Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Kurczak w cieście francuskim

poniedziałek, 27 grudnia 2010 17:17

 

Kurczak w cieście francuskim

 

 

Chrupiące ciasto francuskie, delikatny i dobrze doprawiony kurczak z plasterkiem żółtego sera, to wszystko sprawia, że potrawa jest pyszna, a do tego  bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Polecam.

 

Składniki dla 2 osób:

 

1 średni filet z kurczaka

1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)

4 plastry żółtego sera

1 jajko

sól, pieprz

ostra mielona papryka

 

 

// 2 pojedyncze filety z kurczakaopakowanie ciasta francuskiego ( 275g )4 plastry żółtego sera1 jajkoostra mielona papryka';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

  

 

Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na pół.  Mięso lekko rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków robimy po 7 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku układamy filety z kurczaka i przykrywamy plastrami żółtego sera.

 

Zaplatamy ciasto: paski przekładamy na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paskami zostawiamy bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso wkładamy na około 15 minut do lodówki.

 

Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, a mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut, w zależności od tego, czy lubimy ciasto bardziej lub mniej przypieczone.  

 

Smacznego!

 

Kurczak w cieście francuskim


Podziel się
oceń
14
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Koreczki śledziowe

wtorek, 21 grudnia 2010 18:03

Koreczki śledziowe

 

 

Koreczki śledziowe są pyszne, proste do zrobienia, a do tego ładnie i kolorowo prezentują się na stole.

 

 

Przepis na około 16 koreczków śledziowych:

 

8 filetów śledziowych solonych tzw. Matjasów

strąk czerwonej papryki

1-2 kiszone ogórki

kawałek ostrego żółtego sera

zielone oliwki z pastą paprykową

wykałaczki

 

 

// zielone oliwki z pastą paprykowąkawałek ostrego żółtego sera8 filetów śledziowych solonych tzw. Matjasówstrąk czerwonej paprykiwykałaczki';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Filety śledziowe moczymy w mleku przez około 2 godziny, Osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy wzdłuż na pół na paski, te z kolei na krótsze kawałki, jeśli są zbyt długie. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w słupki. Ogórki i ser żółty też kroimy w słupki.

 

Na każdym pasku śledzia układamy słupek sera, ogórka i papryki, zwijamy i spinamy wykałaczką. Na czubek każdej wykałaczki wbijamy oliwkę.

 

Smacznego! 


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (4) | dodaj komentarz

Murzynek z kardamonem

poniedziałek, 20 grudnia 2010 17:55

 

Murzynek z kardamonem

 

 

Murzynek z kardamonem, to kolejny przepis z książki Ewy Wachowicz. Dodatek kardamonu  sprawia, że ciasto ma lekko pikantny, egzotyczny smak. Polecam. 

 

5 jajek

1 i 1/2 szklanki cukru

1 i 1/2 szklanki mąki tortowej

25 dag masła

7 łyżek wody

4 łyżki kakao

1/2 łyżeczki kardamonu mielonego

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

// 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej4 łyżki kakao5 jajek7 łyżek wody1/2 łyżeczki kardamonu25 dag masła1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Do garnka wlewamy 7 łyżek wody, wrzucamy masło i roztapiamy na małym ogniu. Następnie wsypujemy cukier i kakao. Podgrzewamy 5-7 minut, cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy cukier i kakao rozpuszczą się. Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy żółtka i miksujemy. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kardamonem i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ubijamy pianę z białek i łączymy z masą. 

 

Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną i opruszonej mąką formy keksowej (o długości 36 cm). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Rolada jabłkowa

czwartek, 16 grudnia 2010 17:36

 

Rolada jabłkowa

 

 

Rolada jabłkowa jest jednym z moich ulubionych ciast. Robi się ją bardzo szybko. Jest delikatna i bardzo wilgotna. Jabłka z cynamonem i puszystym biszkoptem sprawiają, że rolada smakuje wyśmienicie.

 

5 jajek

1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

2 opakowania cukru waniliowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cynamon (ilość według uznania)

 

 

// 2 opakowania cukru waniliowego5 jajek1 szklanka cukrucynamon (ilość według uznania1,5 kg jabłek (najlepiej szare renety)1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

 

[Listonic]

//

 

 

Jabłka: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, owoce kroimy w cząstki i układamy na dużej blasze dołączonej do wyposażenia piekarnika (30x40) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.

 

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy żółtka (po jednym) i dalej ubijamy. Do piany z białek wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na blachę z jabłkami, wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20-30 minut.

 

Gorące ciasto przykrywamy ściereczką i dużą deską i przewracamy papierem do góry. Blachę i papier do pieczenia zdejmujemy delikatnie z ciasta i na gorąco zwijamy, pomagając sobie ściereczką. Roladę pozostawiamy do ostudzenia.

 

Smacznego!

 

Rolada jabłkowa


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (4) | dodaj komentarz

Muffinki miodowe

niedziela, 12 grudnia 2010 12:12

 

Muffinki miodowe

 

 

Muffinki miodowe są delikatne, puszyste, wilgotne  i bardzo aromatyczne. Idealnie pasują do świątecznego klimatu.

 

 

Przepis na 12 miodowych muffinek:

 

250 g mąki

2 i 1/2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 jajko

100 g cukru

125 g miękkiego masła

100 g śmietany 18%

50 ml miodu sztucznego

100 ml mleka

 

 

// 100 g cukru1 jajko50 ml miodu sztucznego100 g śmietany 18%100 ml mleka125 g miękkiego masła2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Jajko ucieramy robotem ręcznym z cukrem, masłem, śmietaną, miodem i mlekiem. Do masy dodajemy mączną mieszankę i wszystko mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki połączą się. Papilotki napełniamy ciastem i muffinki pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Upieczone muffinki przekładamy na kratkę, do całkowitego ostudzenia.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
5

komentarze (1) | dodaj komentarz

Diablotki z kminkiem

czwartek, 09 grudnia 2010 18:49

 

Diablotki z kminkiem

 

 

Diablotki z kminkiem, to pyszne paluszki z ciasta francuskiego. Delikatne, chrupiące, idealne do czerwonego barszczu. Nie wymagają dużo pracy - wystarczy ciasto pokroić na dowolnej długości i szerokości paseczki, posypać kminkiem, zapiec w piekarniku i gotowe.

 

 

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

ziarna kminku do posypania

 

 

// 25 dag ciasta francuskiegoziarna kminku';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto francuskie kroimy w cienkie paseczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasek ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Pierniczki Świąteczne

poniedziałek, 06 grudnia 2010 16:02

 

Pierniczki Świąteczne

 

 

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a to znaczy, że jest już najwyższa pora na zrobienie pierniczków. I właśnie  wczoraj  piekłam  pierniczki, a w domu zapachniało już Świętami. Po upieczeniu przełożyłam je do szczelnie zamkniętego pojemnika, tak, żeby nie dochodziło powietrze, ponieważ, potrzebują one paru tygodni na to, aby zmiękły.  Parę dni przed Świętami dekorujemy pierniczki lukrem lub pisakami cukrowymi i wtedy wyglądają  bardzo kolorowo i wesoło. 

 

Dzisiaj, na potrzeby bloga udekorowałam parę pierniczków pisakami cukrowymi, a efekt widać na załączonych zdjęciach. 

 

Przepis na 30-40 pierniczków:

 

3 szklanki mąki

4 łyżki kakao

20 dag miodu sztucznego

20 dag cukru

1/4 kostki masła

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)

gotowy lukier, pisaki cukrowe do dekoracji

 

  

// 20 dag cukru1 jajko20 dag miodu sztucznego4 łyżki kakaogotowy biały lukier, pisaki cukrowe do dekoracji1 opakowanie przyprawy do piernika ( 20g )1/4 kostki masła1 łyżeczka proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w rondlu z łyżką wody, cały czas mieszając. Dodajemy przyprawę do piernika, zagotowujemy i studzimy. Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, wbijamy jajko i przestudzoną masę z rondla. Całość zagniatamy na elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę i po tym czasie rozwałkowujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy foremkami pierniczki. Układamy je na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy partiami po 10-15 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu pierniczki są twarde, dlatego po ostudzeniu przekładamy je do szczelnie zamkniętego pojemnika, aż skruszeją. Kilka dni przed świętami dekorujemy pierniczki lukrem lub cukrowymi pisakami.

 

Smacznego!

 

Pierniczki Świąteczne


Podziel się
oceń
3
1

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027492
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl