Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 728 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Ciasto "Krysia"

niedziela, 26 lutego 2012 8:38

 

 

 

Przepis na ciasto "Krysia" pochodzi z ksiązki  "Słodki Świat Ewy Wachowicz. Ewa wspomina: "kiedy byłam dzieckiem, mama często piekła to ciasto, a ja za każdym razem pytałam, dlaczego nazywa się  "Krysia". Nikt nie umiał mi na to odpowiedzieć".

 

Ciasto wyszło wspaniałe. U mnie w domu stało się hitem numer jeden. Więc nie dziwię się, że w rodzinnym domu Ewy tak często się je piekło. Połączenie słodkiego i mięciutkiego biszkoptu, lekko kwaśnej masy jabłkowej, słodkiej masy budyniowej oraz mega czekoladowej polewy tworzy wspaniałą całość. Polecam serdecznie.

 

 

 

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżki wody

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Masa jabłkowa:

1 i 1/2 kg jabłek (najlepiej "szara reneta")

2 opakowania galaretki cytrynowej

cukier do smaku

 

 

Masa budyniowa:

1/2 litra mleka

1 opakowanie budyniu śmietankowego (40g) bez cukru

1 kostka miękkiego masła

1 szklanka cukru pudru

 

 

Polewa:

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

 

 

Ciasto: Oddzialamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy powoli cukier, cały czas ubijając. Kiedy cukier się wmiesza, dodajemy 2 łyżki zimnej wody i po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy wymieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (25x36) posmarowanej margaryną lub masłem i posypanej mąką. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.

 

 

Masa jabłkowa: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobne cząstki. Przekładamy do rondelka i dusimy, cały czas mieszając, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Kiedy z jabłek zrobi się mus, wsypujemy galaretki oraz cukier do smaku i cały czas mieszając gotujemy przez chwilę. Gorącą masę jabłkową nakładamy na ostudzony biszkopt i zostawiamy do zastygnięcia.

 

 

 

Masa budyniowa: Przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do ostudzenia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Cały czas ucierając, dodajemy po jednej łyżce ostudzony budyń, aż powstanie jednolista masa, którą rozsmarowujemy na ostudzonej masie jabłkowej. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce, żeby masa stężała.

 

 

Polewa: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na zastygniętej masie. Ciasto przekładamy w chłodne miejsce.

 

 

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.

 

 


Źródło: "Słodki Świat Ewy Wachowicz".

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
12
1

komentarze (19) | dodaj komentarz

Terrina z kurczaka

wtorek, 21 lutego 2012 19:19

 

 

 

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasztety, bo wiem wtedy, co jem. Tym razem proponuję Wam pasztet z kurczaka z dodatkiem pieczarek. Pasztet jest wilgotny i delikatny, a dzięki dodatkowi oregano i natki pietruszki ma bardzo charakterystyczny i wyrazisty smak.

 

 

 

 

50 dag filetów z piersi kurczaka

20 dag pieczarek

1/2 szklanki śmietanki 30%

3 jajka (żółtka oddzielamy od białek)

1 pęczek natki pietruszki

1 płaska łyżeczka oregano

sól, pieprz

 

 

 

Kurczaka mielimy razem z drobno pokrojonymi pieczarkami. Do masy dodajemy śmietankę, żółtka, posiekaną natkę pietruszki, oregano oraz dosyć sporo soli i pieprzu. Wszystko razem mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z mięsną masą. Podłużną formę keksową (24x13) wykładamy folią aluminową, którą cienko smarujemy oliwą i wypełniamy mięsną masą. Przykrywamy folią i wstawiamy do blachy wypełnionej w 1/3 wodą. Pieczemy około 45 minut w 200 stopniach. Pasztet pozostawiamy do ostudzenia. Podajemy na zimno.

 

 

 

 

Źródło: "Jak oczarować mężczyznę czyli przez żołądek do serca" - Praca zbiorowa.

 

 

 

 

Smacznego!

 



Podziel się
oceń
3
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Krem mokka z czekoladą

środa, 15 lutego 2012 20:06

 

 

 

Powiem tak, wielbicielem kawy nie jestem, ale ten krem zrobił na mnie naprawdę duże wrażenie. W sumie, to skusił mnie bardzo prosty przepis, a połączenie kawy i gorzkiej czekolady z kleksem bitej śmietany okazało się strzałem w dziesiątkę. Taki krem, to świetna propozycja na wykwintny deser. Polecam.

 

 

 

 

Przepis na 4 małe kokilki (foremki):

 

 

 

200 ml mleka 3,2%

250 ml mocnej kawy (dałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)

3 kopiaste łyżki cukru pudru

1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

5 dag gorzkiej czekolady (min 70%)

2-3 krople aromatu waniliowego

bita śmietana

 

 

Zimne mleko wlewamy do garnka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Powoli wlewamy gorącą kawę, dodajemy cukier puder i ciągle mieszając zagotowujemy. Gotujemy, cały czas mieszając 2-3 minuty (masa wtedy zgęstnieje). Zestawiamy z ognia i dodajemy kawałki czekolady oraz aromat waniliowy i mieszamy, aż czekolada całkiem się rozpuści. Gorący krem przelewamy do małych foremek, pozostawiamy do ostudzenia, a potem wkładamy do lodówki. Wyjmujemy na krótko przed podaniem. Dekorujemy bitą śmietaną.

 

 

 

Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego - "Kuchnia włoska"

 

 

 

Smacznego!

 

 


Podziel się
oceń
2
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Trufle z białej czekolady

piątek, 10 lutego 2012 20:36

 

 

 

Trufle z białej czekolady, mojej ulubionej. Naprawdę są przepyszne, delikatne i rozpływające się w ustach. Dla mnie rewelacja. Najbardziej smakowały mi obtoczone w wiórkach kokosowych.  W kolorowych papilotkach prezentują się bardzo elegancko. Jak najbardziej mogą być słodkim prezentem - może i Walentynkowym, kto wie...

 

 

 

 

 

Przepis na około 20-25 trufli

 

 

25 dag białej czekolady

1/4 szklanki śmietanki kremówki 36%

aromat pomarańczowy (parę kropel)

do obtoczenia: wiórki kokosowe, perełki cukrowe, płatki migdałowe, cukier puder

 

 

 

 

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z grubszym dnem. Dolewamy śmietankę i ciągle mieszając, podgrzewamy na małym ogniu, aż czekolada rozpuści się. Dodajemy do smaku parę kropel aromatu pomarańczowego i ponownie mieszamy. Czekoladową masę przekładamy do miseczki i gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 4-6 godzin, aż masę będzie można łatwo formować. Po tym czasie, nabieramy porcję masy łyżeczką i szybko formujemy w dłoniach kuleczki. Trufle obtaczamy np: w wiórkach kokosowych, płatkach migdałowych, posypce cukrowej lub cukrze pudrze. Przekładamy do papilotek i ponownie schładzamy w lodówce.

 

 

 

 

Źródło: Naj Magazyn - Wydanie Specjalne 8/2011

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 


Podziel się
oceń
3
0

komentarze (10) | dodaj komentarz

Sernik z brzoskwiniami i czekoladową polewą

niedziela, 05 lutego 2012 20:48

 

 

 

Ser, brzoskwinie, a do tego czekoladowa polewa tworzą bardzo dobrane i smaczne trio. Jeszcze dobrze nie zdążyłam rozsmakować się w serniku, a już zniknął. To dobrze, bo to znaczy, że smakował moim domownikom.

 

 

 

 

Masa serowa:

 

50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego

10 dag margaryny

5 jajek

20 dag cukru pudru

1 puszka brzoskwiń w zalewie

1 torebka budyniu waniliowego (bez cukru) - 64g

1 torebka cukru waniliowego

olejek cytrynowy

 

 

Polewa:

 

7 łyżeczek wody

7 łyżeczek cukru

1/4 kostki masła

2 łyżki kakao

 

 

Brzoskwinie odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy na krem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając, dodajemy na zmianę po jednym żółtku i łyżce sera białego oraz proszek budyniowy. Do smaku dodajemy parę kropel olejku cytrynowego. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy delikatnie z masą serową. Na koniec dodajemy brzoskwinie i ponownie mieszamy.

 

Tortownicę o średnicy 22-24 cm smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę serową. Sernik pieczemy 45-60 minut (ja piekłam 60 minut) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu sernik zostawiamy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem wystygnie.

 

Przygotowujemy polewę: Wodę zagotowujemy z cukrem. Zmniejszamy ogień i dodajemy masło oraz kakao. Cały czas mieszając doprowadzamy do zagotowania - masa ma tylko "pyknąć". Lekko ostudzoną polewę rozprowadzamy na serniku, który następnie wkładamy do lodówki, żeby polewa zastygła. 

 

 

 

 

Źródło: "Kuchnia Polska - 1500 przepisów" - Małgorzata Caprari.

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 

 


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (29) | dodaj komentarz

Zupa z białej fasolki z jabłkiem

środa, 01 lutego 2012 20:10

 

 

 

Przepis na tę zupę podpatrzyłam w książce Pascala Brodnickiego. Zaciekawiło mnie połączenie białej fasolki i jabłek. I tak jak Pascal zapewniał, jabłka lekko zakwasiły zupę przez co stała się wyrazista, orzeźwiająca i bardzo ciekawa w smaku, a dodatek przesmażonego boczku idealnie dopełnił całość. Polecam.

 

 

 

Dla 5-6 osób:

 

 

1/2 kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek

1/2 kg osączonej białej fasolki z puszki (2 puszki)

15 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę

1 łyżka białego octu winnego

szczypta cukru

2 kostki rosołowe

sól, pieprz

posiekana natka pietruszki

 

 

 

 

Zagotowujemy 1,5 litra wody, wrzucamy kostki rosołowe i gotujemy około minuty. W drugim garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i przez 3-5 minut podsmażamy boczek. Następnie przekładamy go do miseczki. W tym samym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka i podsmażamy około 2 minut. Dodajemy osączoną fasolkę, ocet winny i cały czas mieszając podsmażamy 5 minut. Po tym czasie wlewamy rosół i dodajemy szczyptę cukru. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. Zupę miksujemy i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy boczek i posypujemy natką pietruszki.

 

 

 

 

Źródło: "Po prostu gotuj!" - Część 2 - Pascal Brodnicki

 

 

 

 

Smacznego!

 


Podziel się
oceń
0
1

komentarze (12) | dodaj komentarz

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
  0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
272829    

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27756

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6025512
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2722 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl