Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 729 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Pizza z pieczarkami, szynką i żółtym serem

sobota, 26 lutego 2011 19:36

 

Pizza z pieczarkami, szynką i żółtym serem

 

 

Domowa pizza jest bardzo pyszna. Robi się ją szybko i można dowolnie dobierać składniki. Polecam.

 

Ciasto:

3 szklanki mąki

50 g drożdży (pół kostki)

1 szklanka letniej wody

1 łyżka oleju

szczypta soli

szczypta cukru

 

Farsz:

30 dag szynki

50 dag pieczarek

30 dag żółtego sera

przyprawa do pizzy lub oregano, tymianek, bazylia

ketchup



// szczypta soliszczypta cukru50 g drożdży ( pół kostki )30 dag szynki30 dag żółtego sera1 szklanka letniej wodyprzyprawa do pizzy lub oregano, tymianek, bazyliaketchup1 łyżka oleju50 dag pieczarek';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//



 

Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance letniej wody rozpuszczamy drożdże i szczyptę cukru. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykładamy na blachę (30x40) posmarowaną olejem. Ciasto smarujemy ketchupem i wykładamy plasterki szynki, podsmażone pieczarki (zachowując odstęp 1 cm od brzegu). Całość posypujemy startym żółtym serem oraz przyprawami i polewamy ketchupem. Pizze pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

 

Smacznego!

 

Pizza z pieczarkami, szynką i żółtym serem


Podziel się
oceń
51
7

komentarze (21) | dodaj komentarz

Czarny Orfeusz

środa, 23 lutego 2011 17:29

 

Czarny Orfeusz

 

 

Czarny Orfeusz, to pyszne ciasto kakaowo-serowe. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Polecam.

 

 

Ciasto kakaowe:

4 jajka

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/2 szklanki cukru

3 łyżki gorzkiego kakao

25 dag margaryny

5 łyżek mleka lub wody

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1 cukier waniliowy

 

Masa serowa:

1/2 kg dobrze zmielonego białego sera

4 jajka

1 szklanka cukru

1/2 kostki masła

1 budyń waniliowy lub śmietankowy



// 1 i 1/2 szklanki cukru1 szklanka cukru1 cukier waniliowy1 budyń waniliowy lub śmietankowy3 łyżki gorzkiego kakao5 łyżek mleka lub wody4 jajka1/2 kg dobrze zmielonego białego sera4 jajka25 dag margaryny1/2 kostki masła3 łyżeczki proszku do pieczenia';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto kakaowe:  Kostkę margaryny, cukier, cukier waniliowy, kakao oraz mleko podgrzewamy, stale mieszając na bardzo małym ogniu, do chwili, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Zostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy, stale mieszając, po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki przesianej z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą kakaową i przekładamy do wysmarowanej margaryną i oprószoną mąką tortownicy (o średnicy 27 cm).

 

Masa serowa:  Pół kostki masła o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i dalej ucierając, dodajemy na przemian po jednym jajku i po jednej łyżce zmielonego sera oraz przesianego budyniu. Wyrabiamy na jednolitą masę i wykładamy na ciasto kakaowe.

 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1 godziny.

 

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
4

komentarze (2) | dodaj komentarz

Pieczeń drobiowa

środa, 16 lutego 2011 19:21

 

Pieczeń drobiowa 

 

Pieczeń drobiowa na zimno jest doskonała na przyjęcia. To wielka frajda poczęstować gości własnoręcznie zrobioną pieczenią. Wyśmienicie smakuje również z samym chlebem.  Polecam.

 

 

4 pojedyncze filety z kurczaka

2 jajka

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

20 dag pieczarek

3 średnie marchewki

1 pęczek szczypiorku

4 łyżki mąki pszennej

5 łyżek bułki tartej

1 łyżka masła

majeranek, sól, pieprz



// 4 pojedyńcze filety z kurczaka2 jajkamajeranek1 łyżka masła1 duża cebula1 - 2 ząbki czosnku20 dag pieczarek3 średnie marchewkipęczek szczypiorku5 łyżek bułki tartej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//



 

Marchewki myjemy, obieramy i gotujemy. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Dodajmy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż płyn odparuje. Mięso i ugotowaną marchewkę mielimy. Dodajemy jajka, pokrojony szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieczarki, mąkę oraz 3 łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie mieszamy (najlepiej rękami), aż uzyskamy jednolitką masę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dosypujemy odrobinę bułki tartej. Masę wkładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy keksowej (21x12) i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 60 minut.

 

 

Smacznego!

 

Pieczeń drobiowa


Podziel się
oceń
11
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Blok czekoladowy z herbatnikami

sobota, 12 lutego 2011 19:47

 

Blok czekoladowy z herbatnikami

 

 

Pyszny i prosty do zrobienia deser czekoladowy. Polecam.

 

 

1,5 kostki margaryny

1,5 szklanki cukru

6 łyżek kakao

2 łyżki mleka

50 dag pełnego mleka w proszku

4 paczki twardych herbatników (4x50g)

 

 

// 4 paczki twardych herbatników ( 4x50g )6 łyżek kakao2 łyżki mleka50 dag pełnego mleka w proszku1,5 kostki margaryny';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

 

3/4 szklanki wody zagotowujemy z cukrem. Wlewamy 2 łyżki mleka i dodajemy pokrojoną w kawałki margarynę (powinna mieć pokojową temperaturę). Gotujemy na małym ogniu, aż się roztopi. Zdejmujemy z ognia. Mleko w proszku mieszamy z kakao i ciągle mieszając stopniowo wsypujemy do masy. Herbatniki kruszymy w dość duże kawałki. Wsypujemy do  masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy folią aluminiową. Wykładamy masę czekoladową. Wierzch wygładzamy i przykrywamy brzegami folii. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (2) | dodaj komentarz

Filety z kurczaka w zupie cebulowej

wtorek, 08 lutego 2011 18:57

 

Filety z kurczaka w zupie cebulowej 

 

Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej są bardzo delikatne i aromatyczne. Smaczne i proste do zrobienia. Polecam.

 

 

Dla 3 osób:

 

1 podwójny filet z kurczaka

1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej  z prażoną cebulką (Knorr)

1/2 litra śmietanki 36% do zup i sosów



// 1/2 litra śmietanki 36% do zup i sosów1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej z prażoną cebulką ( Knorr )';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, rozbijamy lekko lub kroimy wzdłuż na cienkie kawałki. Mięso układamy  w żaroodpornym naczyniu (dno smarujemy olejem), posypujemy zupą cebulową, polewamy śmietanką  i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku w 190 stopniach przez około 50 minut.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
2
1

komentarze (2) | dodaj komentarz

Naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone

sobota, 05 lutego 2011 19:59

 

Naleśniki zapiekane z serkiem mascarpone

 

Naleśniki na słodko z serkiem mascarpone. Idealne na obiad, jak również na deser. Wyśmienicie smakują polane sosem czekoladowym.

 

Przepis na 9 naleśników:

 

Ciasto naleśnikowe:

30 dag mąki pszennej

250 ml kefiru

250 ml wody

2 jajka

sól

słonina lub olej do smażenia

 

Nadzienie serowe:

10 dag serka mascarpone

2 żółtka

125 ml śmietany 18%

2-3 łyżki cukru pudru

kilka kropli soku z cytryny

 

Dodatkowo:

sos czekoladowy do deserów

 

 

// sól2 jajka2 żółtka250 ml kefiru250 ml wodysłonina lub olej do smażenia10 dag serka mascarpone125 ml śmietany 18%2 - 3 łyżki cukru pudrukilka kropli soku z cytrynysos czekoladowy do deserów';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(""); // ]]>

[Listonic]

//

 

 

Ciasto: Jajka miksujemy z kefirem. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, wodę i dalej miksujemy. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut, żeby zgęstniało. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy mleko, a jeśli zbyt rzadkie - mąkę. Na patelni rozgrzewany tłuszcz i smażymy naleśniki.

 

Nadzienie serowe: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, miksujemy, a następnie śmietanę i ewentualnie kilka kropli soku z cytryny do smaku, Całość miksujemy na jednolitą masę.

 

Naleśniki smarujemy masą serową i zwijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem i zapiekamy w piekarniku przez 5-10 minut w 200 stopniach.

 

Podajemy polane sosem czekoladowym.

 

Smacznego!


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (6) | dodaj komentarz

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
 010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28      

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025553
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl