Bloog Wirtualna Polska
Są 1 259 572 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Zrolowany ser żółty

wtorek, 29 listopada 2011 22:30

 

 

 

Zrolowane plasterki żółtego sera przewiązane szczypiorkiem, to moja kolejna propozycja z serii "Dekorowanie Potraw". Tak podany ser serwuję często na wszelkich przyjęciach -  prezentuje się bardzo ładnie i smacznie.


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Jajeczny jeżyk

czwartek, 24 listopada 2011 18:47

 

 

 

Tym razem propozycja dla najmłodszych. Taki kolorowy jeżyk na pewno będzie zachętą dla niejadków.

 

 

 

2 kromeczki chleba

2 plasterki pomidora

1 ugotowane jajko

1 łyżka twarogu/gęstej śmietany

szczypiorek

sól, pieprz

 

 

 

Jajko rozgniatamy widelcem, dodajemy łyżkę twarogu lub gęstej śmietany, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Z plastrów pomidora zdejmujemy skórkę, a szczypiorek kroimy na kawałki długości około 3 cm. Na kromce chleba (można wyciąć kształt szklanką) układamy plasterek pomidora na którym kładziemy porcję masy jajecznej i wbijamy jako kolce szczypiorek.

 

 

 

 

Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego - "Obiad w pół godziny"

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
8
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Velouté z kurczaka

niedziela, 20 listopada 2011 21:10

 

 

 

Ta pyszna zupa pochodzi z kuchni francuskiej. Velouté znaczy "zupa krem", a jako przymiotnik - "aksamitny". I faktycznie, taka też jest - aksamitna, a smak kurczaka wcale nie jest dominujący, tylko bardzo delikatny. Zupę najlepiej podać z grzankami z chleba tostowego upieczonymi na oleju z dodatkiem czosnku, który nada zupie lekko czosnkowego posmaku. Oczywiście, grzanki można śmiało zastąpić groszkiem ptysiowym. 

 

 

 

 

Dla 3 osób:

 

350 g filetu z kurczaka

1 średnia cebula

5 dag masła

1 litr bulionu (z kostki rosołowej)

6 łyżek śmietanki 36%

 

 

Grzanki:

5 kromek chleba tostowego

parę łyżek oleju

3-4 ząbki czosnku

 

 

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle, aż będzie złocista. Kurczaka oczyszczamy i też kroimy w bardzo drobną kostkę (na około pół centymetra) i wrzucamy do podsmażonej cebulki. Zalewamy gorącym bulionem, ugotowanym z 2 kostek rosołowych drobiowych, przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy pod przykryciem około 7 minut. Zupę miksujemy, a na koniec dodajemy śmietankę. Po dodaniu śmietanki zupy już nie gotujemy, bo straci smak. Zupę rozlewamy do miseczek i podajemy z grzankami.

 

Grzanki: Kromki chleba tostowego kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni trochę oleju i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę go podsmażamy. Wrzucamy kawałki pieczywa i smażymy, aż grzanki nabiorą złocistego koloru.

 

 

 

Źródło: "Kuchnie Świata- Kuchnia Francuska".

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Aromatyczna czekolada

czwartek, 17 listopada 2011 20:41

 

 

 

Uważam, że nic tak nie rozgrzewa i nie poprawia humoru w zimne, jesienne wieczory jak gorąca czekolada i interesująca książka. Dlatego też, zapraszam Was na aromatyczną czekoladę z nutką cynamonu i wanilii.   Satysfakcja gwarantowana. Gorąco polecam!

 

 

Przy okazji bardzo polecam książkę Ewy Stec - "Polowanie na Perpetuę".  Jest to sprawnie napisana powieść obyczajowa z wątkiem kryminalnym, a całość doprawiona jest szczyptą dowcipu. Bohaterką jest Agata, matka dwojga niesfornych dzieci oraz żona zapracowanego męża, no i Perpetua, piękna kolumbijska zakonnica, która dokładnie namiesza w życiu Agaty. Książka pełna humoru i zaskakujących zwrotów akcji, którą czyta się jednym tchem. Polecam :-)

 

 

 

Przepis na 3 filiżanki czekolady:

 

 

1/2 tabliczki czekolady deserowej

1/2 tabliczki czekolady mlecznej

1 i 1/2 szklanki mleka

3 łyżki cukru

1/2 laski wanilii

1 laska kory cynamonu

szczypta startej gałki muszkatołowej (ewentualnie do posypania)

 

 

 

Mleko gotujemy z cukrem, cynamonem i wanilią. Jeśli używamy mleka z kartonu, to wystarczy mleko mocno zagrzać. Natomiast, laskę  wanilii można zastąpić cukrem waniliowym (pół torebki), a korę cynamonu -  mielonym cynamonem (szczypta). W sumie, to już ilość przypraw według uznania. Po zagotowaniu/zagrzaniu mleka, zestawiamy z ognia, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. W tym czasie mleko przejdzie aromatem cynamonu i wanilii. Po upływie tego czasu, wyjmujemy przyprawy, wrzucamy kostki czekolady i na małym ogniu, cały czas mieszając rozpuszczamy czekoladę - nie gotujemy. Gorącą czekoladę przelewamy do filiżanek i posypujemy gałką muszkatołową.

 

 

 

Źródło: "Desery na każdą okazję".

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (8) | dodaj komentarz

Ciasto jogurtowe

piątek, 11 listopada 2011 16:31

 

 

 

Przepis na to ciasto pochodzi z bloga Qualietty "Skarbnica Smaków". Qualietta tak bardzo zachęcała mnie do zrobienia tego ciasta, że w końcu skusiłam się i wcale nie żałuję. Ciasto wyszło wilgotne, mięciutkie i o bardzo wyczuwalnym smaku jogurtu. No a do tego robi się je bardzo szybko, więc ma same zalety. Polecam.

 

 

 

3 jajka

300 g mąki pszennej

1/2 kostki miękkiego masła

200 g jogurtu naturalnego

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

parę kropel aromatu migdałowego lub waniliowego

 

 

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, do momentu, aż masa będzie biała. Ciągle ubijając dodajemy miękkie masło, a potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Na koniec wlewamy jogurt. Można według uznania dodać do smaku parę kropel aromatu migdałowego lub waniliowego. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką i wlewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut do suchego patyczka.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (15) | dodaj komentarz

Bezy

piątek, 04 listopada 2011 22:28

 

 

 

Bezy robiłam pierwszy raz. I musze się pochwalić, że jestem z nich dumna. Długo szukałam dobrego przepisu, zastanawiałam się, który wybrać i zdecydowałam się na przepis Ewy Wachowicz z książki "Słodki świat". No i oczywiście nie  żałuję. Bezy wyszły bardzo kruche, słodziutkie i rozpływające się w ustach.

 

 

 

 

Przepis na około 30 bez:

 

 

3 białka

300 g cukru pudru

1/2 opakowania cukru waniliowego

sok z 1/2 cytryny

 

 

 

 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest ubita, stopniowo wsypujemy (po jednej łyżce) cukier puder (100 g na jedno białko), aż się połączy z pianą. Następnie dodajemy cukier waniliowy i sok z cytryny i dalej ubijamy, aż piana stanie się lśniąca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie łyżką lub rękawem cukierniczym (użyłam rękawa cukierniczego) tworzymy małe bezy. Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 130 stopni (bez termoobiegu, poziom góra-dół) i pieczemy przez 30 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach (można między nie włożyć drewnianą łyżkę).  Chodzi o to, żeby bezy bardziej się ususzyły, niż upiekły. Po upływie 30 minut, wyłączamy piekarnik, zamykamy drzwiczki i zostawiamy bezy w piekarniku na całą noc. Przez ten czas bezy skruszeją.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
7
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Kalendarz

« listopad »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
282930    

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5906419
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2633 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl