Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Ciasto dyniowe

środa, 30 października 2013 20:35

 

ciasto22a.JPG

 

 

 

Przepyszne ciasto dyniowe z dodatkiem skórki z mandarynki, która podkreśla smak ciasta. Całość dopełnia słodka polewa. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach.

 

 

 

 

 

Ciasto:

 

250 g purée z dyni (przepis tutaj)

200 g masła

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

skórka starta z 2 mandarynek

3 jajka (oddzielamy żółtka od białek)

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

 

 

Dodatkowo na polewę:

 

50 g białej czekolady lub 5 łyżek cukru pudru lub 3 łyżki dżemu pomarańczowego

 

 

 

 

Masło przekładamy do garnka i roztapiamy na małym ogniu, cały czas mieszając, uważając, aby nie podgrzać masła zbyt mocno. Dodajemy cukier i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Zestawiamy z ognia i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy purée z dyni, skórkę z mandarynek i mieszamy (masa może być lekko ciepła). Odlewamy 1/2 szklanki masy na polewę, a do reszty masy (tej większej) dodajemy żółtka i mieszamy łyżką.

 

Do drugiego garnka  przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i w 3 partiach wsypujemy do ciasta, bardzo dokładnie mieszając łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, bardzo delikatnie mieszając.

 

Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 45 minut, do suchego patyczka.

 

 

 

 

Polewa:

 

Do odłożonej masy dodajemy białą czekoladę lub cukier puder lub dżem pomarańczowy i dokładnie mieszamy. Następnie rozprowadzamy polewę na ostudzonym cieście. Ja dodałam cukier puder.

 

 

 

 

 

Źródło: Kwestia Smaku

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

ciasto33a.JPG

 

ciasto44a.JPG

 

ciasto55a.JPG

 

ciasto11a.JPG


Podziel się
oceń
11
5

komentarze (2) | dodaj komentarz

Purée z dyni

niedziela, 27 października 2013 18:49

 

puree33a.JPG

 

 

 

Purée z dyni często wykorzystywane jest do ciast i innych potraw. Można je przechowywać 2-3 dni w lodówce. Można również zamrozić i dzięki temu  cieszyć się potrawami z dyni cały rok.

 

 

 

 

 

 

Dynię kroimy na kawałki, oczyszczamy i każdy kawałek owijamy folią aluminiową. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy kawałki dyni i pieczemy w piekarniku góra-dół w 180 stopniach przez 60 minut.  Studzimy. Wydrążamy miąższ i miksujemy na gładkie purée.

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 

puree22aa.JPG

 

puree11a.JPG


Podziel się
oceń
9
2

komentarze (2) | dodaj komentarz

Kalendarz

« październik »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025525
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl