Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 788 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Życzenia Noworoczne

sobota, 31 grudnia 2011 9:46

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (9) | dodaj komentarz

Życzenia Świąteczne

środa, 21 grudnia 2011 19:18

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Krem buraczkowy z tymiankiem i pomarańczą

wtorek, 20 grudnia 2011 22:24

 

 

 

Kiedy zobaczyłam przepis na tę zupę-krem, wiedziałam, że koniecznie będę musiała jej spróbować. Raz, że jeszcze nigdy nie jadłam kremu z buraków, a dwa zainteresowało mnie połączenie tymianku z pomarańczą i burakami.  No i wyszedł bardzo ciekawy smak. Polecam tym, którzy lubią poeksperymentować  smakami.

 

 

 

 

65 dag małych buraczków

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

sok z 1/2 pomarańczy

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)

1 łyżka posiekanego świeżego tymianku

parę łyżek śmietany 18%

sól, pieprz

szczypiorek

 

 

 

 

Buraczki myjemy, osuszamy i zawijamy każdy osobno w folię aluminiową. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 60 minut. Odwijamy z folii, lekko studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.  W większym garnku rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i szklimy. Dodajemy buraki, tymianek oraz sól i pieprz. Podsmażamy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy skórkę pomarańczową oraz bulion. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Całość miksujemy na aksamitny krem. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem. Rozlewamy do miseczek i dekorujemy kleksem śmietany połączonej z posiekanym szczypiorkiem.

 

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn - Boże Narodzenie - Wydanie Specjalne 8/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (9) | dodaj komentarz

Kompot z suszonych owoców

poniedziałek, 19 grudnia 2011 19:48

 

 

 

Kompot z suszonych owoców jest bardzo smacznym dopełnieniem wigilijnych posiłków. U mnie w domu na wigilię jest zawsze i nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Do kompotu używam suszonych śliwek, jabłek, moreli, rodzynek, daktyli, fig, a dodatek kory cynamonu, goździków, skórki z pomarańczy i cytryny sprawia, że kompot nabiera specyficznego aromatu i smaku.

 

 

 

40 dag suszonych owoców

kawałek skórki z cytryny i pomarańczy

kawałek kory cynamonowej

4-5 goździków

15 dag cukru

 

 

 

Owoce przekładamy do większego garnka i zalewamy je wodą tak, żeby woda je tylko przykryła i pozostawiamy pod przykryciem najlepiej na całą noc. Na drugi dzień do owoców dolewamy 2,5 litra wody, dodajemy 15 dag cukru, skórkę z cytryny, pomarańczy, kawałek kory cynamonowej i goździki. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie, na małym ogniu gotujemy około pół godziny. Jeśli kompot jest zbyt słodki, to można dolać wody, a jeśli za mało, to dodać miodu. Kompot schładzamy. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
1
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Waniliowe gwiazdki z żurawiną

niedziela, 18 grudnia 2011 21:20

 

 

 

Wczoraj wzięłam się za robienie maślanych ciasteczek z żurawiną. W końcowym efekcie ciastka wyszły bardzo smaczne, niemniej jednak ciasto było bardzo kapryśne i zmęczyło mnie. Nie dało się za nic rozwałkować, nawet po schłodzeniu ponieważ kruszyło się. Ale znalazłam sposób na niego i odrywałam małe kawałki ciasta, rozpłaszczałam je lekko i wycinałam foremką, delikatnie wyciskając je na blaszkę. Ciasteczka najlepiej smakowały na drugi dzień, kiedy zrobiły się miękkie.

Ciasteczka mają waniliowo-maślany smak, a żurawina dopełnia ich smaku.

 

 

 

 

Przepis na 30-40 ciasteczek

 

 

300 g miękkiego masła

500g mąki pszennej

200 g cukru

100 g suszonej żurawiny

1/4 łyżeczki soli

kilka kropel olejku waniliowego

 

 

 

Miękkie masło ucieramy z solą i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Mieszając stopniowo wsypujemy cukier, a potem przesianą mąkę. Dodajemy posiekaną żurawinę i zagniatamy ciasto.

 

W przepisie stoi, że ciasto należy rozwałkować na grubość 1 cm i chłodzić przez 1 godzinę. Jak już wspomniałam na wstępie, moje ciasto nie dało się rozwałkować, więc podzieliłam je na dwie części, wsadziłam do woreczków i chłodziłam w lodówce przez godzinę. A potem, kiedy stwierdziłam, że ciasto dalej ciężko rozwałkować, odrywałam kawałki ciasta, spłaszczałam je na grubość 1 cm i wycinałam gwiazdki foremką.

 

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasteczka były miękkie, potem jak ostygły były lekko twarde, ale kruche, natomiast na drugi dzień już całkiem zmiękły.

 

 

 

 

Źródło: "Sól i Pieprz" - Grudzień 12/2011

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
6
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Tatar z łososia wędzonego

środa, 14 grudnia 2011 19:23

 

 

 

Jeśli chcecie zaskoczyć gości czymś wyjątkowym, a zarazem wykwintnym, to polecam tatara z  łososia wędzonego podanego jako przystawkę. Idealnie komponuje się z pieczywem w towarzystwie białego wina. Jestem pewna, że tak zaserwowany tatar zadowoli niejednego smakosza.

 

 

 

 

Dla 3-4 osób:

 

25 dag łososia wędzonego

1 średnia cebula

kilka ogórków konserwowych

kawałek papryki konserwowej

garść grzybków marynowanych

2 łyżeczki majonezu

1 łyżeczka startego chrzanu ze słoika

sól, pieprz

 

 

 

 

Łososia bardzo drobno kroimy. Dodajemy pokrojoną w też bardzo drobną kostkę: cebulę, pieczarki, paprykę oraz ogórki. Wszystko razem mieszamy z majonezem i chrzanem. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn Wydanie Specjalne - Boże Narodzenie - 8/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
4
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

Błyskawiczny piernik z suszonymi śliwkami

niedziela, 11 grudnia 2011 21:54

 

 

 

Bardzo lubię piec ciasta, zwłaszcza takie, które nie wymagają dużo czasu i większych umiejętności. I taki właśnie jest ten piernik. Robi się go w błyskawicznym tempie i nawet początkująca gospodyni nie będzie miała z nim problemu. No a do tego jest bardzo smaczny, wilgotny, a  suszone śliwki nadają mu świątecznego smaku.

 

 

 

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju

3 jajka

1 szklanka mleka 3,2%

1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka kakao

20 dag pokrojonych suszonych śliwek (użyłam kalifornijskich)

 

 

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy powoli olej i dalej ubijamy mikserem. Dodajemy mąkę przesianą z cynamonem, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i kakao. Następnie wlewamy mleko i dalej ubijając dodajemy dżem z czarnej porzeczki. Wsypujemy pokrojone śliwki i mieszamy ciasto łyżką. Formę keksową (32x11) wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 200 stopniach przez około 60 minut, do suchego patyczka. Muszę się przyznać, że śliwki w moim pierniku opadły (nie wiedzieć czemu), ale mnie to w niczym nie przeszkodziło, bo i tak był bardzo smaczny :-)

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn Wydanie Specjalne - Boże Narodzenie - 8/2011

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (14) | dodaj komentarz

Wafelki czekoladowo - orzechowe

środa, 07 grudnia 2011 20:24

 

 

 

Pyszne domowe wafelki przełożone masą czekoladowo - orzechową. Palce lizać! Polecam.

 

 

 

1 opakowanie wafli

1 kostka margaryny

1 szklanka mleka w proszku

3/4 szklanki cukru

3 łyżki kakao

2 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych

 

 

 

Margarynę i cukier zalewamy 1/2 szklanki wody i rozpuszczamy na małym ogniu cały czas mieszając. Podwyższamy ogień, tak, żeby rozpuszczona  margaryna "pyknęła". Zestawiamy z ognia i pozostawiamy na 20 minut do ostudzenia. Następnie wsypujemy stopniowo mleko i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy kakao oraz zmielone orzechy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Wafle smarujemy przestudzoną masą i układamy jeden na drugim, lekko dociskając. Całość przyciskamy deseczką, obciążamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (ja wstawiłam na całą noc).

 

 

 

Źródło: "Desery na każdą okazję".

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
5
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Muffinki - Reniferki

sobota, 03 grudnia 2011 21:32

 

 

 

Mikołaj tuż, tuż... A jak Mikołaj, to i renifery, które ciągną sanie z prezentami.  Dlatego też z okazji zbliżających się Mikołajek zrobiłam czekoladowe muffinki na wzór właśnie reniferów. Takie muffinki wyglądają bardzo zabawnie, a dekorowanie ich było dla mnie wielką frajdą. Bo jakby nie było, to nadal gdzieś tam w środku jestem małym dzieckiem. A muffinki same w sobie są pysznie czekoladowe, dlatego bardzo gorąco polecam.

 

 

 

 

Przepis na 16 muffinek:

 

3 jajka

1 szklanka cukru

2/3 szklanki oleju

1/2 szklanki śmietany 18%

2 niepełne szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)

1 torebka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 czubata łyżka kakao

wafle do dekoracji (rogi)

polewa czekoladowa (może być gotowa)

pisaki cukrowe (oczy, nos)

perełki cukrowe srebne (oczy)

cukier puder do posypania

 

 

 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie, bardzo powoli wlewamy olej, dalej miksujemy, a potem dodajemy śmietanę. Cały czas miksując wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciastem napełniamy formę muffinek wyłożoną papilotkami do 2/3 ich wysokości i pieczemy w 175 stopniach przez 25 minut. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy i ustawiamy na kratce, do całkowitego ostudzenia.

 

Rogi wycinamy z wafli. Nie ukrywam, że jest to trudne zadanie, przynajmniej dla mnie, ponieważ wafle są bardzo kruche i łamią się. Dlatego też, trzeba mieć do tego dużo cierpliwości.  Wycięte rogi pokrywamy polewą (wystarczy z jednej strony). Można użyć gotowej polewy. Ja zrobiłam z tego przepisu klik klik.

 

Kiedy polewa na waflach zastygnie, wtedy wtykamy rogi w muffinki. Muffinki posypujemy delikatnie cukrem pudrem i malujemy oczy i nos pisakami cukrowymi. Dodatkowo oczy można ozdobić srebnymi perełkami cukrowymi.  

 

 

 

I gotowe!

 

 

Źródło: "Smacznego" - Wydanie Specjalne, 8/2011

 

 

 




 


Podziel się
oceń
1
3

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
   01020304
05060708091011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6026021
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2723 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl