Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 269 955 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS

Ankieta

Jakich przepisów szukasz?






Piankowe serduszka

wtorek, 12 lutego 2013 22:04

 

 

 

Delikatna pianka zrobiona na bazie bitej śmietany "Śnieżka" oraz galaretki truskawkowej.

 

 

 

 

 

1 opakowanie galaretki truskawkowej

1 opakowanie bitej śmietany "Śnieżka"

200 ml zimnego mleka

 

 

 

 

 

 

Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy z 200 ml zimnego mleka. Do ubitej śmietany wlewamy powoli zimną galaretkę i delikatnie mieszamy ze śmietaną. Foremkę (17x19) wykładamy folią aluminiową i wykładamy masę z bitej śmietany. Wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż masa stężeje. Z foremek wycinamy serduszka.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Dusiowa Kuchnia

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
19
15

komentarze (4) | dodaj komentarz

Babeczki z serduszkiem

wtorek, 12 lutego 2013 21:11

 

 

 

 

Mięciutkie, delikatne i wilgotne babeczki. Dzięki dodatkowi koncentratu z buraków zawdzięczają ładny, czerwony kolor. Na wierzch babeczki wystarczy położyć szablon serduszka i przez sitko obsypać cukrem pudrem. W ten sposób uzyskamy na muffince kształt serduszka.

 

 

 

 

Przepis na 12 babeczek:

 

 

 

 

1 kostka margaryny

1 szklanka cukru

1/2 szklanki koncentratu z buraków

5 jajek (żółtka oddzielamy od białek)

2 szklanki mąki pszennej

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Dodatkowo:

szablon serduszka

cukier puder

 

 

 

 

 

W garnku rozpuszczamy margarynę, cukier i koncentrat z buraków. Studzimy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ubijamy. Cały czas ubijając dodajemy (po jednej łyżce) przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do 2/3 wysokości papierowych foremek i pieczemy w 160 stopniach przez 20-30 minut (do suchego patyczka). Muffinki pozostawiamy do ostudzenia.

 

Z papieru wycinamy serce. Kładziemy na wierzch babeczki i obsypujemy przez sitko cukrem pudrem. Zdejmujemy serduszko - na babeczce pozostanie kształt serca.

 

 

 

 

 

 

 

Źródło: Kulinarni Łowcy Smaków

 

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebooku

 

 

 

 


Podziel się
oceń
10
12

komentarze (5) | dodaj komentarz

Deser Walentynkowy

niedziela, 10 lutego 2013 20:20

 

 

 

 

Deser banalny w swojej postaci, ale może stanowić inspirację do stworzenia innych. Niemniej jednak, jeśli lubicie budyń i galaretkę, to polecam ten prosty deser. Budyń możecie posypać dowolną czekoladą, a z galaretki wyciąć serduszka. Natomiast łyżeczki przewiązać kolorowymi wstążeczkami. W sam raz na Walentynki.

 

 

 

 

 

 

1 budyń waniliowy lub śmietankowy

1 galaretka truskawkowa lub wiśniowa

czekolada do posypania

 

 

 

 

 

Galaretkę rozpuszczamy w 1 i 3/4 szklanki wrzącej wody. Dokładnie mieszamy i wylewamy do płaskiej formy (u mnie 17x19), studzimy i wstawiamy do lodówki, aż galaretka stężeje.

 

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Przelewamy do salaterek i zostawiamy do ostudzenia.

 

Z galaretek wycinamy foremką serduszka. Ostudzony budyń posypujemy startą  czekoladą i układamy na nim serduszka z galaretki.

 

 

 

 

 

Inspiracja: Uwielbiam gotować

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

 

Tasty Blog na Facebooku

 


Podziel się
oceń
15
9

komentarze (3) | dodaj komentarz

Zupa - krem z kalafiora

poniedziałek, 04 lutego 2013 20:22

 

 

 

 

Gęsta i pożywna zupa - krem z kalafiora. Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

Dla 4 osób:

 

 

500 g kalafiora

3 średnie ziemniaki

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera (ok 45g)

1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

olej

sól, pieprz

 

 

 

 

 

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy trochę oleju i wrzucamy drobno pokrojoną cebulę, którą chwilę podsmażamy. Dodajemy warzywa i smażymy około 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z groszkiem ptysiowym.

 

 

 

 

 

 

Źródło: Wielka Księga Kucharska - Najlepsze tradycyjne przepisy - Wydawca Fakt

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

 

Tasty Blog na Facebook'u

 


Podziel się
oceń
7
9

komentarze (5) | dodaj komentarz

Kalendarz

« luty »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728   

Wyniki ankiety

Jakich przepisów szukasz?

Ciast i deserów: 40%
Dań mięsnych: 18%
Dań bezmięsnych: 8%
Sałatek: 20%
Przekąsek: 14%

Łączna liczba głosów: 27757

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Przepisy

*Dekorowanie Potraw

Ciasta

Ciasteczka

Coś do chleba

Dania jednogarnkowe

Desery

Drożdżowe

Halloween

Muffinki

Naleśniki/Tortille/Makarony

Napoje

Pieczywo

Potrawy bezmięsne

Potrawy mięsne

Przekąski/Przystawki

Sałatki

Tarty/Pizze

Torty

Trufle, czekoladki, pralinki

Warzywa

Zapiekanki

Zupy

Śniadania

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl - moja galeria Durszlak.pl

Statystyki

Odwiedziny: 6027477
Wpisy
  • komentarze: 6079
Bloog istnieje od: 2726 dni

Zdjęcia prezentowane na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub w innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.

Jeśli chcesz się ze mną skontaktować, pisz na adres - tastefully@interia.pl