Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pająki z krakersów

wtorek, 30 października 2012 9:19

 

 

 

Smaczna i prosta przekąska na Halloween dla tych, którzy nie boją się pająków. Te nieszkodliwe pajączki zrobione są z krakersów, paluszków, serka śmietankowego i oliwek.

 

 

 

 

okrągłe krakersy

paluszki

śmietankowy serek kanapkowy

oliwki

 

 

 

 

Krakersy smarujemy serkiem z jednej strony. Paluszki łamiemy na małe kawałki i układamy na krakersach jako nóżki. Przykrywamy drugim krakersem. Z oliwek robimy oczy.

 

 

 

 

Źródło: http://allrecipes.pl/

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (2) | dodaj komentarz

Przeraźliwe gałki oczne

poniedziałek, 29 października 2012 20:45

 

 

 

Zakrwawione gałki oczne zrobione z kanapkowego serka śmietankowego, oliwek i ketczupu. Bardzo ładnie prezentują się na odwróconych kieliszkach. Myślę, że będą ciekawą i smaczną propozycją na Halloween.

 

 

 

kanapkowy serek śmietankowy

czarne oliwki

ketczup

 

 

 

Z serka formujemy małe kuleczki. Oliwki kroimy w plasterki i kładziemy na każdej kuleczce. Z ketczupu tworzymy paseczki. Wstawiamy do lodówki.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
10
3

komentarze (2) | dodaj komentarz

Bezowe duszki

poniedziałek, 29 października 2012 17:16

 

 

 

 

Bezowe duszki wcale nie straszą, a poprawiają humor. Są pyszne, słodkie i bardzo kruche.

 

 

 

 

Przepis na około 20 bez:

 

 

2 białka

200 g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka soku z cytryny

cukiernicze perełki złote i srebrne do dekoracji (można użyć też roztopionej czekolady)

krem czekoladowy lub orzechowy do chleba

 

 

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy (po jednej łyżce) cukier puder (100 g na jedno białko), aż się połączy z pianą. Następnie dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny i dalej ubijamy, aż piana stanie się lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa cukierniczego) tworzymy małe bezy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (bez termoobiegu, poziom góra-dół) i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę). Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekły. Po upływie 30 minut, wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy w piekarniku na całą noc. Przez ten czas bezy skruszeją. Na drugi dzień z perełek tworzymy nos i oczy, które przyklejamy na odrobinie kremu czekoladowego.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 


Podziel się
oceń
13
2

komentarze (17) | dodaj komentarz

Zupa - krem z kukurydzy z wędzonym łososiem

sobota, 20 października 2012 9:22

 

 

 

 

Idealna zupa dla tych, co lubią kukurydzę. Zupa jest słodka, kremowa, a dodatek wędzonego łososia świetnie komponuje się ze smakiem kukurydzy.

 

 

 

 

 

Dla 4-5 osób

 

2 puszki kukurydzy

1 litr bulionu warzywnego

4 ziemniaki

1 szklanka mleka

10 dag łososia wędzonego

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

szczypiorek

 

 

 

 

 

Na gorący bulion wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.  Wyjmujemy kilka kawałków ziemniaków. Następnie dodajemy kukurydzę wraz z zalewą (kilka ziarenek odkładamy do dekoracji) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolejne 10 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na gładki krem. Wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia. Wędzonego łososia kroimy w paseczki. Zupę doprawiamy zmieloną gałką muszkatołową i pieprzem oraz ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do miseczek, wrzucamy odłożone wcześnie ziemniaki i ziarna kukurydzy. Dekorujemy wędzonym łososiem i szczypiorkiem.

 

 

 

 

Rada: Nie należy solić zupy podczas gotowania, bo ziarna kukurydzy stwardnieją.

 

 

 

 

 

Źródło: Świat Kobiety - 101 Przepisów, Tom 5

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
6
2

komentarze (7) | dodaj komentarz

Ciasto marchewkowe

sobota, 13 października 2012 19:55

 

 

 

 

Ciasto marchewkowe, według mnie, jest jednym z lepszych ciast na jesienne, zimne, ponure dni. Ciasto jest bardzo wilgotne, a dzięki dodatkowi cynamonu i gałki muszkatołowej aromatyczne. W smaku przypomina trochę piernik. Jest bardzo proste i szybkie do zrobienia.

 

 

 

 

400 g mąki tortowej

6 jajek

400 g cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka cynamonu

1/2 łyżku startej gałki muszkatołowej

450 ml oleju (można dać mniej, bo ciasto jest trochę tłuste)

400g startej drobno marchewki (nie na łezkach, tylko na jeszcze drobniejszych oczkach)

 

 

 

 

 

Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w misce. W drugiej misce ubijamy lekko jajka, wlewamy olej, dodajemy startą marchewkę i mieszamy dokładnie łyżką. Zawartość tej miski wlewamy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Prostokątną formę o wymiarach 35x28 cm smarujemy masłem, wylewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 1 godzinę w 160 stopniach (termoobieg 140).

 

 

 

 

Źródło: "Ciasta na każdą okazję" - opracowanie Monika Jankowska-Kapica

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

 

 


Podziel się
oceń
12
4

komentarze (27) | dodaj komentarz

Soczyste pałki z kurczaka w majonezie

niedziela, 07 października 2012 11:28

 

 

 

 

Pałki z kurczaka zapiekane pod "pierzynką" majonezowo-musztardową. Dzięki temu, że pieczone są pod folią aluminiową wychodzą soczyste i aromatyczne. Mięso podałam z kapustą  pekińską z sosem vinegrette.

 

 

 

 

1 kg pałek z kurczaka (około 9 sztuk)

1 szklanka majonezu

4 łyżki ostrej musztardy

4 ząbki czosnku

1 kostka bulionowa drobiowa

1-2 łyżki oleju lub oliwy

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka zmielonego pieprzu

1 łyżeczka ostrej mielonej papryki

 

 

 

 

 

 

Pałki myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Zmiażdzony czosnek ucieramy na pastę z pokruszoną kostką rosołową, olejem, solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowaną pastą nacieramy mięso, przykrywamy i wkładamy do lodówki na godzinę. Dużą blachę (tę z piekarnika) wykładamy folią aluminiową (zostawiamy sporo do zawinięcia), układamy mięso. Majonez mieszamy z musztardą i smarujemy grubą warstwą mięso. Zakrywamy folią (stroną matową do zewnątrz). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i przeczemy przez 1 godzinę. 20 minut przed końcem odginamy folię, żeby pałki ładnie się zarumieniły.

 

 

 

 

 

Źródło: "Moje gotowanie", nr 8/2012

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
15
6

komentarze (1) | dodaj komentarz

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906418
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl