Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Ciasto pomarańczowo - czekoladowe

wtorek, 30 listopada 2010 18:56

 

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe

 

 

Ciasto pomarańczowo-czekoladowe jest bardzo delikatne i puszyste, a lukier pomarańczowy jest doskonałym akcentem, który dodaje mu dodatkowej słodyczy. Ciasto ładnie wygląda i pysznie smakuje. Polecam.  

 

 

Ciasto:

200 g mąki

200 g cukru pudru

200 g masła

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy

skórka starta z 1/2 pomarańczy

 

Lukier:

200 g cukru pudru

2 i 1/2 łyżki soku z pomarańczy

 

 

 

// 200 g cukru pudru200 g cukru pudru2 łyżki kakao4 jajka2 łyżki mleka3 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczyskórka starta z 1/2 pomarańczy2 i 1/2 łyżki soku z pomarańczy200 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. Stopniowo dodajemy jajka i dalej dokładnie ucieramy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mleko i dokładnie mieszamy. Do drugiej połowy ciasta dodajemy sok z pomarańczy i skórkę. Tortownicę o średnicy 20-23 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Nakładamy na przemian łyżką obie masy, delikatnie rozprowadzamy na tortownicy i mieszamy widelcem tak, aby powstał efekt marmuru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (termoobieg 170) przez około 40-50 minut (do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu zostawiamy w formie kilka minut do ostygnięcia, a potem przekładamy na metalową kratkę.

 

Lukier: Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z pomarańczy i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Lukier rozprowadzamy na ostudzonym cieście i pozostawiamy do zastygnięcia.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

niedziela, 28 listopada 2010 18:20

 

Zapiekanka ryżowa z jabłkami

 

 

Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem i suszonymi żurawinami. Ta słodka, cynamonowo-jabłkowa zapiekanka może być podana na obiad jako gorące danie lub na zimno jako deser.

 

 

Dla 4 osób:

 

1 kg jabłek

2 szklanki ryżu

1 litr mleka

1/2 szklanki cukru + 10 łyżek

1/2 kostki masła (100 g)

3 białka

100 g suszonej żurawiny

1 płaska łyżeczka cynamonu

szczypta soli

 

 

// 2 szklanki ryżu1/2 szklanki cukru + 10 łyżek cukru1 opakowanie cukru waniliowegoszczypta soli1 litr mleka1 płaska łyżeczka cynamonupół kostki masła ( 100g )1 kg jabłek10 dag suszonych żurawin';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

 

//

 

Ryż  opłukujemy w zimnej wodzie, osączamy, wsypujemy do garnka, zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy masło, sól i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż zgęstnieje i będzie miękki. Po ugotowaniu ryż zestawiamy z ognia, dodajemy żurawinę, 6 łyżek cukru, cukier waniliowy, cynamon i dokładnie wszystko mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka z odrobiną wody, posypujemy 4 łyżkami cukru i dusimy na mały ogniu do miękkości, podlewając w razie potrzeby wodą. Żaroodporne naczynie smarujemy margaryną  i połowę ryżu wykładamy jako pierwszą warstwę, drugą warstwę jabłka, a trzecią znowu ryż. Białka ubijamy z 1/2 szklanki cukru i wykładamy na wierzch zapiekanki. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 30 minut.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (0) | dodaj komentarz

Tosty czekoladowe

czwartek, 25 listopada 2010 19:12

 

Tosty czekoladowe

 

 

Chrupiące tosty czekoladowe, posypane cukrem pudrem z cynamonem i polane ulubionym dżemem lub konfiturą, to ciekawa propozycja  bardzo czekoladowego deseru. Polecam.

 

 

8 kromek białego pieczywa tostowego

50 g czekolady deserowej

150 ml mleka

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

masło lub olej

dżem lub konfitura

 

 

// 50 g czekolady deserowej1 jajkodżem lub konfitura150 ml mleka1/2 łyżeczki mielonego cynamonumasło lub olej8 kromek białego pieczywa tostowego';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wrzucamy do rondelka i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada rozpuści się. Lekko studzimy. W większej misce rozbijamy jajko, wlewamy ciepłe mleko czekoladowe i ubijamy trzepaczką. Odkrawamy skórkę z chleba tostowego, a każdą kromkę kroimy w trójkąty. Każdy trójkąt zanurzamy w masie czekoladowej i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju lub maśle przez parę minut, aż kromki staną się chrupiące. W połowie smażenia przewracamy na drugą stronę. Cynamon wymieszać z cukrem pudrem i posypać nim tosty. Podajemy z dżemem lub konfiturą. Można przyozdobić kleksem bitej śmietany.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną

poniedziałek, 22 listopada 2010 18:02

 

Schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną

 

 

Kolejna propozycja przygotowania kotleta schabowego. Tym razem na słodko z ananasem, żurawiną oraz serem żółtym. Takie kotlety najlepiej smakują z ryżem z dodatkiem kurkumy oraz ze smażonymi plasterkami ananasa.

 

Składniki na 4 porcje:

 

4 kotlety schabowe

4 plastry ananasa

4 plastry żółtego sera

4 łyżeczki żurawiny

jajko, mąka, bułka tarta

sól, pieprz

 

 

// sól, pieprz4 plastry ananasa4 plastry żółtego sera4 kotlety schabowejajko, mąka, bułka tarta';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy (mąka, jajko, bułka tarta) i smażymy. Na każdy kawałek kotleta schabowego  kładziemy plaster ananasa, w środek ananasa nakładamy łyżeczkę żurawiny, a na ananasa dajemy plasterek żółtego sera, w którym robimy dziurkę tak, żeby żurawina znalazła się w otworze. Tak przygotowane mięso zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez około 10-15 minut, aż ser się roztopi.

 

Smacznego!

 

Schabowe zapiekane z ananasem i żurawiną


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Owocowe kanapeczki

piątek, 19 listopada 2010 18:04

 

Owocowe kanapeczki

 

 

Owocowe kanapeczki, to  cząstki jabłek upieczone w kruchym cieście, posypane cukrem pudrem i cynamonem.

 

 

Przepis na około 37 ciasteczek:

 

Ciasto:

50 dag mąki

25 dag margaryny

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki śmietany 18%

3 żółtka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie:

3 - 4 jabłka

cukier puder

 

Do dekoracji:

cukier puder

cynamon

 

 

// 50 dag mąki cukier puder1/2 szklanki cukru1/2 szklanki śmietany 18%cynamon25 dag margaryny3 - 4 jabłka2 łyżeczki proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Margarynę siekamy z mąką, dodajemy żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chłodzimy 30 minut w lodówce.  W międzyczasie jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na niezbyt grube cząstki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 1 cm. Szlanką wykrawamy w cieście krążki o średnicy około 9 cm. Resztki ciasta szybko zagniatamy, rozwałkowujemy i wykrawamy kolejne krążki. Na połowie każdego krążka układamy po 2 cząstki jabłka. Owoce na cieście oprószamy cukrem pudrem, posługując się sitkiem. Następnie przykrywamy jabłka wolną częścią ciasta. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzamym do 200 stopni przez 20 minut. Zanim ciasteczka ostygną posypujemy je cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Podajemy po lekkim ostudzeniu.

 

Smacznego! 

 

Owocowe kanapeczki


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Zupa marchewkowa z curry

wtorek, 16 listopada 2010 18:40

 

Zupa marchewkowa z curry

 

 

Połączenie marchewki z curry sprawia, że zupa ma oryginalny smak. Jest słodka, a jednocześnie pikantna.  Polecam wszystkim tym, którzy gustują w nietypowych smakach.

 

 

Dla 3 osób:

 

1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)

1/2 kg marchewki

1 średnia cebula

2 łyżki masła

1 płaska łyżeczka przyprawy curry

sól, pieprz

 

 

 

// 1 litr bulionu drobiowego (może być z kostki)1 płaska łyżeczka przyprawy curry2 łyżki masła1/2 kg marchewki1 średnia cebula';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem, aż będą miękkie. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy 5 minut na roztopionym maśle i przekładamy do garnka z zupą. Gotujemy jeszcze parę minut. Następnie dodajemy przyprawę curry, a także sól i pieprz do smaku.  

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Racuszki twarogowe

niedziela, 14 listopada 2010 12:25

 

Racuszki twarogowe

 

 

Bardzo puszyste i delikatne racuszki z dodatkiem twarogu. Idealnie smakują z ulubioną konfiturą lub dżemem, a także posypane cukrem pudrem.  

 

 

Składniki na 15 małych racuszków: 

  

20 dag twarogu 

125 ml mleka

2 jajka

10 dag mąki

1 cukier waniliowy

3 łyżki cukru

konfitura, dżem, cukier puder

 

 

 

// 10 dag mąki1 cukier waniliowykonfitura, dżem, cukier puder3 łyżki cukru20 dag twarogu 2 jajka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg kruszymy i wkładamy do wysokiej miski. Dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, wlewamy mleko i całość miksujemy na gładkie ciasto o jednolitej konsystencji. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką (ciasto będzie bardzo gęste). Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto, formując małe zgrabne placuszki. Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.

 

Smacznego!

 

Racuszki twarogowe


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Sakiewki schabowe

czwartek, 11 listopada 2010 20:03

 

Sakiewki schabowe

 

 

Pieczarki i ser żółty zapieczone w sakiewce ze schabu. Idealne na wykwintny obiad. Elegancko prezentują się na stole. Polecam!

 

3 kotlety schabowe

30 dag pieczarek

1 cebula

3 plasterki żółtego sera

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

łyżka masła

sól, pieprz

 

 

// 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego3 plasterki żółtego sera30 dag pieczarek1 cebula3 kotlety schabowe';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//


 

Mięso rozbijamy na dosyć cienkie i duże kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Drobno pokrojoną cebulę  szklimy na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem i dalej podsmażamy, aż płyn odparuje. Na koniec dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i dokładnie mieszamy. Podsmażone pieczarki kładziemy na środku kawałka mięsa, przykrywamy plasterkiem żółtego sera i kształtujemy sakiewki, które związujemy mocno nitką. Sakiewki układamy w żaroodpornej formie, której dno polewamy olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 minut, podlewając mięso od czasu do czasu powstałym sosem.

 

Smacznego!

 

Sakiewki schabowe


Podziel się
oceń
6
3

komentarze (9) | dodaj komentarz

Biszkopt z kremem waniliowym

poniedziałek, 08 listopada 2010 19:17

 

Biszkopt z kremem waniliowym

 

 

Puszysty biszkopt przełożony kremem waniliowym, to połączenie delikatnego ciasta i słodkiego kremu. Idealna propozycja do kawy i herbaty.

 

Biszkopt:

5 jajek

15 dag mąki tortowej

15 dag cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Krem:

4 jajka

15 dag cukru

1 cukier waniliowy

1 szklanka mleka

1 kostka masła

 

// 15 dag mąki tortowej15 dag cukru pudru1 cukier waniliowy5 jajek15 dag cukru4 jajka1 kostka masła1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

Biszkopt:  Białka ubijany na sztywno, dodajemy cukier puder i dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. Dokładnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę (20x35) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut.  

 

Krem: Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do białości trzepaczką na małym ogniu. Do ubitej masy jajecznej wlewamy bardzo powoli gotujące się mleko i  wszystko razem dalej mieszamy na małym ogniu, aż masa zacznie się gotować i stanie się gęsta. Krem ostudzić. Miękkie masło ucieramy ręcznym mikserem i dodajemy po jednej łyżce kremu, cały czas miksując, aż krem stanie się gładki i puszysty.

 

Biszkopt przekroić i przełożyć kremem.

 

Smacznego! 

 

Biszkopt z kremem waniliowym


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (3) | dodaj komentarz

Forszmak

sobota, 06 listopada 2010 17:41

 

Forszmak

 

Forszmak z kurczaka, pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. W okresie jesienno-zimowym bardzo często przygotowuję  go jako danie na gorąco na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie. Idealnie smakuje z pieczywem.

 

 

3 udka z kurczaka

40 dag pieczarek

5-6 ogórków konserwowych

2 czerwone papryki

4 łyżki koncentratu pomidorowego

włoszczyzna (może być mrożona)

sól, pieprz

 

// sól, pieprz5-6 ogórków konserwowych4 łyżki koncentratu pomidorowego40 dag pieczarek2 czerwone paprykiwłoszczyzna (może być mrożona)';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

Z udek oraz drobno posiekanej włoszczyzny gotujemy rosół. Pieczarki kroimy w cienkie paski i podsmażamy na maśle, aż płyn odparuje. Na patelni, na odrobinie oleju, podsmażamy pokrojoną w kostkę paprykę oraz ogórki konserwowe. Mięso z udek drobno kroimy, a następnie wrzucamy do rosołu. Dodajemy także podsmażoną paprykę z ogórkami oraz pieczarki. Lekko mieszamy i gotujemy około 25 minut. Do forszmaku dodajemy koncentrat pomidorowy. Można zagęścić  łyżką mąki rozmieszanej z odrobiną wody. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Smacznego!


Podziel się
oceń
13
1

komentarze (8) | dodaj komentarz

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027477
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl