaka
50 dag pieczarek
2 jajka
15 dag startego żółtego sera
15 dag kiełbasy żywieckiej
3 łyżki mleka
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz
ketchup

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na maśle. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Smażymy do wyparowania płynu. Kurczaka oczyszczamy, rozbijamy na cienkie kawałki i kroimy w paseczki. Podsmażamy na oleju, dodajemy sól i pieprz.
Żaroodporną formę smarujemy margaryną, wykładamy pokrojone w plasterki ziemniaki i oprószamy przyprawą do ziemniaków. Następnie układamy podsmażonego kurczaka, a potem pieczarki. Polewamy keczupem i przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków, które również oprószamy przyprawą. Całość polewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem, układamy plastry kiełbasy i posypujemy żółtym serem. Wkładamy do piekarnika, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i pieczarkami


Podziel się
oceń
72
15

komentarze (24) | dodaj komentarz

Ciasto ze śliwkami

piątek, 01 października 2010 17:00


Ciasto ze śliwkami


Tego ciasta z owocami nie mogło tutaj zabraknąć. To było moje pierwsze ciasto, które samodzielnie zrobiłam i z którego byłam bardzo dumna. To ciasto jest bardzo proste, a do tego pysznie smakuje. Można je przyrządzić z owocami jagodowymi, wiśniami, czereśniami, jabłkami, rabarbarem. Można również wykorzystać osączone owoce z kompotu, owoce suszone (wcześniej namoczone) oraz mrożone.

2 szklanki mąki
25 dag margaryny
szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 dag śliwek

[Listonic]

Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Ubijamy pianę z białek. W trakcie ubijania dodajemy cukier, a na końcu żółtka. Masę delikatnie mieszamy (drewnianą łyżką) z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę i dalej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy (20x35) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Połówki śliwek układamy na cieście (skórkami do dołu). Pieczemy w 180 stopni przez 50 minut.

Smacznego!

Ciasto ze śliwkami


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5914165
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2638 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl