Bloog Wirtualna Polska
Są 1 260 424 bloogi | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Miodownik

poniedziałek, 17 grudnia 2012 19:29

 

 

 

Jeśli Święta, to nie może zabraknąć miodowego akcentu.  Bardzo gorąco polecam Wam Miodownik,  czyli pyszne, świąteczne ciasto przełożone masą z kaszy manny. Ciasto należy zrobić 2-3 dni wcześniej, żeby placki miodowe razem z masą "przegryzły" się, wtedy całość nabiera idealnego smaku.

 

 

 

Ciasto:

250 g margaryny

1/2 szklanki miodu (dałam wielokwiatowy)

 1 szklanka cukru

5 jajek

3 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

 

 

Krem:

7 łyżek kaszy manny

750 ml mleka 3,2%

3/4 szklanki cukru

200 g miękkiego masła

120 g margaryny

 

 

 

Polewa:

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

 

 

Ciasto:

Margarynę, miód i cukier cały czas mieszając zagotowujemy. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy jajka i przesianą mąkę z sodą oczyszczoną.  Ze składników wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. W prostokątnej formie (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia rozklepujemy cienko ciasto na dnie blaszki. Każdą część ciasta pieczemy osobno przez 12 minut w 170 stopniach (termoobieg 150).

 

 

 

Krem:

Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wsypujemy powoli kaszę mannę, cały czas mieszając, aż masa "pyknie". Pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy razem z margaryną na puszystą masę. Następnie, po jednej łyżcze dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy na gładki krem. Przekładamy ostudzone placki.

 

 

 

 

Polewa:

Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na cieście.

 

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
49
11

komentarze (28) | dodaj komentarz

Barszcz ziołowy z domowego zakwasu

niedziela, 16 grudnia 2012 11:15

 

 

 

Wigilia tuż, tuż, zatem proponuję Wam przepis na ziołowy barszcz czerwony zrobiony na domowym zakwasie. Zakwas należy przygotować 3-4 dni przed Wigilią. Dzięki zakwasowi barszcz ma bardzo instensywny kolor i smak. Dzięki kompozycji ziół barszcz jest bardzo aromatyczny. Ilość i kompozycję ziół można dobrać według własnego uznania, niemniej jednak bardzo polecam zrobienie barszczu właśnie na domowym zakwasie.

 

 

 

Zakwas:

2 buraki

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka soli gruboziornistej

1/2 łyżeczki cukru

1 kromka chleba żytniego na zakwasie

3 szklanki przegotowanej, ciepłej wody

 

 

 

Barszcz:

2-3 buraki

1 jabłko

gruby plaster selera

3 ząbki czosnku

1 liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka majeranku

1/2 łyżeczki cząbru

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki lubczyku

1/2 łyżeczku świeżo zmielonego pieprzu

sól

cukier

 

 

 

 

Zakwas:

Zakwas robimy 3-4 dni przed planowanym podaniem barszczu. Buraki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do dużego słoika lub kamionki. Dodajemy przyprawy i pokruszony chleb. Zalewamy 3 szklankami przegotowanej, ciepłej wody i odstawiamy na 3-4 dni. Słoik przykrywamy wieczkiem, ale nie zakręcamy.

 

 

 

Barszcz:

Buraki obieramy, kroimy w plastry i wrzucamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler pokrojony w słupki i ząbki czosnku. Wlewamy 3 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu godzinę. Po tym czasie wlewamy 3 szklanki przecedzonego zakwasu i dodajemy przyprawy (zioła). Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy i  pogrzewamy (nie przykrywamy).

 

 

 

 

 

 

Źródło: "Biblioteczka Poradnika Domowego - Festiwal Zup"

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
12
9

komentarze (3) | dodaj komentarz

Udany piernik

czwartek, 13 grudnia 2012 16:59

 

 

 

Szybki, prosty i bardzo smaczny piernik. Najlepiej smakuje po kilku dniach. Można dodać do niego ulubione bakalie, a wtedy piernik zyska jeszcze więcej smaku i aromatu.

 

 

 

 

3 szklanki mąki pszennej

2 szklanki ciepłego mleka 3,2%

1 opakowanie cukru waniliowego

1/2 szklanki oleju

1 szklanka cukru

2-3 łyżki kakao

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

1/2 łyżeczki cynamonu

1 jajko

kilka kropel aromatu migdałowego

cukier puder do posypania

 

 

 

 

Do większej miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną i mieszamy. Dodajemy cukier waniliowy, cukier, kakao, przyprawę do piernika i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Następnie wlewamy ciepłe mleko, olej, dodajemy dżem, 1 jajko i kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystko razem dokładnie miksujemy (najpierw na małych obrotach, a potem na większych). Ciasto wlewamy do prostokątnej formy (35x28 cm) posmarowanej tłuszczem i pieczemy w 180 stopniach (termoobieg 160) przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu piernik można posypać cukrem pudrem.

 

 

 

 

 

Źródło: Przepisy czytelników, Nr 11/2011

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
15
5

komentarze (11) | dodaj komentarz

Kanapkowe mikołaje

czwartek, 06 grudnia 2012 20:32

 

 

 

Kanapkowe mikołaje idealne dla maluchów.

 

 

 

kromki chleba

serek śmietankowy do kanapek

ketchup

wędlina

foremka  w kształcie serduszka

 

 

 

 

 

Z kromek chleba wycinamy foremką serduszka. Serkiem smarujemy chleb, tworząc brodę mikołaja. Z ketchupu robimy nos i czapeczkę, a z  wędliny oczy.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
8
9

komentarze (4) | dodaj komentarz

Kalendarz

« grudzień »
pn wt śr cz pt sb nd
     0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27744

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 5914143
Wpisy
  • komentarze: 6077
Bloog istnieje od: 2638 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl