Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Krwawe paluszki

niedziela, 30 października 2011 19:48

 

 

 

Krwawe paluszki czyli pół żartem, pół serio w klimacie Halloween. Zapiekane kiełbaski zawinięte w paseczki z ciasta francuskiego, polane ketchupem jako krew i ozdobione papryką jako paznokieć. Smaczna przekąska na ciepło. Polecam.

 

 

 

 

8 kiełbasek (np. frankfuterki, kornetki)

opakowanie ciasta francuskiego

1 żółtko do posmarowania ciasta

ketchup

1/2 zielonej papryki

 

 

 

 

Ciasto dzielimy na cienkie paski. Najlepiej samemu dobrać sobie długość i ilość paseczków w które zostaną zawinięte kiełbaski (zależy to od grubości i długości kiełbasek). Kiełbaski zawijamy do połowy. Ciasto smarujemy żółtkiem i paluszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między kiełbaskami. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni, aż ciasto będzie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika paluszki polewamy ketchupem (jako krew) i ozdabiamy papryką (paznokieć).

 

 

 

 

Źródło: "Przekąski na przyjęcia - Niezwykłe dania na spotkania towarzyskie i uroczystości".

 

 

 

 

Smacznego!


 


Podziel się
oceń
4
2

komentarze (10) | dodaj komentarz

Cynamonowy duszek do kawy na Halloween

środa, 26 października 2011 20:48

 

 

 

Dzisiejszym wpisem z serii "Dekorowanie potraw" proponuję posypkę cynamonową na kawę w kształcie duszka, czyli coś w klimacie Halloween. Wystarczy z brystolu lub tektury wyciąć nożyczkami lub żyletką wzór duszka i cynamonem lub startą czekoladą posypać przez małe sitko kawę z dodatkiem spienionego mleka. Efekt jest bardzo ciekawy, a do tego smaczny. Polecam.

 

 

 

 

 



Podziel się
oceń
7
0

komentarze (16) | dodaj komentarz

Fale Dunaju z jabłkami

poniedziałek, 24 października 2011 21:04

 

 

 

Przepis na Fale Dunaju dostałam od koleżanki z pracy, która po rodzinnej imprezie przyniosła kawałek do skosztowania. Ciasto tak bardzo mi posmakowało, że oczywiście musiałam je zrobić i oto efekt. Cząstki jabłek zatopione w cieście jasnym i ciemnym tworzą w przekroju ładnie wyglądające fale. Miękkie jabłka, ciasto kakaowe, masa budyniowa i mocno czekoladowa polewa sprawiają, że ciasto smakuje wyśmienicie. Gorąco polecam.

 

 

 

Ciasto:

5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1 kg jabłek (koniecznie szarej renety)

 

 

Masa:

1 kostka masła

1/2 litra mleka

2 łyżki mąki krupczatki

1 budyń śmietankowy (40g) (bez cukru)

8 łyżek cukru pudru

 

 

Polewa:

14 łyżeczek wody

14 łyżeczek cukru

1/2 kostki masła

4 łyżki kakao

 

 

 

Ciasto: Miękką margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo po jednym żółtku i całość ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dalej ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem (drewnianą łyżką). Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną (jasną) przekładamy do prostokątnej formy (34x23) wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao i wykładamy na ciasto jasne.   Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i układamy na ciemnym cieście brzuszkami do góry (w odległości około 3 cm), lekko dociskając. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

 

Masa: Z 1/2 litra mleka odlewamy 1/4 szklanki mleka. Do 1/4 szklanki mleka dodajemy mąkę krupczatkę i budyń i dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy do pozostałej części gotującego się mleka i energicznie mieszając gotujemy budyń. Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy po jednej łyżce przestudzony budyń. Ucieramy na gładką masę.

 

Na ostudzone ciasto wykładamy masę budyniową. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa zastygła.

 

 

Polewa: Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, masło oraz kakao. Na małym ogniu, ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania (masa ma tylko "pyknąć" - nie gotować!).

 

Lekko ostudzoną polewę wykładamy na ciasto z masą budyniową, wyrównujemy i wkładamy do lodówki.

 

 

Ciasto przechowujemy w lodówce lub w chłodnym miejscu, ale chwilę przed podaniem wyjmujemy z lodówki, żeby trochę się ogrzało, wówczas smak ciasta będzie lepiej wyczuwalny.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
5
1

komentarze (10) | dodaj komentarz

Chrupiące tarteletki z cebulką, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

piątek, 21 października 2011 21:22

 

 

 

Ku mojej uciesze, dostałam od koleżanki książkę Pascala Brodnickiego "Po prostu gotuj!" i muszę przyznać, że przepisy są bardzo ciekawe, godne uwagi i na pewno sukcesywnie będę prezentowała je na blogu. Moją uwagę zwróciły tarteletki z chleba tostowego, zapiekane w piekarniku, a potem wypełnione podsmażonymi suszonymi pomidorami z cebulką, a całość posypana zmielonymi orzechami włoskimi. Tak jak w nazwie, tarteletki są naprawdę chrupiące, prezentują się wykwintnie, a połączenie smaków daje ciekawy efekt. Świetny pomysł jako przekąska na przyjęcia. Tarteletki najlepiej podawać zaraz po przygotowaniu, daje to gwarancję, że pieczywo pozostanie chrupiące.

 

 

 

Przepis na 12 tarteletek:

 

 

12 pszennych tostów

100 g masła

 

 

Farsz:

500 g cebuli

4 łyżki oleju

100 g suszonych pomidorów w zalewie

suszony tymianek oraz suszona bazylia (do smaku)

sól, pieprz

 

 

Do posypania:

30 g zmielonych orzechów włoskich

 

 

 

Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do ostudzenia. Z każdej kromki chleba tostowego odkrawamy skórkę i rozwałkowujemy tosty tak, żeby swobodnie wypełniły dołek formy na muffinki. Dołki smarujemy roztopionym masłem, układamy w nich tosty, które również smarujemy z wierzchu roztopionym masłem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni (bez termoobiegu przez 8-10 minut).

 

Przygotowujemy farsz: Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż cebula będzie złocista. Dodajemy do niej pomidory pokrojone w paseczki i wszystko razem smażymy przez  5-10 minut. Doprawiamy do smaku tymiankiem, bazylią, pieprzem i solą. Tak przygotowanym farszem napełniamy koszyczki tostowe i posypujemy zmielonymi orzechami włoskimi.

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
3
3

komentarze (14) | dodaj komentarz

Sałatka z pieczarek i jajek ze szczypiorkiem

poniedziałek, 17 października 2011 19:49

 

 

 

Jeśli lubicie pieczarki, jajka i szczypiorek, to ta sałatka jest jak najbardziej dla Was. Polecam.

 

 

 

 

Dla 3-4 osób:

 

 

1/2 kg pieczarek

3 jajka ugotowane na twardo

pęczek szczypiorku

majonez

sól, pieprz

 

 

 

 

Pieczarki oczyszczamy, obieramy i w całości gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ostudzeniu kroimy w drobną kostkę. Ugotowane i ostudzone jajka kroimy w kostkę. Całość łączymy z majonezem (ilość według uznania). Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony szczypiorek i delikatnie mieszamy.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Tasty Blog na Facebook'u

sobota, 15 października 2011 17:44

 

Zapraszam na stronę Tasty Blog na Facebook'u.

 

       Adres strony


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Pasztet z selera

środa, 12 października 2011 20:05

 

 

 

Taki pasztet to gratka dla wielbicieli selera. Ja za selerem średnio przepadam, ale muszę powiedzieć, że ten pasztet bardzo mi posmakował. Kromka chleba z masłem, na to plasterek pasztetu z selera i naprawdę fajne jedzenie, a do tego zdrowe. Pasztet ma kremową, delikatną  konsystencję, a smak selera nie jest bardzo dominujący.  Polecam.

 

 

 

1/2 kg selera (po obraniu)

1 duża cebula

125 g masła

1/2 szklanki wywaru grzybowego (może być z kostki)

1 łyżka sosu sojowego

2 ząbki czosnku

3 jajka

1/2 szklanki bułki tartej

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

pieprz (dosyć dużo)

sól

 

 

Selera oraz cebulę należy zetrzeć na tarce lub w malakserze na grubych oczkach warzywnych. Następnie warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wywar grzybowy, łyżkę sosu sojowego, oraz masło. Ciągle mieszając (na małym ogniu) doprowadzamy do rozpuszczenia masła i od tego momentu gotujemy około 1 - 1,5 godziny bez przykrywania (ja gotowałam dokładnie 1,5 godziny). Gotujemy do momentu, aż seler będzie całkiem miękki, ściemnieje, a masa będzie lekko zbita. Podczas gotowania trzeba uważać, bo masa z selera przywiera do dna garnka, dlatego bardzo ważne jest, żeby dosyć często mieszać i gotować na małym ogniu.

 

Kiedy seler ma już odpowiednią konsystencję, zestawiamy z ognia i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki chrzanu, roztrzepane lekko jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz i sól do smaku. Masę przekładamy do małej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (bez termoobiegu, grzałka górna i dolna)

 

 

 

Przepis z programu: "Ewa gotuje".

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (13) | dodaj komentarz

Nuggetsy z kurczaka

niedziela, 09 października 2011 22:13

 

 

 

 

Kawałeczki kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych i bułki tartej. Dzięki marynacie kurczak jest kruchy i delikatny. Nuggetsy podałam z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką z sałaty lodowej, pomidorów i ogórka z dodatkiem sosu sałatkowego typu "francuski". Nuggetsy idealnie też smakują jako przekąska na zimno. Polecam.

 

 

 

Przepis dla 3-4 osób:

 

 

 

600 g filetów z kurczaka

100 g płatków kukurydzianych

5 łyżek bułki tartej

2 jajka


 

Marynata:

3 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oleju

5 łyżek sosu sojowego

szczypta imbiru

szczypta soli i pieprzu


 

 

Filety oczyszczamy i kroimy w nieduże kawałki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy i zalewamy nią mięso. Całość przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny (mieszamy od czasu do czasu).  Płatki kukurydziane wsypujemy do woreczka i rozgniatamy. Mieszamy z bułką tartą. Kawałki kurczaka zanurzamy w roztrzepanych jajkach, a następnie dokładnie obtaczamy w panierce. Nuggetsy smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Zupa-krem z ziemniaków z prażonymi płatkami migdałów

środa, 05 października 2011 20:36

 

 

 

 

Już kiedyś wspomniałam, że bardzo lubię zupy kremy. Tę zupę podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz  pt. "Ewa gotuje". Urzekła mnie swoim pięknym kolorem oraz tym, że podana została z prażonymi płatkami migdałów. Oczywiście, kto nie lubi migdałów może śmiało zaserwować zupę z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Krem również dobrze smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.

 

 

 

Dla 3 osób:

 

1/2 kg ziemniaków (po obraniu)

1 średnia marchewka

1 średni korzeń pietruszki

kawałek selera (około 6 dag)

1 mała cebula

1 litr wywaru jarzynowego (może być z kostki)

1 łyżka oleju

sól, pieprz

jagurt naturalny

prażone migdały (ilość według uznania) lub groszek ptysiowy

 

 

 

Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na łyżce oleju, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmiękną i tym samym nabiorą aromatu. Wywar jarzynowy (może być z kostki) doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości.  Zupę miksujemy na gładki i aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Na talerzu krem ozdabiamy kleksami z jogurtu i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (8) | dodaj komentarz

Jajko i majonez zgrany duet

niedziela, 02 października 2011 20:52

 

 

 

Tym wpisem otwieram nową kategorię o nazwie "Dekorowanie potraw". Uwielbiam gotować, ale wielką przyjemność sprawia mi też podawanie w ładny sposób jedzenia, dekorowania go, układania na talerzykach - wszystko tak, żeby wygląd jeszcze bardziej zachęcał do zasmakowania potrawy. Większość pomysłów jest Wam zapewne znana, ale mam nadzieję, że choć trochę zainspiruję Was, podpowiem oraz zachęcę do tworzenia smacznych pomysłów na podanie jedzenia.

 

 

Moją pierwszą propozycją są jajka z majonezem. Bardzo fajnym pomysłem jest wyciśnięcie na połówki jajka majonezu przez szprycę do dekorowania ciast i tortów. Majonez prezentuje się wtedy bardzo ładnie. Dodatkowo w środek można włożyć do dekoracji koperek, a talerzyk udekorować gałązkami koperku.


Podziel się
oceń
23
4

komentarze (15) | dodaj komentarz

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025522
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl